Калин Стоянов: Заставаме зад полицая, употребил оръжие при преследване

Искаме наказателна отговорност за 0,5 промила алкохол
27 сеп 2023 09:27, Стела Стоянова
127
Калин Стоянов: Заставаме зад полицая, употребил оръжие при преследване
Снимка БГНЕС

МВР застава зад полицая , използвал оръжието си при преследване, той е спазил всички инструкции и протоколи за действие при такива случаи, каза по bTV вътрешният министър Калин Стоянов.

Ако полицай прецени, може да носи и три оръжия, подчерта Стоянов във връзка със случая от преди седмица, когато полицай простреля младеж, извършил грабеж. По-късно 18 годишното момче почина.

Тепърва ще се установява разстоянието, от което е стреляно, къде е входно-изходната рана, подчерта Калин Стоянов. Министърът бе категоричен, че полицаят правомерно е използвал оръжието си.

Попитан защо полицаят е носил личното си оръжие и дали наистина е изпуснал служебния пистолет по време на преследването, министърът коментира:

"В момента има много по-добри, нови оръжия. МВР е стартирало процедури за закупуване на пистолети и българските полицаи да имат по-добри оръжия". Поетапното им раздаване, каза Стоянов, е започнало в началото на тази година.

Стоянов съобщи, че криминално проявен и неправоспособен шофьор е превозвал 17 нелегални мигранти. Колата се блъсна в такси по-рано днес. Няколко от мигрантите са откарани в различни столични болници за преглед. Колата с мигрантите се е ударила с такси, за щастие водачът на таксиметровия автомобил не е пострадал.

Още по темата

Министърът на вътрешните работи е категоричен, че случващото се по българските пътища е абсолютно недопустимо. Според него отнемането на коли при установяване на пиян водач категорично работи, но МВР ще предложи нови санкции.

Ние сме в ситуация, в която трябва да предприемем драстични мерки, МВР ще ги предложи. Предвиждаме наказателна отговорност да се търси от 0,5 промила нагоре. Административна отговорност да се търси от 0,2 до 0,5 промила. Ако тези мерки бъдат подкрепени в Народното събрание съм убеден, че българското общество ще се замисли дали да пие и да шофира, заяви Калин Стоянов.

Министърът посочи, че в Европа има държави с нулева толерантност към употребилите алкохол водачи.

Стоянов добави, че органите на реда не срещат трудности при установяването на наличие на алкохол, но съществува реален проблем при изследванията за наркотици у водачите.

Там експертизите понякога се бавят и до 6 месеца, допълни той.

В момента за изследване на наличие на наркотици в кръвта има преподготовка, която е до 6 часа. Ако закупим нови, съвременни апарати, тази преподготовка ще е до 15 минути. Тези машини струват не повече от 130-140 хиляди лева. В момента сме в процедура, в която ще ги закупим в спешен порядък, съобщи още министърът на вътрешните работи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
Ами къде-къде по-сигурно е да си носиш и собствен пистолет. Най-добре CZ, изключително далекобоен, точен и мощен. Пробива повечето бронежилетки, но понеже престъпниците рядко носят такива, затова е добре да си го заредиш с патрони с кух връх или с изместен център на тежестта. Да си сигурен, че даже да го уцелиш в дясната ръка, проектила въртейки се вътре в тялото ти преминавайки през него ще направи всичко на пастет докато излезе от левия ти крак. Така де, да си сигурен, че убиваш на 100% :))))
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако погледнете коментарите, ще видите, че май пак 2-*** евреи създават етнически конфликт, като единия плюе по българите, а другия по ромите. После потриват довоно ръце като муха на ***. Може и само един да е даже
96
3
 
4
 
! Отговори
Браво!!! преди 7 месеца
Цяла България е с вас!!! Писна ни да ни крадат и да ни тормозят диви роми!!!
95
0
 
1
 
! Отговори
който пие преди 7 месеца
Теоретично може да направи нещо във пияно състояние , полицая отде да знае какво му е пиянството и за това стреля 3- пъти нагоре и три пъти във него и сигурна работа един потенциално опасен по -малко . Досега само хайдути по стари снимки бях виждал със 2=3 пистолета бях виждал ама пуста мода какво да правиш ! Друго си е три четири ютии и 200 патрона по джобовете ,то като те тресне главата така е .
94
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
*** вярно българите трябва да бъдете разкарани от света, поне, по голямата част. Велик народ, оная ми работа е по велика, баси племето долнярско. Да защитавате убиец. Ще дойде Видов ден и за вашите деца, споко
93
1
 
2
 
! Отговори
няма действия преди 7 месеца
А трябва да има присъда от български съд ! След убииството това го казват полицаите вярно невярно за пред хората всякакви оправдания тоя мислел оня чул ама съда не го е съдил !
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Министър който подкрепя полицаи убиици, а иска да наказва като престъпници хора пили по една бира... Този ако не го вкараме в затвора заедно с полицая, ще почнат да стрелят по хората дето излизат от кръчмите поради съмнени, че ще седнат зад волана! Получаваме полицейска държавна диктатура, с полицаи убиици, които не носят никаква наказателна отговорност! Дали полицаят е виновен трябва да решава съд, а не да се меси някакъв министър
91
3
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 7 месеца
Така му се е видяло на полицая ( защитната му теза ) може и да е лъжа -- няма камера поне не сме чули да показва как младежа бърка във торба ? Полицаят да не би да носи пистолета си във торба ,че си мисли ,че младежа ще изкара от торбата пистолет ?
90
7
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
Не виждам какво нарушение е направил полицаят, като е дежурил с личен пистолет -----////------- Причината е елементарна - тренира на служебното стрелбище със служебното оръжие, защото патроните 9х18 са му без пари, а после стреля некадърно с личното 9х19 и убива човек. Въобще всичко в тази полицайка е сбъркано, жената е психопат и допускът и до оръжие е дал закономерен резултат.
89
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Сата НАТО,к.92 Не всеки бандит ще посмее да носи оръжие, защото ще знае, че при опит да открие огън с него, вероятността да бъде убит е минимум 50%. А закоравялите бандити и сега носят оръжие, разчитайки на факта, че стрелящият по него полицай поне една година ще бъде разкарван по разпити и съдилища.
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пистолетът ПМ е приет на въоръжение през 1951г., т.е. е вече на 72 години. Той е вече 'дядо' и кандидатите за закупуване пистолет предпочитат Глок,каквито се продават в България три модели. Не са скъпи, но имат голям откат и не са за предпочитане при дами. Не виждам какво нарушение е направил полицаят, като е дежурил с личен пистолет предвид остарялата система ПМ.Предупредил е грабителя 4 пъти, 2 пъти е стрелял във въздуха, но младежът се е оптал да бръкне в торбата и е последвал изстрел на месо
87
12
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
До94..., Абсолютно нищо не доказва, че момчето е вършило грабежи - нито преди, нито сега. Не знам къде е Максуда, аз съм столичанин и дофиянец и знам, че настоящият случай е станал на едно от най-оживените места в София, в близост до НСО, където е абсолютно изключено да са се вършили грабежи.
86
12
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
Само за сведение - всеки следващ бандит ЩЕ ИМА ОРЪЖИЕ И ЩЕ ГО ИЗПОЛЗВА пред переспективата така или иначе да бъде застрелян. -----///----- И не само - всеки полицай ще може да ви застреля по поръчка и да каже - абе точно там имахме сведения за банда, този посегна към чантата и... много съжалявам, грешка! И такива тьпигьози пак ще кажа: "Е, нищо, случва се, но полицаят е герой, наградете го!".
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Момчето не е пре-- Действията му доказват, че е бил изпечен, завършен престъпник.
84
7
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
Третият убийствен факт е, че полицаите са толкова тьпи И/ИЛИ нагли, че измислят лъжливи версии, съшити с бели конци.
83
4
 
9
 
! Отговори
eдин преди 7 месеца
МВР не просто трябва да застане зад полицая ами трябва НАГРАДА ДА МУ ДАДАТ.Защото е спазил всички протоколи(което е много трудно) и е спрял бандит. Този бандит е извършвал грабежи а не кражби.ГРАБЕЖИ - това е коренно различно нещо...
82
12
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
1. Момчето не е престъпник - факт. 2. Полицаят няма право да стреля по някого, за когото не знае какъв е. А той в онзи момент нищо не е знаел за бягащия младеж - факт.
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Момчето не е пре-- Ами последвалите оплаквания от бандата дето заваляха? Некой писател сигурно ги изписа.
80
12
 
2
 
! Отговори
Момчето не е пре-- преди 7 месеца
-стъпник.... Самият полицаи си е разрешил да го застреля във гръб защото МУ СЕ ВИДЯЛО ,че то бъркало във чанта ??? Ами той може да е искал да извади бяло знаме .,на такива моабети може да повярваш ,ако си му близък роднина или колега ! От тук нататък това е човек на който му се виждат разни работи когато е под напрежение .
79
9
 
2
 
! Отговори
Момчето не е пре-- преди 7 месеца
-стъпник защото до сега не е осъждан ! Какво повече ! Ако беше лежал няколко пъти във затвора да говорите --имали сведения --кой съд им видя сведенията и го осъди ? Такова нещо не сме чули да е осъден ,Ако беше осъден за грабеж и беше вкаран от затвора а след това застрелян във ГЪРБА при опит за бягство от затвора -ДА ! Сега има защитна реакция от МВР едни адвокати казват едно бивши министри ги подкрепят органите на МВР си защитават служителя ,ДА ама къде е съда , няма как съда да разреши стре