Скъпа, смалих... реалността! Технологията е факт. А сега накъде?

Лазер смалява предмети до една хилядна от размера им
18 дек 2018 19:05, Нели Христова
39
Скъпа, смалих... реалността! Технологията е факт. А сега накъде?
Снимка: Едуард Бойдън

Спомняте ли си лудия учен Уейн Залински от филма "Скъпа, смалих децата"?  Той трябваше някак си да обясни на съпругата си, защо хлапетата са с размера на хлебарки.

Няколко десетилетия след излизането на лентата, учените от университета в Масачузетс изобретиха уред, с който могат да свият всякакви предмети до наноразмери.

Използвайки лазер, те могат да смалят всеки предмет на една хилядна от размера му – тоест, по-малки от това, което окото може да види. По-малки дори и от някои микроби, които можеш да видиш с микроскоп.

За какво би се използвала обаче подобна технология? Със сигурност не за смаляването на деца. Лазерът ще създава миниатюрни лещи за микроскопи и телефони, а също така и за създаването на мънички роботи, които да подобрят всекидневния ни живот.

"От много време се опитваме да подобрим техниката си, за да можем да създаваме нано материали. Има толкова много неща, които може да правим с тях", обяснява невротехнологът, професор Едуард Бойдън.

Лазерът не е толкова силен, колкото този в "Скъпа, смалих децата", но пък продуктите му имат страхотни приложения в истинския живот. Например, учените ще се опитат да "вградят" малки роботчета в лекарствата за лечение на рак, които да са програмирани да търсят само раковите клетки и да ги унищожават напълно. А и може да забравите за микрочиповете. Експертите ще направят наночипове за бъдеще.

Най-интересното е, че машината е много проста. Има нужда от лазер и абсорбиращ гел, който най-често се използва в... памперси.  Материали, които всички лаборатории имат в излишък.

Ето как работи: използвайки лазера, технолозите създават структура, използвайки абсорбиращия гел, подобно на 3D писалка. След това могат да прикачат към нея всички материали – от метал, та чак до ДНК. И накрая ги свиват до възможно най-малкият размер.

"Прилича малко на фотография. - разкрива студентът Даниел Оран. - Латентно изображение се формира след като сензитивен материал в гел е изложен на светлина. След това проявяваш това латентно изображение в истински предмет, като прибавяш друг материал, като сребро, например".

Всъщност, Оран е професионален фотограф, който започва проекта през 2014 г. заедно със свой колега, студент по физика. Днес, тази технология бързо може да навлезе дори в домовете ни, училищата или офисите, тъй като материалите, които се използват, не са токсични.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ПЪК АЗ ИСКАМ ДА СИ УВЕЛИЧА ХЕЯ
32
0
 
1
 
! Отговори
Св. Августин преди 1 година
Паметта е настояще за миналото, виждането е настояще за сегашното, очакването е настояще за бъдещето. Тези три времена не можем да видим никъде другаде, освен в душата. Душата е онова вечно сега! "В тебе,о душо моя, меря времето" казва Св. Августин
31
0
 
1
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 1 година
IBM Bot locate fake news.

In fact IBM can manage and store data in a single atom - "A Boy And His Atom"
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите пак се напълниха с родни учЕни и разбирачи :)
29
1
 
1
 
! Отговори
Ку-Ку преди 1 година
Тоя Ед Бойдън, се води че е невролог. Как точно се очаква от невролог да изобретява тепнологични уреди? Баш по "специалността му е :D
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията звучи като да е преписана от Флиц, само липсва по някоя и друга непреведена руска дума.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
........Някой е решил да напише научна сензация.....

По-скоро някой е решил да напише сензационна статия, без да си няма хал-хабер за какво иде реч.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер че си смалим касетките с буркани от село и че си ги возим у влако. Мъчно е обаче че Нела се е родила с вече смален по природа мозък. Нело с тая статия у ТЕЛК все че ти дадът нещо.
25
0
 
13
 
! Отговори
До нанотехнолога преди 1 година
Колко си малък, пък колко си умен...
Можеш ли да се сетиш каква е разликата между нанотехнология и смаляване на РЕАЛНИ обекти? Примерно, смаляваш си куфара, слагаш го в джоба и се качваш на самолета без да плащаш за багаж. Мечтата на мноого хора... Айде стига упражнения по празнословие от епълфенски тип. Такива статии залагат на егото на хората, не на реалността и на технологични познания ;)-
24
0
 
15
 
! Отговори
Капитан преди 1 година
Нашите колбасари отдавна са го измислили това смаляване. Обелете едно пар4е шпек и го оставете в хладилника за месец. Поне на 40% ще е по-малко.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Нанотехнологията съществува и се развива,колкото и да не ви се вярва,един от първите експерименти направиха преди доста години,като поставиха нано тяло в човешки организми,което да следи за здравното състояние на болни от диабет и дава информация.
22
0
 
7
 
! Отговори
V преди 1 година
Статията е малко помпозно написана .Не може да се направи човека по малък .Просто се принтира някаква форма но в много умален размер .Само формата да се възпроизвежда .Това става като лазера изгаря излишният материал .Обратното на обикновените 3д принтери .Просто лазера е много прецизен. Не е кой знае кво .В медицината се ползват подобни лазери .И различни материали се гравират по този принцип.Някой е решил да напише научна сензация ;)
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като цяло програмата по оглупяване на народонаселението чрез нарочни уж "научни" статии върви с пълна сила.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До V

Наноматрялите са съставени от нормални по големина атоми. Никой не може да смали атом. Оттук цялата простотия за смаляването на обекти отива на кино. Миниатюризацията и физическото смаляване на обект са коренно различни понятия. Оттук и глупавата статия-
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая глупост е брутална гавра със всеки здравомислещ човек.
18
3
 
3
 
! Отговори
До V преди 1 година
Виж пич, ти не можеш да пишеш, за фотони и фундаментална физика ми говориш. Какво ме интересува дали са фотони или електрони или макарони, след като допускаш повтарящи се правописни грешки? И, като говориш с мен, мисли като за някой с 10 години образование в областта на физиката и математиката. Къде съм учил? Ами да започна да изброявам, а?... *** и нещастния субхюман... Защо винаги комплексарите вместо да си вземат бележка налитат на бой... Я демонстрирай сега колко си смел и колко си умен ;)
17
6
 
2
 
! Отговори
V преди 1 година
До ,,образования,, радио лъчите всъщност са фотони.Ти къде си учил ве???В гората ли??? Тва съвременното образование е мноооого зле ;) Тия се мъчат да правят нано пирамидки за да разсеят по ефективно дългите вълни . КАК Е ВЪЗМОЖНО В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ПОНЕ ДА НЕ ОБЯСНЯВАТ НА ХОРАТА КВО СА РАДИОВЪЛНИТЕ ???
16
3
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Технологиите са самия сатана!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Абе пак измислени новини... Колко би било хубаво да има някаква реалност в
медиите... С всеки изминал ден нещата отиват от зле към по - зле... Не
знам от къде ги копирате тези статии, но това си е паралелна реалност.
Имайте го в предвид когато ги пускате.

---
Не,за съжаление това е истина,просто ти не си информиран за нанотехнологиите,с тях се отваря вратата на ада и пази Боже някой да те е нарочил,дори не е нужно да има причина,за да ти ги приложат в негативен план.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още преди години казах,че нанотехнологиите са много опасни,както могат да бъдат полезни,така и невероятно опасни и вредни за човека!
Поставят се и в лекарства без да подозирате и могат не само да ви проследяват,но и да ви контролират мозъка.Човечеството навлезе в ада,няма шега!