Грешно е, че се избягва терминът "коалиция" за бъдещия кабинет

Моделът на лидерската партия се оказва единствения възможен у нас, смята Даниел Стефанов
27 юли 2021 14:50, Анисия Иванова
58
Грешно е, че се избягва терминът "коалиция" за бъдещия кабинет
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Участниците в преговорите за създаване на кабинет са оптимистични, което дава индикатори, че шансовете за създаване на кабинет са по-големи от тези да не може да се създаде правителство. Въпреки това, никога не трябва да изключваме възможността оптимистичните преговори да се превърнат в скандал и кабинет да не може да се излъчи. Това заяви Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, в ефира на “Бизнес старт”, с водеща Живка Попатанасова.

Още по темата

Според Даниел Стефанов по всяка вероятност кабинет ще има, защото партиите вече са доста изморени от изборите. Тази умора може да се разгледа на няколко пласта - първо откъм послания. Партиите нямат какво ново да кажат на своите избиратели, техните послания и на сегашните, и на предишни избори бяха едни и същи и трета предизборна кампания би била измъчена. Друга причина е финансовият аспект на изборите, защото предизборната кампания излиза доста скъпо за политическите формации. Малко от тях имат финансовия капацитет, чрез които спокойно да изкарат поредната кампания. Трети избори генерално са рискови за държавата, поясни също гостът, защото в момента има твърде много важни решения, които Народното събрание трябва да вземе, вместо да се разпуска след месец работа. Поредни избори ще изместят фокуса от тези важни въпроси и те отново ще останат нерешени. Не е малък и шансът при невъзможност на партиите да сформират правителство отново, те да бъдат наказани от избирателите, които на последните избори бяха с 600 000 души по-малко.

Даниел Стефанов посочва, че на този етап ГЕРБ вече са в политическа изолация. Според него това е странно, като се има предвид близостта на резулта между тях и спечелилата изборите партия Има такъв народ - под процент, което се равнява на двама народни представители.

Президентът Румен Радев наскоро заяви, че БСП са “най-надеждният” партньор на бъдещото управление и то не само математически, но и идейно. Според Стефанов обаче на този етап никой не може да каже кой на кого е най-надежден като партньор. Консултациите между партиите се случват при закрити врати, без медиите да имат възможност да видят какви теми се дискутират. Изявленията след разговорите не са особено информативни, което ни поставя в неведение.

Даниел Стефанов смята, че се забелязва особено изразено избягване на термина “коалиция”, което е грешен манталитет. Гостът посочва, че коалицията е най-добрият възможен инструмент за управление, когато няколко политически играчи заедно трябва да поемат отговорността за държавата. Според политолога много е важно партиите, които ще дават подкрепа на ИТН, да имат условия, независимо колко народните представители имат в парламентарните си групи.

“Има такъв народ" към момента не са политическа партия, а движение, което трябва да се превърне в партия докато е на власт.”

Според Даниел Стефанов, когато една партия е на власт, тя трябва да има изградени механизми, чрез които да филтрира различни идеи и интереси, които биват предлагани на масата, както и инструменти за получаване на обратна връзка от избирателите. Към момента "Има такъв народ" се е обособила като лидерска партия, което ѝ пречи да изгради споменатите механизми. Гостът добави, че в България моделът на лидерската партия се оказва единствения възможен. Доста често партиите са персонализирани и се свързват най-вече с едно лице - лидера си. Хората очакват от този лидер да поеме отговорността, а като имаме предвид, че Слави Трифонов не се кандидатира за народен представител и няма да влиза в изпълнителната власт, това създава притеснение дали не вървим в грешната посока.

“България е имала най-големи проблеми в моменти, когато политическата воля не е персонализирана и политическите лидери не са там да поемат отговорност.”, категоричен е политологът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По темата за съдебната система гостът коментира, че първоначално изглежда, че всички вървят в една и съща посока, но се забелязват съществени различния за начина, по който тази реформа ще се случи. Демократична България искат главния прокурор да се избира от квалифицирано мнозинство в Народното събрание, а Има такъв народ искат той да се избира пряко от народа. Друг проблем при съдебната реформа е, че тя е средносрочна тема, няма как да стане веднага, а българските избиратели най-често гласуват на базата на краткосрочни цели, които могат да видят веднага. Това е основната причина ГЕРБ да има успехи толкова години подред, смята Даниел Стефанов. Според него самата фиксация върху съдебната реформа е грешка, защото по-належащите проблеми са четвърта вълна на коронавируса, както и входирането на Плана за възстановяване и устойчивост към Европейската комисия.

Целия разговор вижте във видеото.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
човек преди 2 месеца
До: номер 2 Взе ми го от устата.И аз потвърждавам казаното от тебе - това са глyпocти на търкалета!Ама ГОЛЕМИ глyпocти на ГОЛЕМИ търкалета!!! Не било правилно да се избягват коалиции??? Хайде де, не било!!! Ако ще се правят тепърва нови коалиции - по-добре наново да отидем на избори!!! Ако от ИТН съставяр кабинет, той трябва само да бъде подкрепен от другите партии. Разбира се, не безрезервно.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
О неразумни юроде,поради что се срамиш да се наречеш коалиционер?
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
- Крадлива коалиция! - каза министър Николай Василев, готов за следваща коалиция, с който и да е.
13
1
 
5
 
! Отговори
Мутри вън...и Очите преди 2 месеца
излезе след 3 годинь...
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Накъде отива този свят.Най-известния рапър - бял, най-известния играч на голф - чернокож, най-високия играч в НБА - китаец, а Германия за първи не участва във война... а у нас - Слави и комунистите преговарят за коалиция..
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не коалиция, а завера за мъст, а Тошко, Хаджибабикянов и Хр. Иванов са шпитцкомандата й за екзекуции !
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИТН е в коалиция с БСП,ДПС, ДБ, ***, колкото и да го отричат. Суверенът е нагло излъган от Слави, за пореден път.
9
1
 
3
 
! Отговори
ДС преди 2 месеца
Правилно е колиДСия.
8
2
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Гнома министер на мевере
7
2
 
2
 
! Отговори
Изолатор преди 2 месеца
Кога България не е била управлявана от коалиция на едно и същото статукво? Трябва да се върнем във времената още преди БКП.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква лидерска партия, бе галфооон? Къде им е лидера? Лидера им е холограма. Нямат премиер. Търсят някакъв да изровят от бункера и да го отупат от нафталина. Първо Ники Василев. Сега Меглена Кунева препират. Нали се сещате, че със стари политици няма как да стане промяната? Лъжат ви и ви пуснаха на ските от Има Такъв ***.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
коалиция с комунисти.отново комунисти ще ни цедят.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Славчу нали каза, че коалиция е *** дума и народа не я одобрява. Само, че процентите му малко. Сега толкова дни убеждаваха останалите да му подкрепят кабинета. Ей така, от добра воля и с мисъл за народа. Някой смята ли, че са деляли некви постове и порции. Ау, сакън, дума да не става. Всичко скрито да остава.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В изобация са ама чушки. Ако не бяха загубили нарочно онези секции от чужбина, където уж ги търсеха 72 часа - резултата нямаше да е такъв. Едвам ги натамъниха с половин процент преднина.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупосmи на търкалета.
1
0
 
11
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Аман от политолози не братче!-:) С булдозери да ги ринеш в БГ!