1 657 741 жилища стоят празни, най-много във Видин, Бургас и Перник

Най-много са те във Видинска, Бургаска и Пернишка области
15 юни 2023 19:30, Стела Стоянова
107
1 657 741 жилища стоят празни, най-много във Видин, Бургас и Перник
Снимка БГНЕС

Жилищата, които едновременно не са електрифицирани, нямат достъп до водопроводната мрежа и нямат канализация са 34 590, или 0,8 на сто от жилищния фонд в страната. Те се намират основно в селата.

Най-висок е делът им в областите Кърджали (3,2 на сто), Враца (2,2 на сто) и Ямбол - 2,1 на сто от жилищата в областта. Това показват данни от преброяването, съобщи Националният статистически институт.

Към 7 септември 2021 г. в страната са преброени 4 261 454 жилища, или с 374 305 повече спрямо 2011 година. В градовете броят им е 2 907 616, или 68,2 на сто от жилищния фонд, а в селата се намират 1 353 838 (31,8 на сто) от жилищата. През периода 2011 - 2021 е регистрирано увеличение на жилищния фонд както в градовете (13,3 на сто), така и в селата (2,5 на сто).

Обитаваните жилища са 2 603 713, или 61,1 на сто от жилищния фонд в страната. Преобладаващата част от тях са в градовете - 74,4 на сто. Необитавани са 1 657 741 жилища, или 38,9 на сто от жилищния фонд в страната.

Още по темата

В регионален аспект най-висок е делът на необитаваните жилища в областите Видин (55,4 на сто), Бургас (53,7 на сто) и Перник (53,6 на сто), а най-нисък в областите София (столица) (30,3) и Пловдив (31,1)

Към 7 септември 2021 г. изцяло санирани са 1 030 295, или 24,2 на сто от жилищата в страната. Частична външна изолация имат 326 711, или 7,7 на сто, а без външна изолация са 2 904 448 жилища, или 68,2 на сто от жилищния фонд. Изцяло или частично санирани са 39,7 на сто от жилищата в градовете и 14,9 на сто от жилищата в селата.

В регионален аспект най-висок е делът на изцяло санираните жилища в област Бургас - 47 на сто, следват областите Варна - 35,6 на сто и София (столица) - 34,8 на сто от жилищния фонд на областта. Най-нисък е този показател в областите Монтана (9,2 на сто), Видин (10 на сто) и Ловеч (10,3 на сто).

В преобладаващата част от жилищата в страната (82,4 на сто) няма нито един вид съоръжения за хора с намалена подвижност или не е осигурена достъпна среда за хора с увреждания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: жилищапреброяваненси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
До Анонимен91 Стана ми интересно в кои държави все още се използва панелното строителство?
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АнонименРуснак да строи ? Гледал си некви чукчита да сглобяват китайски панелки най-вероятно.
87
0
 
0
 
! Отговори
Вътрешен преди 10 месеца
Бюджета ще го кърпят с разни такси по сградите и с глоби по пътищата . Махайте излишните имоти и коли ще са си постоянен разход вече...
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АнонименЖивях и в къща и в голям апартамент(панелен) в блок, наши собствени, в апартамента беше много по-удобно за живеене и с повече социални контакти и по-сигурно.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледам как руснаците строят сега някои от блоковете след разрухата , използват цели готови стоманено-бетонни панелни модули с гипсова измазка и всичко, сглобяват ги като лего, строят многоетажни сгради за седмици с тези модули, а за къща вероятно ще отнеме от един ден до максимум три дена.
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АлексТова не е вярно: "Социализмът строеше предимно панелни блокове.Да определиш панелката като качествено жилище,трябва да си изпил поне три ракии." ...., от три нови жилищни комплекса, два комплекса бяха с тухлени блокове, само един с панели, имах жилище и в панелка и в тухлен, но и при панелката и тухления, качеството на строеж е по-високо+трайно от днешните съвременни, а панелите продължават да се изпозват в чужди държави за строеж на жилищни комплекси, къщи по поръчка или готови модули
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Празни не празни апартаментите в София им върви сметката за парно, ползваш не ползваш това е. Защо никой не говори за това тотално обирджийство, как така трябва да плащаш за нещо което не ползваш. Може би трябва всички да направят един колективен иск в Страсбург за тази наглост и един път за винаги да спре.
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така извадена тази статистика прикрива факта, че изчезват населени места.Добавете и отрицателния прираст и излиза че след още 20 години и по градовете ще настане обезлюдяване. Говоря за София, Пловдив, Варна и подобни.Положението е много лошо. Изкуствено раздутите цени на жилищата също не помагат.България изчезва.
81
12
 
1
 
! Отговори
Мистър Пропър преди 10 месеца
Броят празните жилища, ако могат да прокарат някакъв закон и да ги изземат от собствениците. И да настанят примерно укри в тях. Не, не преувеличавам. Вече се говори се за някакъв период от Х брой години, в които апартаментът ви е стоял празен, след което става държавна собственост.
80
2
 
2
 
! Отговори
@@@ преди 10 месеца
Всички проблеми се решават по един или друг начин, света е пренаселен, България е на прекрасно място с чудесен климат, който със затоплянето става направо средиземноморски, има много питейна вода , хубави почви, планина, море...Лошото обаче, исторически погледато е, че разрешаването на пробилемите, обикновено става насилствено и на повечето не им харесва.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако ще си отговаряте на въпроса кога е момента за апартамента на база статистика и обща картина, то е никога. Ако отговорът ще се базира на въпроси, имам ли собствено жилище, имам ли достатъчно спестявания, на колко съм и имам ли деца, отговорът ще определи някакъв момент. Защото - епидемия, война, инфлация, демографска картина, глобално затопляне, икономическа криза финансова криза, докато минават тези събития ще остареем да чакаме момента.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро ходих до Априлци, на връщане към София, беше тъмно, та от 10 къщи 1 светеше. България бавно но сигурно изчезва, много по-скоро отколкото си мислите, имотите ще са една лоша инвестиция, дори и в големите градове.
77
3
 
12
 
! Отговори
хм преди 10 месеца
Това е плод на ниската финансова култура на българина. В исторически план щатския индекс S&Pправи по 10% на година. Не е бужно да си финансист и да разбираш много, за да инвестираш в него. Е, важно е да избереш подходящ момент за вход, но човек гледа графики и решава. Миналата година имаше много изгоден момент за вход. Иначе, си е пълен абсурд да купиш апарамент и да го заключиш за 20 години. Сега е чисто нов, след 20 години ще е в стара коопреация. За 20 г ще си изтървал наеми за още 1 ап.
76
1
 
3
 
! Отговори
хм преди 10 месеца
Колкото и някои да се напъват, че видете ли, това били стари изоставени /къщи и апартаменти/, втори летен дом или на планина и т.н. адски много са купените нови апартаменти в стил: то не яде и не пие, да има за децата и внуците. Удря му се един ключ и 15-20 години стои на БДС, а дали децата и внуците въобще ще ги има и дали ще останат да живеят тук е друг въпрос. Наблюдението ми е пряко. Работя в тази сфера. Аз също имам второ жилище, но съм го взел с цел инвестиция и го давам под наем.
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предоставените от Вас лични данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани само и единствено за статистически цели.Те не се предоставят на други получатели и се съхраняват за срок от 10години,до приключване на обработката и обобщаването на данните от последващото преброяване,следкоето идентифицирането на отделните лица става невъзможно. МНОГО МИ Е ЛЮБОПИТНО КАКВИ АКТУАЛНИ ПОЛИТИКИ СЕ РАЗРАБОТВАТ ВЪЗ ОСНОВА НА ДАННИТЕ И ЗА КАКВО ТОЧНО СЛУЖАТ???
74
12
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
До Анонимен 75 Социализмът строеше предимно панелни блокове.Да определиш панелката като качествено жилище,трябва да си изпил поне три ракии.
73
4
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 70 преди 10 месеца
Не само тези с комунистическо мислене дебнат къде има необитавано жилище и се чудят как да го отнемат от собственика. Има и едни други, които или незаконно си строят коптори където им падне, или без да питат никого се заселват в чужди къщи по селата и когато собственикът се върне от гурбет, заварва дома си опоскан и опропастен, след като е бил обитаван за една зима от натрапници. Случва се и собствениците на летни къщи да заварят там самонастанили се и бедата е, че нямат право да ги изгонят!
72
0
 
9
 
! Отговори
Има ли разбивка преди 10 месеца
в информацията за необитаваните жилища? Те са: 1. Отдавна изоставени поради негодност за обитаване - например тези без ток,вода и тоалетна; 2. Такива,чиито собственици са отишли другаде, за да работят там; 3. Купени, за да бъдат летни къщи и ползвани само през отпуската; 4. Купени като инвестиция и по някакви причини недадени под наем; 5. Непродадени от строителя - те се делят на такива,които строителят нарочно не продава и други, за които няма купувачи, заради локацията им или липсата на гледка
71
11
 
4
 
! Отговори
Общинар преди 10 месеца
Про100 Киро е казал , че ще ги предоставим на мигрантите.
70
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ауу, някой ми е изтрил мнението, в което казах, че комунистите са почукали на вратата на прадядо и са решили, че имотите и земите му от този ден насетне, ще са техни. Колко учудващо, да си помисли човек, че още живеем в социализъм. Да очаквам ли сега някой да почука и на моята врата?