170 000 млади нито работят, нито учат – в сивия сектор ли са?

Държавата иска да привлече този ресурс на пазара на труда
22 фев 2020 20:08,
108
170 000 млади нито работят, нито учат – в сивия сектор ли са?
Снимка: Pixabay

170 хиляди души на възраст от 18 до 29 години не работят и не учат, отчитат от Министерството на труда и социалната политика.

Държавата се заема да привлече този човешки резерв на пазара на труда, предава БНР.

Социалното министерство ще проверява регистрите на учениците, студентите и други бази данни, за да засече къде се намират младите хора, с какво образование са. За част от тях има предположение, че се трудят в сивия сектор. Министър Деница Сачева заяви, че вероятно става въпрос за дейности в селското стопанство, строителството, без да имат съответните законни трудово-правни отношения.

"Вероятно, има и една друга категория млади хора, които са заети в различни бизнеси, които са интернет базирани в т.нар."платформена икономика". Получават съответно поръчки и възнаграждения от чужбина без те да са на светло, така да кажем, в този момент. Всички тези хипотези работни, с които започваме това проучване, ще видим дали ще намерят своето потвърждение, но се надяваме в първата половина на тази година да можем да излезем пред вас конкретни данни в тази област", посочи министърът.

През 2019 г. най-голям е ръстът в заетостта при хората между 45 и 54 години. Те са били с 30 хиляди повече от предходната.

Само шест държави в ЕС са били с по-ниска безработица от българската - Чехия, Германия, Полша, Малта, Унгария и Нидерландия. Средно месечно без работа у нас са били малко над 180 хиляди души. Най-голямо е било търсенето на работна ръка за преработващата промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
36
 
! Отговори
Виктор преди 4 години
От 13 годишен работя.Баща ми почина от рак и ми се наложи да помагам в къщи с парите.Съсед се занимава със земеделие и ме вземаше да бера череши,праскови и ябълки.Когато имаш нужда всяка стотинка е ценна.Сега съм на 26 ,завърших ,работя си по специалността,издържам сестра си,студентка,но никога няма да забравя първите пари ,които получих и колко горд бях,че помагам на семейството си.
68
3
 
14
 
! Отговори
стой та гледай преди 4 години
Ами то тези младите които работяткато ги гледам колко са некадърниче то по-добре да не работят беслед тях тябва да се работи и дса се оправят поразиитеотварят ни на нас работа
67
1
 
33
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Да бе да, ще ви работят за 750;950 лв. по над 200 часа на месец да подпомагат с данъците си управляващите , които нагло ,лъжливо и безцеремонно ни бъркат в джобовете все по надълбоко ! Да ,ама не!
66
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Младост намериха главен архитект за 680лв. месечно. Все още търсят чистачка за 610 лв., ама никой не иска да ходи цял месец на работа за толкова малко пари.
65
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умряха баламите да ви бачкат на минимална работна заплата. Младите искат да съществуват достойно или нищо. 470 чиста заплата, 300лв разходи да се ходи на работа. За какво да работи младият човек? Само да върти колелото ли? Въртете си колелото сами!
64
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умряха баламите да ви бачкат на минимална работна заплата. Младите искат да съществуват достойно или нищо. 470 чиста заплата, 300лв разходи да се ходи на работа. За какво да работи младият човек? Само да върти колелото ли? Въртете си колелото сами!
63
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 68Най-предпочитат млади татковци, защото знаят че тея бачкат до откат и ги е страх, да си загубят работата. Голяма експлоатация е ...
62
2
 
19
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Може би са в чужбина и работят... ?
61
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха ходили в казарма войници. Мирогледа им за живота.Щеше да е на ниво!-:) 1997-а се уволних след 4 години в родната армия. Мирогледа ми беше, са се майна от тук и 18 години да живея навън, защото условията бяха ужасни и замен работа нямаше. Не и такава, която можех да работя, без да се чудя, дали не си струва да въртя далавери и да кътам пари, да има за семейството, след като ме хванат.
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тази, ако наистина иска да направи нещо - да премахне данъците върху заплатата на млади легално трудещи се, със стаж да кажем до 10 години!!!О да, мисля че 73-те лева на месец, които ше ми влизат с каруцата в джоба, определеееено ше ме накарат, да стоя.Или искаш и осигури овли да не плащаме?
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо да работя тук?Най-добро предложение беше колби въже център 1300 лева на месец, ама с някакво работно ВРМЕ от 3 сутринта до 14:00.Най-добре оалтенито беле 1800 лева на едни строежи, дете те къртят по 12+ часа на ден, няма ни храна, ни вода, а шефа ти вила, че той като почанл, бил се радвам и на 250 лева ... през 2002-а, не кат вас.Ходя цяло лято да бачкам в едни фабрики в Швеция, а слес това взимам 6 часови смени в Макдоналдс. Същия гърч, ама за едно лято скатавам 12-3000 лева.
58
0
 
27
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
УСПЕХ НА ДЪРЖАВАТА
57
1
 
18
 
! Отговори
Изгонихте... преди 4 години
...всички в чужбина, сега глупости ми пишете? Никой няма да се върне, а тези или работят и получават под масата или просто не желаят да превиват гръб за жълти стотинки, и са абсолютно прави. А тази, ако наистина иска да направи нещо - да премахне данъците върху заплатата на млади легално трудещи се, със стаж да кажем до 10 години!!!
56
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Едва ли са в " сивия сектор"! Не . Просто не работят! Мама и тати ги издържат!"Срамота е при живи родители с по 2к заплати, детенцето да работи за МРЗ. Ми то чисто са 470 лева бе, хахаха. Честно, аз за толкова вкъщи ще седя, на работа няма да ида. То разходите за транспорт и изтъркването на обувки и дрехи ми е по-голям разход... да не говорим за калориите, които ще изхабя на работа!
55
1
 
5
 
! Отговори
Роко преди 4 години
До До Роко 10 хилки са ти три минимални заплати в ЕС кво се шашкаш от 12 все три заплати ще заделиш.
54
2
 
24
 
! Отговори
Маляка преди 4 години
Е па нема да ходя да ви давам 600лв всеки месец за квртира в София и още толкова за разходи.Че си седим у село и ще чекаме да озреят ягодите в ЕС че се вадят по 200 лв. на ден....
53
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Държавата иска да привлече този ресурс на пазара на труда"Аха, мерси. С такива ниски заплати и такива високи данъци - само успех мога да им пожелая, ахаххаха.
52
4
 
7
 
! Отговори
До Роко 45 преди 4 години
Ти изби рибата с 10те хилки. Какво точно работиш за тях? И колко мислиш са разходите там ,или спиш под моста и ядеш подаяния без пари.А след това отиваш в лъскавият офис и ,,къртиш хилки".Ами то и тука в Столипиново и Факултето са на същия принцип.....Иначе се търсят непрекъснато млади хора до 30 години за ръководител полети,ама май малко сте качествените юнаци .Повече сте ако може,, по тъча" някак ,ама и пари искаме.Ами там назначаването е с 2,500,а доста бързо се стига до 10-12 хилки на месец
51
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най доходоносният бизнес за млад нерез е Жигуло. Поувехнали богаташки дават мило и драго за твърд кар. Колкото им кажете толкова дават за сеанс. Не жалят пари за удоволствия които дъртите им съпрузи немогат. За няколко години може да станете милионери. В тази ниша е пълно с мангизи. За какво вие да бачкате за жълти стотинки когато може да изкарвате десетки хиляди на месец. А има много такива поувяхнали милионерки.
50
0
 
15
 
! Отговори
Антрополог преди 4 години
До АнонименДа в ЕС 29 годишни са млади щото ЕС не е от ония страни дето мъжете живеят до 35-47 год.