София разочарована от резолюцията на РСМ за преговорите с България

За България ще е неприемливо чрез подобни актове да оправдава неизпълнение на Договора
Обновена: 30 юли 2021 16:28 | 30 юли 2021 16:28, Елка Василева
82
София разочарована от резолюцията на РСМ за преговорите с България
Снимка: архив, МВнР

Министерството на външните работи изрази разочарование от резолюцията за държавните позиции в преговорите с България за европейското бъдеще на Скопие, която парламентът на РС Македония прие вчера. Това става ясно от изявление на МвнР.

Още по темата

Оттам със съжаление отбелязват, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие в резултат на продължителни усилия е започнал да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

"България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог", пише в изявлението.

От МвнР подчертават, че за България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и допълват, че това би влязло в противоречие с водещи принципи на международното право.

"Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог", отбелязват от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нито крачка назад от истината за българската история. Историята на на така наречените македонски земи е българска до 1945 година и и няма македонска държава и народ до 1945 година. Македония е географско понятие в от ЦЕЛОКУПНА БЪЛГАРИЯ
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, ама аз не разбрах каква резолюция е направена от Северна Македония?За какво става въпрос?
57
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей диви и прости българи, дайте път на македонците в ЕС.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ политиците виннаги се опитват с декорация да го извадят голям но нямат силите да го прикрият по някакъв начин че е твърде мек евала на гърците макар че имат японски подобен но си устояват позициите си
55
23
 
6
 
! Отговори
Стево Пендароски преди 2 години
Вие билгарите не сте Гърци и не сте ГЪРЦИЯ ...ГЪРЦИЯ Е СЪДАЛА ЕВРОПА, А ''ЕВРОПА'' Е ГРЪЦКА ДУМА .А Болгарите В ЕВРОПА НЕ ГИ ИМАТ ЗА ХОРА .. ЩЕ ПЛАЧЕТЕ МНОГО .
54
5
 
24
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
*** няма какво да се разочароваме бе, просто не ги пускаме в ЕС и това е. Гърция не ги пусна никъде повече от 20 години. И ние правим същото. Да им уврат главите.
53
3
 
21
 
! Отговори
ББ преди 2 години
те не спазват Договора бре...от десетилетия е това,хората на честна дума...те си плюят в лицата като не спазват Договори...фашисти и мафиоти!ЕС е съюз на ценности...РСМ е троянски кон на путин през сърбите...от нас само добро и помощ са получили...ама прочете учебниците им...декларациите им,тв-тата им...по-делата...глупави маневри на безпомощни РСМ "политици"опитващи да запазят ...властта...за Народа им не ги е грижа!!!
52
6
 
19
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
При това стечение на обстоятелствата и резолюцията на рсм се онагледява за сетен път,че тази държавица в комплект със сърбия нямат място в ЕС и изглежда жалко членството на едната от тях в НАТО.В тях всички решения са решения на Москва и рсм е своеобразният троянски кон в отбранителния съюз.
51
26
 
9
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Еми нали Блгариа каза ЕС само през крив макарон за Македониа. Зошто сега ви смета соузот на Македониа со други држави и соузи. Треба да сте срекни!
50
2
 
16
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Албанците се стремят да идат в швейцария при родата, към нищо друго не се стремят. Как си ги представяш сърби и албанци в един съюз?
49
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАКЕДОНЕЦ ЕТАЛОН НА ПРОСТОТИЯ И НАГЛОСТ ШУТ В НАЙ ДЕБЕЛИТЕ ЧАСТИ И СБОГОМ КОЛКОТО ПО ДАЛЕЧ ОТ НАС ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ
48
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дивите и прости българи не могат да дават акъл на македноците, нито ще ги спрат за ЕС.
47
4
 
36
 
! Отговори
Няма нужда преди 2 години
Спираме да си губим времето с РСМ.Да им е честита Балканската уния и да се оправят. Вето и много им здраве.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАлбания имат и 1 милион гърци в северен епир. Това е днешна южна АЛбания.
45
6
 
21
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Какво ни засяга това?И по-добре да не влизат в ЕС.
44
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този мини-Шенген или както там му казват няма да е особено успешен. Съюз се прави между богати/силни държави, или между богати/силни и бедни/слаби, но не и само между бедни/слаби държави. Това е съюз на мизерници и не виждам особени ползи, освен пропаганда от тяхна страна. Северна Македония ще конвергира към Албания ли или Албания към пропадналата Сърбия? Едни бедняци се съюзили с други, никаква полза няма в това.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42 ,,Всички вкупом командвани от Москва"Албанците никога няма да приемат Масква да ги командва и да загърбят американската опека!
42
5
 
26
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Това е няква нова Югославия.....или план за подялба на Македония между Албания и Сърбия. (или поне това което е останало, след като гърците взеха своето икономически). Нас трябва да ни интересува единствено историята ни, паметниците там, хората които се считат за българи и как биват третирани, както и възможностите за бизнес с тях и инфраструктурата. Прагматизъм, бизнес, инфраструктура, и най-вече безкомпромисност по отношение на история и Българското в Македония.
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42 и 43Не Сте прави ,отпадането на границите и икономически съюз между Албания,РСМ и Сърбия евентуално и Косово е нещо към което се стремят албанците.Това значи ,че всички албанци ще бъдат в един съюз със свободно движение на стоки и хора,точно към подобно нещо се стремят всички 5млн.албанци.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РСМ с резолюцията си и създаването на мини шенген / икономически съюз със Сърбия и Албания реално затръшват вратата за ЕС. Това е конфликт с правилата за присъединяване на държави към ЕС.Явно Руско-Сръбското влияние е прекалено голямо както и нежеланието на политиците да приемат реалността.