За 15 минути линейката до 52-ро, но... твърде късно

И месдестрата не би помогнала, както и лекарите в "Пирогов"
17
За 15 минути линейката до 52-ро, но... твърде късно
Снимка: Булфото, архив

Линейката е отишла до 52-ро ОУ "Цанко Церковски" 15 минути, след като е подаден сигнала на тел. 112 за ритнатото 11-годишно момиче от свой съученик, което почина.

Още по темата

Реакцията от началото на процеса - от обаждането на 112, през тръгването от центъра на София, стигането до кв. "Бояна" и връщането на линейката до "Пирогов", е била в рамките на 27 минути, каза служебният здравен министър Илко Семерджиев.

По думите му този резултат за съжаление е добър само във времеви измерения.

Семерджиев допълни, че детето е било повече от два часа в ситуация на кръвозагуба преди да постъпи в "Пирогов" и лекарите не са могли да го спасят след близо един час реанимация.

По думите му дори и да е имало медицинска сестра и да е била потърсена в 14-14:30 ч., а не след работното време, то тя е нямало как да окаже медицинска помощ.

Семерджиев отсече отново, че няма как да се върнат лекарите в училищата.

"Вече пет-шест правителства не са ги върнали. България не е казарма и не може да се въдвори човек да работи там, където не иска", коментира той.

Според него лекарите в училище биха се деквалифицирали, тъй като там има здрави деца, които не се нуждаят от лекарска, а само от долекарска помощ.

Семерджиев обясни също, че ремонтът на детската тварматология в "Пирогов", заради който шефът й  д-р Атанас Кацаров хвърли оставка, не е планиран от вчера или онзи ден и напрежението е субективно и високо емоционално.

Той допълни, че ще настоява ремонтът да стане бързо и ефективно и функциите на клиниката в най-кратък срок да бъдат възстановени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да беше отишла в 14.30 ч. сестрата ще й каже ,че симулира и ще й даде ментови капки. ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ И МЕД.СЕСТРИ са по училищата.Мисля че сестрата се е "отървала" от отговорност със заминаването си от работа.Иначе тя щеще да дава обяснения пред телевизорите.Учителката е била на работното си място , в учителската стая.За неосведомените да поясня ,че учителите имат РАБОТА и в учителските стаи и в дирекцията , и в ресурсния кабинет и при пед.съветник ... а не само в кл.стаи.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как учителката да разбере, че е имало травма, като не е била на работното си място.
13
0
 
0
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
PRI slucai na blizuk-padane na kruvnoto I izpsdane v bezsuznanie- ot ""burzata" mi be obiaveno da gi cakam sled dva casa...Zalko za detenceto...Ako tova se sluci v Irlandia-ne mi se misli za kakvi ostavki I sudebni dela bi stanalo...No v Ovchelandia...bez Revoliucia neststa niama da se opraviat
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде учителката а разбере, че детето има вътрешен кръвоизлив? Детето се е обърнало към нея, тя го е завела в кабинета на сестрата, но тя е заминала, защото работното време е свършило.Самото дете усеща, че му е зле, но то не знае защо!Причината другаде - тя е в родителите, които възпитават лоши, груби и егоистични, агресивни деца, възпитават ги в незачитане на здравето и живота!Първо са виновни родителите, после всички останали.Първите 7 години! Това е най-важното за човека!
11
1
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Какво може да направи една сестричка бе там в този критичен момент. Освен на тебе едно сепуко.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, това отделение в Пирогов на кацаров ли е или на баща му? Има си директор, има си министър, планирен е ремонта и се почва. За какво е мрънкането?
9
2
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Съгласен с коментар 6!Ранното (хипотетично) диагностициране на травмата от медицинско лице - би могло ПОНЕ да съдейства за НАВРЕМЕННОТО обаждане до Бърза помощ...което сигурно щеше да спаси момиченцето.
8
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министъра да си подава оставката незабавно!!!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Семерджиев допълни, че детето е било повече от два часа в ситуация на кръвозагуба преди да постъпи в "Пирогов"....Ето за тези 2 безхаберни часа трябва да бъде потърсена отговорност. Линейката е пристигнала колкото и е било възможно бързо. От 14:00 до загубата на съзнание в17:30 някой не си е свършил работата. 2 часа детето е губело кръв. Достатъчно време за да бъде спасено. Докога ще търпим посредствеността да ни залива повсеместно?!
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По думите му дори и да е имало медицинска сестра и да е била потърсена в 14-14:30 ч., а не след работното време, то тя е нямало как да окаже медицинска помощ....Това е нагла лъжа и е срам да бъде изречена от здравен министър!!!
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се прави, че не разбираш, Az, "меСДестрата" е персонал, който работи в "ТВАРматологията".Силно се надявам да са само печатни грешки, щото като чета сайта, не съм убеден, е коректорите са наясно с правописа... или че изобщо има коректори.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сведение на "журналистката", правилният словоред е "ритнатото от свой съученик 11-годишно момиче"А иначе министърът е напълно прав. Има трагични ситуации, в които просто нищо не може да се направи.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама какво може да направи медик или сестра без нужната апаратура.Не говорете глупости. Стига с тези глупости. Всеки може да извика бърза помощ, стига да иска.
2
10
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Този министър показа ,че не се интересува кое колко струва ,така че е полезен по своему на хората нарочили парите за здраве за свои.
1
0
 
17
 
! Отговори
Az преди 7 години
Какво е точно " месдестрата", че нещо не разбрах?