Студентски град: Хлебарки, дървеници, мухлясала баня

Потресаващата мизерия в общежитията остава и тази година
93
Студентски град: Хлебарки, дървеници, мухлясала баня
Снимка: Булфото, архив

Потресаваща мизерия в студентски общежития.

Студентите са принудени да живеят сред падаща мазилка, хлебарки и дървеници, които са плъзнали из целите блокове.

Условията са ужасни, като освен лошата материална база, голям проблем им създават и вредителите - хлебарки и дървеници, които са плъзнали из целите блокове.

Мухъл, мизерия и неканени вредители тормозят студентите в общежитията на Лесотехническия университет в София.

Често пред университета могат да се видят студенти и родители, нарамили нови материали, с които да освежат стаите в общежитията.

"Настаняваме сина ми. Балатум взехме, за тоалетната чиния капак, препарати да се изчисти основно каквото може. Не е поддържано", каза Владимир Илиев, баща на студент в университета, пред Нова тв.

Весела живее в общежитието, където дели стая с още две момичета от около година. "Банята беше в покъртително състояние. Имаше влага, навсякъде пълзяха хлебарки, подовата настилка е ужасна, тя се разгражда почти. Нищо не може да бъде почистено, защото просто е за цялостна смяна", коментира тя.

Ужасена от условията, търси управата на университета. Видях че има ремонтирани стаи, попитах "Добре, щом има ремонтирани стаи, може ли и моята стая, и моята баня?". Моментално ми беше отказано и  ми беше казано "Не мислиш ли, че това го правят студентите? Всеки един студент сам си ремонтира стаята, ние досега не сме ремонтирали стая", обясни още Весела.

Един от студентите, ремонтирали стаите си, е Ивайло Иванов, който заварил подобни условия и в неговото общежитие. "Баните, плочките, подовата настилка. На пода имаше балатум, който имаше дупки в него, стените бяха прогорени поради наличието на дървеници, хлебарки има постоянно", каза той.Това е и причината Ивайло и съквартирантите му да започнат ремонт за тяхна сметка.

"Положихме ламиниран  паркет, шпакловахме самите стени, обновихме с нови мебели, които лично ние ги купувахме. Опитахме се по някакъв начин да пригодим стаята, така че да бъде годна за живеене", обясни Ивайло Иванов.

Ремонтът им излиза 1200 лв., но според управата на университета, сумата не може да бъде приспадната. "След приключването на самия ремонт, ние запазихме всички фактури и касови бележки, опитахме се по някакъв начин да направим някакво споразумение, поне наемът ни да бъде намален, но мигновено ни беше отказано", допълни студентът в Лесотехническия университет.

"Така е прието с решение на комисията по социално-битови, да не се осребряват тази средства, които са вложили", коментира инж. Иван Кръстанов, директор "Студентски столове и общежития" в ЛТУ.

Друг сериозен проблем за студентите са неканените гости- хлебарки и дървеници.

"Фирма сме наели, която е една от най-добрите фирми. Целият блок се пръска, но ако студенти искат се пръска и отделно. Примерно дават заявка, идват и пръскат",обясни още Иван Кръстанов.

Годишно за поддръжката на сградите се отделят около 80 000 лв., но те оказват се крайно недостатъчни и стигат само за аварийни ремонти. За да се реновират  общежитията, от управата на университета изчисляват, че ще са им необходими между 3 и 4 милиона лева на сграда, които към момента нямат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
33
 
! Отговори
Св преди 4 години
"Бита определя съзнанието". Да подложка детето си и аз, както бях преди време в подобна мизерия? Никога! Само аз ли не мога да сметна, че разликата от свястна самостоятелна квартира, с разходите е 400-500 лв. Т.е. за 4 год. малко над 20 хил лв. Ремонтирано, направено, кеф ти да учиш, кеф ти да се развиваш или да си работиш като студент в хубави условия. Е, ако не си спестил или не можеш да изкараш преди това или по време на следването 20 хил. за какво учиш въобще? Ще си губя времето за ремонти..
70
0
 
38
 
! Отговори
само отбелязвам преди 4 години
Ами то и стаите под наем като квартири(не в Студентски град)също са мухлясали с ***,човек сякаш е попаднал в 19 век и наемите вървят иначе за стая от 250 лева нагоре.Няма закон,който да накара хазяинът да боядиса жилището си поне веднъж на 50 години. Много от тях крият и данъци.Студентите да се радват,че е само 30 лева това което дават за наем.Като ме приеха за студент ревях за общежитие,защото семейството ми е бедно, ама не ми дадоха,а бях приет на първо класиране и работех едновременно.
69
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вие се правите, че ни обучавате, ние се правим че учим"
68
0
 
33
 
! Отговори
Kireto преди 4 години
Хаха, коментиращите тук реализирани ядрени физици ли са?
67
1
 
48
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Общежитията са точно такива, каквото е и образованието, което ще получат в България. Факт
66
1
 
41
 
! Отговори
факт преди 4 години
на мен ремонт на стая в общежитие ми излезе под 100-на лева инструментите и материалите, а труд от мен вечерите и за 10 дена беше като нова. Лошото беше в общите тоалетни и бани на етажа. Ако бях вложил 400-500 лева можех да си направя една импровизирана баня и тоалетна в един от ъглите на стаята, но там проблем е с ВиК и окабеляване... А най-лошото беше, че нямах студентка да правим секс и скучаех... Там се научих да пиша коментари в най-сомтания форум на света, т.е. този тук, вашия на днес.гб
65
3
 
36
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Анонимен 54 Стар студент : Тава пречи ли на секса ? Едно време не ни пречеше.
64
2
 
39
 
! Отговори
Kireto преди 4 години
Къде си харчат парите студентите си е тяхна работа.Общежитията са държавни и трябва да се поддържат от държавата.Е и студентите трябва да пазят стаите.За 30 лв на месец със сметките никак не е зле, че по селата за 50 лв у баш коптор ще живееш.Да учиш с още двама до теб не е лесно.И едно време хората са се забавлявали.Спрете да съдите хората,а се погледнете себе си,все още не сте станали професори
63
1
 
52
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Бил съм по еразъм в чужбина. За най-малката драскотина при напускане на стаята ти се отдържа депозит, който си внесъл при настаняване в стаята. Хората са го измислили.
62
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само така, свиквайте отрано с мизерията и ***. А студентски град е като Лас Вегас с лимузини, дискотеки, барове на всеки ъгъл. Вечер мутри и чалга до късно. Къде си давате децата? Да не говорим, че София е най-скъпия и скапан град в България. Никъде не можеш да мръднеш без да похарчиш солидни пари. А квартирките са по 500 лв наем за стая. Град апотеоз на българската лакомия и алчност!
61
1
 
43
 
! Отговори
42 Блок,1997г преди 4 години
Тази мизерия я имаше и преди 22 години,когато ме приеха в първи курс.Нищо значи не се е променило.*** бол,полуотворени входни врати на стаите,които при един удар с лакет безпроблемно може да се отвори,тоалетни с противогаз да влизаш вътре и още и още ''СПА глезотии''.
60
14
 
41
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Не е вярно. Всички общижития бяха ремонтирани в рамките на 10 години. Искат си нормалото почистване на всеки нов наемател. Спрете с тези платени статии.
59
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да не мрънкат, всички правят ***, никой не чисти - идват ***. и аз съм живял на общежитие и аз знам кво е - изчистиш, дойде некой и обърне всичко с нагоре краката.докато не се започнат строги регулации, това няма да спре да бъде проблем.това е истината.
58
4
 
40
 
! Отговори
Милю Смърфа преди 4 години
Лилииии в тия общежития колко студентки са пухтяли под мен
57
1
 
38
 
! Отговори
Пешо секса преди 4 години
До НиколайНали студентите докараха общежитията на този хал! И аз бях студент, зная в каква *** ставаха стаите след тях
56
1
 
34
 
! Отговори
Николай преди 4 години
Пешо секса .... защо сменяш темата ??? Я виж че темата е за общежития , а не за студенти
55
6
 
54
 
! Отговори
ЛЛ преди 4 години
Тънат в мизерия, ама иначе плюскат дюнери, на стрийт баровете смучат наргилета и през нощта са по чалга дискотеките. Пръскат пари за глупости, ама за дезинфекция няма... Прости студенти
54
5
 
38
 
! Отговори
50 лева наем и .... преди 4 години
Хората ти казват: че общижития са в студентски град В град София , а не в Лондон.Ама ти нали си ***** и не разбираш.И не сравняваите София с Лондон , защото в Лондон живеят 25 милиона минимум !!!!А София е като едно село !!!
53
1
 
51
 
! Отговори
Бончев преди 4 години
Това не е най трагичното.Най трагичното е че 90% учат специалности които са и ще са абсолютно ненуждни
52
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46Демек - ако нямаш парички - мри! После съущите като тебе, коит налагате цялата тая помия, ми говорите, какви материалистични и гадни хора са младите, как шрибягват към кражби, измами, манипулации, че дори и убийств, само за пари ... Ами сами си го докарахте!