След снежната блокада: Пътната обстановка се нормализира, стотици населени места остават без ток

Положението в Северна България е значително по-тежко
28 ное 2023 06:50, Красимир Ангелов
26
След снежната блокада: Пътната обстановка се нормализира, стотици населени места остават без ток
Снимка: БГНЕС

Обстановката по пътищата в страната постепенно се нормализира след няколко дни на снежна блокада, особено в някои части от страната. Въпреки това в понеделник вечер стотици населени места останаха отново на тъмно и без електрозахранване. Поправянето на щетите и пускането на тока продължава и днес.

По данни на енергийният министър Румен Радев към понеделник вечерта на територията на „Електроразпределителни мрежи Запад“ 276 населени места са с проблеми. Там се работи по повредени 1080 трафопоста. На територията на „Електроразпределение Юг“ са установени аварии в 493 трафопоста, към момента останалите повреди са в 17. За „Електроразпределение Север“ Румен Радев каза, че от 2300 трафопоста, в 1181 все още има проблеми.

Още по темата
Министър Андрей Цеков благодари за усилията на всички държавни и общински екипи и институции, благодарение на които ситуацията в страната започва да се нормализира.

Проходими са почти всички старопланински проходи в страната, с изключение на Троянския. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили в Котленския проход и отчасти в прохода Шипка. Има все още ограничено движение по пътни участъци в голяма част, преди всичко от Северна България. В Южна България ситуацията е значително по-лека. Най-тежка продължава да бъде ситуацията в област Разград.

В 55 училища в 7 области на България вторник (28 ноември) ще бъде неучебен ден заради усложнената обстановка - непроходими пътища, липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици и други. В други 17 училища е обявено обучение от разстояние в електронна среда, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Според обобщената информация в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите се очаква оттокът на реките да намалява, като в момента те са пълноводни и избистрени, съобщиха от пресцентъра на министерството. На този етап не са постъпили данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Според прогнозата за времето днешния вторник ще бъде предимно облачен, с превалявания от дъжд, преди обяд в Западна България - от сняг. Вятърът ще е от юг-югозапад, в повечето места ще е до умерен, в източните райони и на места северно от планините ще е силен и временно бурен. С него ще се пренася топъл въздух. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са от 3°-4° в равнините и котловините с тихо и мъгливо време, до 13°-14° на места в Югоизточна България и Централния Предбалкан, в София - около 5°.

Над Черноморието ще е предимно облачно и ветровито. Ще духа силен вятър от юг-югозапад. Валежи от дъжд ще има на места, главно в следобедните часове. Температурите ще се повишат и максималните ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала, привечер на север от нос Калиакра - ще достигне и 5 бала.

Над планините ще е облачно, с превалявания от сняг, на повече места и по-значителни в масивите от Югозападна България. Ще духа силен, вечерта и бурен вятър от юг-югозапад и с него температурите ще се повишават. Със затоплянето, височината, под която валежът ще е от дъжд ще се повишава. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около минус 2°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво се нормализира, като камионите висят между Кнежа и Бяла Слатина вече 3-ти ден и няма информация , кога ще ги пуснат.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе какво стана със "зелените" лъжи? Къде го "глобалното затопляне"?
22
0
 
2
 
! Отговори
Bormann преди 4 месеца
Средновековна държавица.... ток има ли? бухахахахахаххаа
21
1
 
0
 
! Отговори
Ahmed преди 4 месеца
Sneg trebva cesto. Cıst vızduh.
20
1
 
13
 
! Отговори
Кака Мара преди 4 месеца
Енерго само прибира пари за пренос , без да си поддържа инфраструктурата. До дома падна ел стълб и по цяло чудо не уби някой и не повреди имущество. Снимали сме прогнилите му арматури. Вече трети ден никой не е дошъл да го премести, жиците стоят проснати на улицата. Искате дясно. Ето това е дясното ви! Държавата да поема негативите, а за десния само приходите.
19
1
 
14
 
! Отговори
Един път преди 4 месеца
да завали сняг и в цялата страна стана ясно, че правителството е излишно. След като пътища се строят от частни фирми, електроразпределителната мрежа отново е в частни ръце, централите на концесия... въобще, нещо държавно има ли, освен парите, които се крадат от "профилактика" на тия съоръжения? Крадат се тия пари, защото ако не се крадяха, нямаше да ни изненадват летните дъждове и свлачища, нямаше да ни изненадва и зимата.
18
2
 
3
 
! Отговори
Dodo преди 4 месеца
Спокойно бе Пролет иде все ще разтопи снега
17
2
 
7
 
! Отговори
даа преди 4 месеца
и това е повод за пореден път да се иска оставката на крадливите пппсета
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 16 А тоя дето нахлу със сандвичите в енергото вече има милиони гледания в Европа
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стотици остават без ток, защото идиотските ЕРП-та пестят от пари! Осъзнавате ли, че в България има 2000 човека, които да остраняват нередности по мрежата?!?!?!??! 2000?!?!?!?!? на 111 000 кв. км площ! Сметнете колко човека се падат! Потресаващо! И ще ми говорят, че било опасно за живота им. Не това е проблемът! Проблемът е, че няма хора, които да се справят! Сега ми обяснете какво разбиране трябва да прояви човек, който 5 дни седи на студено! Време е да почнете да мислите с тези кратуни!
14
1
 
19
 
! Отговори
Калипетровец преди 4 месеца
Всички които вече над 48 часа нямат ток, да взимат парти грилчето, хляб, салам, нож, дъска за рязане, краве масло, кашкавал и да ходят да си направят по един сандвич в местната сградата на енергото.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След 12 години природно бедствие ГРАБ , сега пък това...
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето за това изоставаме от останалата част на Света...Тук всички природни бедствия са се струпали.Включително и многото депутати..За капак , понеже никое зло не идва само , Пеевски ще ни е Министър Председател , след 12 години друго природно бедствие ...ГРАБ..
11
1
 
12
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 4 месеца
Ами ако снежната блокада продължаваше все още, поне до събота, тогава що щяха да чинят лежачите на държавна хранилка?!
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако тук е ,,блокада" , значи е Норвегия е Апокалипсис...
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Природата ни блокира по пътя за демокрацията.Тя е с комунизма.Помни тая г*д още
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България ще се оправи когато в нея не живеят турци
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денков каза, че като се оправи времето, всичко ще е ток и жица. Хахаха
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ситуацията в страната започвала да се нормализира, но в 55 училища в 7 области на България 28 ноември ще бъде неучебен ден заради усложнената обстановка - непроходими пътища, липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици и други.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Автобус се обърна в мездренско,пострадалите са се спасили сами.Не са дошли нито полиция,нито линейки.Техни близки са извозвалиранените.Българиооо....