Българското кисело мляко – стандарти и слухове. Може ли да изчезне?

Ирен Дабижева, директор на БИС и д-р Йордан Войнов пред Bulgaria ON AIR
9 юни 2017 10:30, Петя Славова
48

Българският институт за стандартизация (БИС) организира разработването на българските стандарти, като всяко физическо или юридическо лице може да предложи промяна в стандарта на киселото мляко. Разбира се, предложението трябва да е оправдано и добре аргументирано. След това започват процедури за преработка на стандарта.

Това обясни Ирен Дабижева, изпълнителен директор на БИС в студиото на "България сутрин".

"Всяко предложение за нов стандарт трябва да бъде обсъдено на обществено допитване. БИС дава само ход на процедурата, а решението се взема след общественото обсъждане. По казуса с киселото мляко ще се проведе допитване на 16 юни в сградата на БИС", каза тя.

Още по темата

Неин събеседник бе и д-р Йордан Войнов, бивш началник на Агенцията по безопасност на храните. Според него няма оправдана причина за промяна в стандарта на млякото.

"Предложението за промяна на стандарта на киселото мляко е в полза на обслужване на нечии интереси. За мен това е заиграване с някаква външна фирма. Сегашният стандарт е съгласуван с европейските изисквания", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Дабижева поясни, че БИС отговарят за спазването на процедурата, но изборът на стандартите е решение на обществени допитвания.

"Българските стандарти се разработват от технически комитети, от широки академични среди, а не от чиновници. Решенията, за това дали да се сменя стандартът се взимат от експерти и обществено допитване. БИС отговаря за спазването на процедурите, а не за изготвянето им", посочи тя.

А д-р Войнов заключи, че ако сегашният стандарт се промени съдбата на киселото мляко като емблематичен продукт е застрашена.

"Ако се промени стандартът няма да е вече българско киселото мляко. По този начин може да изгубим млякото като национален продукт, все пак то е част от визитната картичка на България. Ако го променим няма да има нищо общо с млякото сега", отбеляза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Да вземат да питат някоя баба от някое българско село как се прави кисело мляко и това което им каже да го обявят за български стандарт. Защото както всички знаем нашите баби и дядовци са правили кисело мляко с мляко на прах луканките и суджуците с разни ми там Е-та и изкуствени оцветители.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да изчезне ако безотговорни хора с престъпни лобиски интереси,вместо да защитят този национален продукт,прочул се в целия свят са готови да го унищожат.Прокуратурата трябва незабавно да се задейства,а виновните да бъдат уволнени и след това съдени.
39
0
 
10
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
Всичко което запазва здравето ни се унищожава: природа,море,село,храна...Корпорациите им трябват консуматори;болни и объркани комплексари с напомпани от медиите глави.
38
0
 
4
 
! Отговори
Коджабашев преди 6 години
До БългаринТи си квасиш ,но най -вероятно стартовото кисело мляко ти е от магазина .....Ако ти киселее след като си спазил техниката значи е нашенско, ако не с друга бактерия си...Ползата от българското кисело мляко идва от българската бактерия Булгарикус....
37
0
 
4
 
! Отговори
Ко заза ко преди 6 години
То изчезна никой от големите производители не ползва вече щама Булгарикус,а други по бързоразвиващи се и евтини вносни млечнокисели бактерии....При последните иследвания открих на проба от голям проиводител само 4 бр. булгарикус(и то най- вероятно случайно попаднали от селско мляко ) което е практически нула....Ако искате нашенско кисело мляко от магазина трябва да отидете до Япония....
36
2
 
5
 
! Отговори
всичко е възможно преди 6 години
докато червени сребролюбиви дуп*давци дърпат конците в БГ
35
0
 
4
 
! Отговори
Петю преди 6 години
Българското кисело мляко ще изчезне тогава, когато изчезне и прясното мляко а оттам и кравите да изчезнат защото просто си правим киселото мляко в къщи.
34
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Кисело мляко си квася от домашно прясно мляко, това няма кой да ми го вземе и не се водя по стандарти. Относно тези глупости, факт е че българското лека полека се затрива. Извода е пазете българското в семейството си, един ден някое от нашите деца ще защити нашите традиции защото ги познава!!!
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, че ядем най-лошото кисело мляко в цяла Европа. Но това е не защото стандартът е лош - стандартът е много добър. Проблемът е, че производителите не го спазват, не влагат добри продукти и като цяло ни лъжат със съдържанието. Но БДС трябва да се опази на всяка цена. Просто трябва да има и контролиращ орган някъде в цялата история. И за всяко неспазване на БДС и на съдържанието - яки глоби. Ако исках да ям палмово масло, щя да си го купувам него, а не кисело мляко и сирене.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българското кисело мляко отдавна изчезна. В магазините се продават някакви продукти, с наименование "косело мляко", но те нямат вкус на такова. От време на време купувам прясно краве или козе мляко от частни стопани и заквасвам. Полученото има вкус на онова кисело мляко, познато ми в далечината на моето детство. Настоящата дискусия и споровете са безпредметни,от значение са само за маркетинга на това, което се предлага за продан.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви стандарти,слезте от облаците ,ядете най мизерната храна в цял свят кисело мляко с палмово масло АПТАЛИ
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
32 Агрегатите сега са минимум по 500 лева. Втора ръка и за 300 лева можеш да вземеш. За 100 лева едва ли ще намериш. Иначе преди 15 години може и 50 лева да са стрували
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 31 Ми баба ти ще е доила на ръка преди 50- 60 години. Сега хората които имат крава на ръка ли всеки ден доят при положение, че се продават агрегати? Това да не ти е коза да издоиш за 2 минути на ръка? За 90- 100 лева сега си купуваш такава машина. Дядо ми преди 15 години купи за 50 лева такъв. Бе ти си бил голям ***, бе!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кутевче 30А, ти знаеш ли какво представлява, това което невежо наричаш агрегат ? Знаеш ли колко струва ?Хората от хиляди години отглеждат *** за мляко и все с "агрегати" са доили.Покойната ми баба е доила на ръка 40 крави в ТКЗС-то.Ама май не си по-умен от обектите на издояване ?!
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25Ами ще се вкисне домашното ти кисело мляко, като си доил селската крава на ръка от нааканото и виме и си го заквасил с ланшното мляко дето са го плюли мухите.Пак ти казвам, прави разлика между кисело и прокиснало мляко.Прочее, кажи на Кутев да те научи на елементарни обноски. Зад компа няма страшно, но ако на живо ми държиш такъв тон ще те скърша от бой !
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 11 *** тя първо закваската трябва да е истинска, че да се получи истинско кисело мляко. На Маджаров к'во истинско мляко говориш? Само името му известно.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22"Данона" не правят кисело мляко, а нещо, което некоректно наричат така. Истинско кисело мляко се прави от прасно мляко, от здрави животни, издоено и съхранявано в стерилни условия, пастьоризирано и заквасено с жива закваска.Такова почти липсва на пазара.А иначе е спорно кое е по-вредно, консервантите или бацилите и микробите с които беше бъкано млякото по тошово време.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво бългаеско кисело мляко и какви стандарти ?. Частните демократични мандри бълват само имитации и ***.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 21 45 годишно Оллигофренче, домашното кисело мляко се вкисва за 3 дни. Имали сме крава преди години и си правихме редовно сирене, кашкавал и кисело мляко. Или викаш и ние сме си го разреждали с вода за собсвена консумация. Ти си инфантилен, олиго!
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някога млякото се вкисваше бързо, защото беше истинско. Малко неща ни останаха да се гордеем с тях, поне едното мляко оставете, по цял свят ни знаят с него, в Япония само с млякото ни свързват. Дори бактерията носи името на страната ни и тук вирее най-добре.