При дупки в бюджета вземат оставки на болнични шефове

Москов: Болницата не е социален дом за партийни назначения
Обновена: 13 мар 2015 14:23 | 13 мар 2015 14:19,
18
При дупки в бюджета вземат оставки на болнични шефове
Петър Москов. Снимка: БТА, архив

При нарушение на финансовата дисциплина директорите на болниците с принципал Министерство на здравеопазването ще бъдат санкционирани и отстранявани. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по времето на петъчния парламентарен контрол в отговор на депутатски въпрос за болниците с най-високи дългове.

Още по темата
Москов поясни, че с новата методика, която ведомството готви за финансиране на болниците, всеки директор на болница ще има анекс към договора си за управление за ненатрупване на нови задължения, така че оттук нататък шефът на лечебното заведение ще бъде санкциониран при поети дългове.

„Ако някой от директорите на болниците излезе от финансовата дисциплина, той ще бъде сменен моментално“, категоричен бе Москов. Той допълни, че санкцията ще се отнася за всеки ръководител на лечебно заведение, чийто принципал е държавата, независимо чие назначение е този директор.

Просрочените задължения на болниците са общо 147 млн. лв., като дълговете на държавните болници са за 119 млн. лв., а на общинските – за 20 млн. лева, каза здравният министър.

По думите му с най-големи задължения е болницата „Св. Георги“ в Пловдив, която дължи 41 млн. лв. На следващо място по задължения е болница „Стоян Киркович“ в Стара Загора, която дължи 24 милиона лева.

„Болницата не е социален дом за партийни назначения“, отговори Москов на въпрос на Мая Манолова за кадровата политика на министерството.

Министърът поясни, че ще упражнява строг контрол и върху директорите на тези болници, които не спазват законовата разпоредба за диверсифициране на парите в различни банки. "Всеки ще бъде санкциониран", каза Москов.

Седем болници държат повече от 25 на сто от парите си в една банка, каза преди седмица заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Министерството на здравеопазването е изпратило писма до болниците да преустановят тази практика.

Припомняме, че в началото на март Москов също коментира пред депутати, че болниците не може да продължават да харчат безконтролно, както досега, след което държавата да покрива натрупаните задължения. „Всеки шеф на болница, който не спазва разписаните правила, ще бъде сменян“, категоричен бе здравният министър.

Промяната, която здравното министерство подготвя в системата за оценка на уврежданията и на работоспособността на пациентите, има за цел да се раздели чисто медицинската експертиза от социалните придобивки, които вървят с нея, поясни Москов.

Той посочи, че целта е пациентите бързо да получават лекарска експертиза, което се корени във възможността работещи лекари да могат да дават експертна оценка. Лекарят би трябвало да казва само в какъв процент е увредено здравето, уточни министърът.

Москов потвърди още, че работна група от експерти от Министерството на здравеопазването и от Министерството на труда и социалната политика работи по текстовете от законопроекта и когато са готови, ще бъдат представени за публично обсъждане.

Броят на инвалидизираните хора за 2013 година, които са освидетелствани и преосвидетелствани в ТЕЛК, е 187 души, стана ясно още в хода на парламентарния контрол.

Още новини по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ВИЖДА СЕ ЧЕ Е ПРЕКАЛИЛ С ДОЗАТА----ЗАЩО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ СТАНЕ БЕЗПЛАТНО--ОТПАДАТ ВСИЧКИ МАФИИ СВЬРЗАНИ СЬС ЗАКУПУВАНЕ И ПРОДАВАНЕ НА ЛЕКАРСТВАТА НО НЕ --СЕГА Е РЕД НАДРУГИ ХАЙДУЦИ СТАРИТЕ ДАСИ БРОЯТ СПЕЧЕЛЕНОТО И НАЕСЕН ДА ЯХНАТ ПАК ТОЗИ БОЛЕН И ОСКОТЯЛ НАРОД---ДОКОГА
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петър Москов да не би да е взел стимуланти, та е толкова нахъсан. На негово място, като зная в какво окаяно положение са болниците и как хората в България гинат от липса на качествено здравеопазване, което обслужва само малцинството от гражданите, тези с големи материални възможности, щях са се срамувам и да се крия от хората. Плаща се на социолози да излъчват данни, че имал голям рейтинг. Някой вярва ли в това? Това е позор за страната ни.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До историк-анализаторТи си толкова историк колкото анализатор.Чисто и просто си платен писач по форумите тъй де *** на издръжка на Америка за България.За кризата 1997 год.потай другарят ти Костов и Венци Коня който разправяха как с кредит от банка можеш да отвориш друга банка.А че "умните" и "красивите" както се величаете сте платени-ви го каза ББ
15
3
 
6
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Другарите червени *** ще получат инфаркт от мъка , че няма да могат да крадат. За тях краденето от държавата или от хората е изконно право и им се полага . Започнаха с кражби от мандрите на сирене и кашкавал , защото са мързеливи и не им се работи . След 1944 г. откраднаха имотите и парите на хората и продължиха до днес . В най новото време през 1997 г. откраднаха спестяванията на хората чрез масови фалити на банки по времето на Жан Виденов и Луканов . Това са те великите комунисти .
14
3
 
0
 
! Отговори
UJ преди 9 години
Uj drugite bqha boklutsi pa tiya sa pilna skrip smenqt kakto im padne s tehni hora a uj tova e korupsiona shema
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по-корумпирани от десните няма. Няма и да има. Просто десната алчност не е за апартаменти а за милиони и милиарди.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов и гербарите ще назначат на мястото на почтените шефове Тоневци.
11
1
 
4
 
! Отговори
of 8 преди 9 години
*** докога ще се пишеш историк, политолог, социолог, сега лекар-психолог. Ти си просто един едничък *** и *** ***.
10
1
 
0
 
! Отговори
Mango преди 9 години
TOq Artist za drugo ne stava ima reiting stot ni pusuva no za drugo nestava sa go razberete ama nqma da priznaete bracedi 24 godini se vi preibavat vaste ora va kak se hvastate uj ste gramotni..
9
5
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Пак е шмъркал от белото!!!
8
3
 
10
 
! Отговори
лекар-психолог преди 9 години
Ало червени и злобни *** Москов каза , че няма да има прошка за никой директор, който краде. Сега какво пак търсите под вола теле . Или това не се отнася за кадрите на БСП .
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво бе Московец, ***, спирате им парите и при дупки, които са следствие на вашите безумия и си назначавате седесари и калинки. Евала.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо Москов не коментира това, че уволненият ген.Тонев е изнесъл всички колекции на картини и монети от ВМА ?
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ще го отнасят болните .На директорите на болници трябва да им се отнемат правата да сключват договори за ремонти и за доставка на всякакъв вид консумативи.Това трябва да става централно от НЗОК. Тогава ще спрат кражбите.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tija ot gerb li sa deto im vsimasch ostavkata a toja ot pirogov saschto go sadarja dalaverata kakva e v pirogov
3
2
 
1
 
! Отговори
Cc преди 9 години
Moskov kak si savarschil i roditelite ti kakvi sa edno vreme do na partiizi komunaga dezata im sledvaha ne se per4i mnogo s Tova iskasvane se islaga6 podkupvasche lekarite ot Okrajna Bolniza da glasuvat sa tebe
2
5
 
13
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Браво Москов!!!Така трябва.Стига кражби и измами в тази бездънна яма.Трябва да има финансова дисциплина.
1
5
 
10
 
! Отговори
s преди 9 години
Moskov *** za6to sprqhte rivotrila na horata. 100 hilqdi bulgari s opastnost za jivota zaradi gladnite bokluci ot ministerstvoto na "zdraveopazvaneto". Lekarstvo bez zamestitel nqma kude da se nameri v BG, a te mi se obqsnqvat kolko sme dobre