Социалните помощи по-високи след 1 юни

След промените повече нуждаещи се ще могат да получат подкрепа от държавата
24 мар 2023 19:40, Стела Стоянова
7
Социалните помощи по-високи след 1 юни
Снимка БГНЕС

От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната. Той няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Това означава увеличение на сумите.

Въвеждането на новия механизъм за социално подпомагане ще се осъществи чрез проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, който са публикувани за обществено обсъждане.

Новите разпоредби ще гарантират, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат подкрепа от държавата. Размерът на получаваните помощи ще се увеличи, като ще се актуализира периодично.

Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата. Увеличаването на размера на социалните помощи и разширяването на обхвата ще допринесат за намаляване на риска от бедност и социално изключване, казват от министерството.

Новите разпоредби предвиждат срокът за задължителна, непрекъсната регистрация в бюрата по труда, преди подаване на заявление-декларация за социални помощи, да се намали от 6 на 3 месеца.

Това ще даде възможност за по-бърз достъп до социално подпомагане и намаляване на риска от изпадане от системата. Предвижда се времето за полагане на общественополезен труд от безработни, които получават социални помощи, да се намали от сегашните 14 дни по 4 часа дневно на 40 часа месечно. По този начин се дава възможност за включването им в различни мерки за получаване и повишаване на техните квалификация и опит, което е фактор за по-бързото им включване на пазара на труда.

С промените се дава право, когато безработен започне работа, помощта да продължи да се изплаща за срок от 3 месеца в рамките на 1 година, считано от момента на сключването на трудовия договор.
Отпада ограничението за отпускане на месечни помощи на учащите във висшите училища, както и на ученици от частните училища. Предвижда се да не се изисква регистрация в дирекция „Бюро по труда“ за отпускане на месечни помощи на студенти във висши училища, по специалности, за които е предвидена само редовна форма на обучение.

Приемането на нормативните промени ще премахне негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход. Това ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: социални помощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Размерът на помощите преди 1 година
щял да се определя в зависимост от линията на бедност в страната.Я някой да припомни колко процента от ТРУДОВИТЕ пенсионери са под линията на бедността? Май повече от половината! Достойни хора, отработили по 40 и повече години полезни за страната дейности. От парите на данъкоплатци обаче ще се откъснат солидни суми не за да осигурим достойни старини на онези, които са ни създали и отгледали и които са строили България, а за да хрантутим готованци! После се чудят защо хората не плащат данъци.
5
0
 
11
 
! Отговори
И това разпореждане преди 1 година
идва на фона на последните изцепки на "социално слаби" в Казанлък и Девин?!?! Вие умишлено убивате и данъкплатците, и демографията, и държавата!!!
4
0
 
9
 
! Отговори
Безобразие! преди 1 година
Значи досега здравите хора на социални помощи са полагали по 56 часа месечно общественополезен труд, а сега им намаляват това задължение на 40 часа? Защо? Да си били повишавали квалификацията! Какво им пречи това, че досега са работили по 4 часа в продължение на 14 дена? Който е измислил тази дивотия (да се намали с 16 часа), има ли представа как хората работят на пълен работен ден и същевременно следват задочно висше образование? Висшето по-лесно ли е от квалификационен курс за малограмотни?
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи разширяват обхвата на социалните групи, които имат право на помощи? Какво става, бе? Вместо да свият юздите на мързеливите и безотговорните, предизборно дават възможност на все повече михлюзи да napaзuтupaт на гърба на данъкоплатците. Е, браво, браво! Осигуряват си стабилна маса от вегетиращи биологични единици-гласоподаватели. От всичко изброено в статията, одобрявам само това, че ще бъдат подпомагани онези, които следват висше. Сред тях има и свестни.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете помощите за Здрави Берзаработни хора !!Просто -ги спрете !!!И ,за малолетни майки ,които ,никога не са работили !!Спрете ги !!!
1
0
 
8
 
! Отговори
Като пееш, Пенке ле преди 1 година
Ние тук пишем ли, пишем ДА СЕ ПРЕКРАТИ изплащането на соц.помощи на здрави млади хора, на които може да бъде посочено работно място. Управляващите обаче считат, че трябва даже да им увеличат помощите и дори да продължат да им ги изплащат още три месеца след сключването на трудов договор?!?!?!?!?!