Диагностика и лечение на мъжки инфертилитет

Спонсорирано съдържание | 1 дек 2021 09:00, Александър Попов
Диагностика и лечение на мъжки инфертилитет

Според световната статистика почти всяка седма двойка не може да зачене. При близо половината от случаите мъжкото безплодие играе поне частична роля.

В световен мащаб почти всяка седма двойка е безплодна, като при близо половината от тези двойки мъжкото безплодие играе поне частична роля.

Мъжкото безплодие може да бъде причинено от ниско производство на сперматозоиди, неправилна функция на сперматозоидите или блокажи, които възпрепятстват доставката на сперматозоиди. Заболявания, травми, хронични здравословни проблеми, избор на начин на живот и други фактори могат да допринесат за това състояние.

Препоръчително е да се потърси лекар при неуспех за зачеване след една година редовни опити или по-рано при наличие на някое от следните състояния:

·     Проблеми с ерекцията или еякулацията, ниско сексуално желание или други проблеми със сексуалната функция.

·     Болка, дискомфорт, бучка или подуване в областта на тестисите.

·     Анамнеза за проблеми с тестисите, простатата или сексуални проблеми.

·     Операция на слабините, тестисите, пениса или скротума

·     Партньор на възраст над 35 години.

Проблемите с мъжката плодовитост могат да бъдат причинени от редица здравословни проблеми и медицински лечения като варикоцеле, инфекция, проблеми с еякулацията, антитела, които атакуват сперматозоидите, тумори, неспуснати тестиси, хормонален дисбаланс, дефекти на каналчетата, които транспортират сперматозоидите, хромозомни дефекти и др.

Диагностицирането на проблемите с мъжкото безплодие обикновено включва:

·     Общ физически преглед и медицинска история

·     Спермален анализ, за да се измери броят на сперматозоидите и да се открият евентуални аномалии във формата и движението на сперматозоидите, а и да се провери спермата за инфекции. Лаборатория „Геника“ предлага четири диагностични пакета за спермален анализ.

·     Изследване за инфекции. Андрофлор®, който се предлага от лаборатория „Геника“ е единственият комплексен тест  за определяне на клинично значимата концентрация на всички микроорганизми, населяващи мъжкия урогенитален тракт.

·     Хромозомен анализ – това е генетично изследване за търсене на бройни и големи структурни хромозомни аномалии.

·     Генетични тестове - микроделеции върху У-хромозомата. Изследването представлява анализ за наличие на микроделеции върху У-хромозомата, имащи отношение към нарушения в сперматогенезата. За това изследване на „Геника“ може да прочетете тук

В случаите на безплодие лаборатория „Геника“ препоръчва да се провери и партньорката.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.


Спонсорирани публикации