Да помним Холокоста, призова Фандъкова

"Да не се допускат повече прояви на омраза и фанатизъм"
20 май 2015 21:57, Златко Желев
51
Да помним Холокоста, призова Фандъкова
Снимка: БТА

Всички ние сме отговорни да пазим спомена за чудовищните деяния на Холокоста заради паметта на шестте милиона невинни жертви, но и за да не се допускат прояви на омраза и фанатизъм срещу определи групи хора.

Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри кръгла маса по повод 70 години от края на Холокоста и от победата над нацизма и 25 години от възстановяване на дипломатическите отношения между България и Държавата Израел.

Организатори са Организацията на евреите в България "Шалом" и Дискусионен клуб "Маген". Представен бе филмът "Обречени на приятелство" на ученици от 134 СОУ "Димчо Дебелянов", посветен на възстановяване на дипломатическите отношения между България и Израел.

Кметът Фандъкова посочи, че е важно да се продължи политиката на запазване на етническия мир и разбирателството. Тя припомни подвига на българската интелигенция, която въпреки натиска е успяла да прояви решителност и смелост и да спаси 50 хиляди български евреи.

„Задължение е да бъдем на нивото на тези наши предци“, подчерта кметът.

Според нея трябва да се разговаря с децата и младите за Холокоста, за да познават те историята, да не повторят грешките от миналото.

„И днес в различни точки на света ежедневно биват убивани хора заради техни убеждения, вяра и идентичност. Затова темата е актуална днес, когато тероризмът достига до такива размери“, коментира кметът Фандъкова.

Председателят на организацията "Шалом" Максим Бенвенисти отбеляза, че България е една от страните, която не само е спасила своята еврейска общност, но и е помогнала в изграждането на Държавата Израел в нейните първи най-тежки години.

 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха арменците са по стока така ли
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДРУГАРКО УЧИТЕЛКЕ АМА ВСЕКИ ДЕН ИМ ГО НАПОМНЯЙТЕ ДА НЕ БИ СЛУЧАЙНО ДА ГО ЗАБРАВЯТ!!! ЧУЛИ??? АН ТЕ ТАКА!!! БРАО!!!
30
0
 
10
 
! Отговори
д-р Петров преди 5 години
Иначе г-а Фандъкова си е простичко селско девойче и ако не слушка и не дрънка глупости ще консумира негативната страна на живота!?...
29
1
 
17
 
! Отговори
д-р Петров преди 5 години
Шоа-холокауста да си го спомнят-празнуват и да не го забравят евреите които набутаха другите еврей в концлагерите....И тези които бяха пуснати с подготвени документи за Америка и тези евреи които бяха"капо" в лагерите!!! Те да си споменават и не забравят техния "фолк"
28
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 5 години
Защо Израел краде палестинска земя и убива палестинци всеки ден ? Направиха палестинският народ роби и земята му на ивици с бодлива тел и стени - По големи фашисти от тях - май в новата история - няма !
27
1
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В преди 5 години
Всеки ден по новините ни говорят за евреите - ВЕЧЕ ми омръзна - Дали Плевнелиев дали кметицата - все за еврейските проблеми се говори - НИЕ не сме братски народи и тук е БЪЛГАРИЯ !! Омръзна ми 26 г да ни крадат и обират евреи в властта - Ако говорим за Холокоста - ами Русия колко жертви е дала ? в милиони повече от убитите еврейски банкери лихвари златари и диамантени търговци в Германия - Евреите не произвеждат нищо- от време оно - те са лихвари и банкери !
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много жалко, че Адолф не поживя още някоя и друга годинка да приключи с това гнусно племе, което е виновно за всички кръвопролития в света, включително и в наши дни.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХОЛОКОСТА и ХЕЛОУИН имат ли нещо общо, защото на мен ми звучат подобно.
24
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ей, полит-не*астници! Защо да помня холокоста, когато се опитвате да обясните на децата ми, че не е имало турско робство?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
3
 
7
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 5 години
Единствения евреин, който признавам за водач е Путин!
22
1
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 5 години
До АМИ ДОСЕГА

Ами ето сега готвят за кмет на София циониста масон, ръководител на еврейския масонски клуб б'най брит монката паси, братовчеда на куневица. Те си ги въртят едни и същи. Подготвили са си хора за политиката, за изкуството, за образованието и си ги слагат там а тея хора имат съвсем други цели от тези които хората очакват от тях.
21
1
 
15
 
! Отговори
Джакхар преди 5 години
Искам да знаете още нещо, това е важно. Шестоъгълната звезда на флага на Израел е сатанински символ наричн хекс, това всъщност е знака на антихриста. Истинския знак който би трябвало да е на флага ако те бяха верни на Бога е менората - седмостенния свещник.
20
9
 
2
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво на Борисов и Домусчиев.
Туриха ножа на КОМУНИСТИЧЕСКОТО отборче ЦСКА.
Само Левски.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да го помним? Или ни вменявате вина за това, че сме си спасили евреите?
18
1
 
16
 
! Отговори
Джакхар преди 5 години
Що се отнася до нашата местна политическа обстановка, проучете и ще видите колко много от тях са евреи и как може да се очаква България да върви и да се развива. Те изпълняват нарежданията на световния ционистки конгрес, съвсем други са целите им. Аз се боя да не стане според словото на Господа към Ахава - понеже ти изпусна човека (народа) който бях предал в ръцете ти за заклятие (изтребване), ти и твоят народ ще идете на заклятие вместо него. Това за спасяването на евреите.
17
2
 
14
 
! Отговори
Джакхар преди 5 години
Искам и да знаете още нещо - синедриона е един от главните виновници за деградацията на морала, на семейството и на всякаква добра нравственост и има за цел докарването на лъже-христос или Антихриста. Защото като отхвърлиха истинския Месия - Христос те сега чакат фалшивия - сина на дявола, но напразна е надеждата им защото той ще се обърне срещу тях.
16
2
 
14
 
! Отговори
Джакхар преди 5 години
Аз пък искам хората да помнят и да знаят и да четат и да разберат кои всъщност са евреите и защо от този народ произлизат всякакви гнусотии и който народ ги е приел добро не е видял. Сега хора ако прочетете Откровение на Йоан, последната книга в Библията там се говори за Тайна - Вавилон Велики, Великата Блудница, майка на всички блудници и извращения на земята. Това е духовното име на Израел а гнусотиите са какво ли не - промотиране на обратни, феминизъм, комунизъм, интернационализъм и т.н.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бързо и евтино с новият авиоотряд “Карлсон 28“……който живее на покрива в Банкя!“
14
0
 
5
 
! Отговори
I don't care преди 5 години
Глада помни , глад и мизерия , ако не друго то исти ския глад ще те научи по трудния начин , глад и пак глад и пак глад и отново глад .
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не помнете Батак, ПОМНЕТЕ ХОЛОКОСТА.. това е държава и това са държавници, а това са овце, които се смятат за нация..