Тол системата: 10 800 километра пътища попадат в обхвата й

Петя Аврамова обясни, че преговорите с превозвачите продължават
24 апр 2019 19:51, Петя Славова
19
Тол системата: 10 800 километра пътища попадат в обхвата й
Снимка: БТА

Картата с пътищата на страната, които попадат в обхвата на тол таксата, която ще бъде въведена от 16 август, е готова. Тя ще бъде в различни цветове, за да се вижда за кои пътища ще се плаща тази такса и за кои не, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред ресорната парламентарна комисия.

Още по темата

Министърът информира, че е от 20 000 километра републиканска пътна мрежа, 10 800 километра попадат в обхвата на тол системата, като част от тях ще бъдат с нулева ставка, защото са в лошо състояние. Тя съобщи, че е разпоредила проверка на тези 10 800 километра пътища и най-вече на тези от втори и трети клас, за да се получи краен вариант на картата с пътищата с нулева такса, след което на предстояща среща с превозвачите ще бъде представен както обхватът на пътната мрежа с тол такса и ще бъде коментиран размерът й.

По отношение на стационарните точки на тол системата министърът информира, че са изградени 23 нови рамки, 26 са в процес на изграждане и 51 са в процес на изготвяне на документация за издаване на разрешение за строеж, освен това се преоборудват и съществуващи такива рамки, пише БТА.

В страната ще има почти 300 точки, с което ставаме лидер по гъстота на стационарни контролни точки, обясни проф. Олег Асенов, началник на отдел "Управление на информационните системи и инфраструктура" в Националното тол управление, което е в структурата на пътната агенция, и даде за сравнение Франция, където те са 80.

С въвеждането на системата ще има такова тол покритие, което да гарантира териториална равнопоставеност. От гледна точка на техническо и търговско опериране дейностите по въвеждането на системата се изпълняват по график, допълни Асенов и информира, че тестването й ще започне от 15 май. Той подчерта, че приоритетен ще е елементът от системата, свързан с обслужването на клинентите. В отговор на депутатски въпрос той уточни, че непрекъснато се поддържа контакт с ресорните органи, свързани със строителните разрешения на съоръженията.

По темата за размера на тол таксата министърът информира, че диалогът с превозвачите продължава. Тя подчерта, че разчита на ресорната комисията на подкрепата за тази по думите й важна и трудна реформа в пътния сектор. Знам притесненията на превозвачите, но това е справедлива реформа, която трябва да въведе принципа който повече руши пътищата, плаща повече, защото в момента тежестта е върху леките автомобили, а с тези средства ние ремонтираме пътищата, изтъкна министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Скитник преди 4 години
И къде са протестите ? Само писане няма да оправи нищо. Страхлив народ, затова ще ви доят до дупка!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е поредния от ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ на шайката - тол такса и на горските пътеки трябва да сложат, та да могат да си купуват апартаменти по 200 евро квадрата с 300 квадрата тераси! На изборите, пак за шайката да гласувате и има шанс да се сдобием и с данък за въздуха който дишаме! Тея не се спират пред нищо!
15
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
бг вместо да се подобрява, пропада още по дълбоко в тинята... див народ слаба държава..
14
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
алтернативен безплатен маршрут има ли? като в др. държави?
13
1
 
10
 
! Отговори
wgw преди 4 години
Какви 10000км. нали щяха да са само "добрите " пътища??????/
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демек всечко първостепенни пътища. Алооо Гербаристи, в цивилизована Европа само магистрали попадат в ТОЛ системи ... да не ми сложете Тол-че от нас до магазина ... хайде стига крадене вече, 10000км е доста преувеличено и ненужно
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая с коя част от тялото си говори. Къде са тия пътища които отговарят по стандарт за ТОЛ система да не би да включва и третокласните пътища и черните. Много е лошо когато хора са поставени на места за които си нямат напредстава. Другарко къде ги видя тези 10 800 км магистрали ***. Защото за да плащаш ТОЛ такса трябва да се движиш по първокласен път. Къде са ти първокласните пътища *** Другарко.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оперирах се наскоро и кварталните улички са жив кошмар, макар общината да потроши милиони...
9
0
 
22
 
! Отговори
Трол система преди 4 години
Вижте сега това не е точно такса а пропуск за участие в тежък офроуд с елементи на мадмакс и турбо шейните от старуорс, което си чисто приключение.
8
0
 
24
 
! Отговори
Шофьор преди 4 години
Тези *** няма ли да спрат да говорят глупости.Във Франция се плаща на кабинки кеш и с машинка на всеки вход и изход от магистралата.Цената за км около 23цента за камион.Машинката се използва за Франция,Испания,Португалия и Белгия.Сравнение на пътищата с България не може да има,така че господа *** спрете с просташките изказвания
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи всички.Гузна ми се виждаАврамова.Още не е свикнала да плескафейкове кат благата кметица.
6
0
 
26
 
! Отговори
10 800 км пътища преди 4 години
Пътища?На тия вълчи,мечи и тук таме слонски капани не знам кой може да вика пътища.Освен да са морски,защото особено по тиквените спокойно може да се хване морска болест.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ХЕМУС кога? Ще я пускаме май 2 години следсрочно :)
4
1
 
37
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Всеки, който пътува в Словения или Италия например, може да не плаща нито лев за винетка или тол такса, защото там са платени само магистралите. В много държави от западна Европа системата е такава. В България, за да може да се доокраде всичко платени ще бъдат и асфалтовите пътечки в планините. Мисля, че стига сме стояли и чакали, трябва да се вдигнем и изметем тази ***, която ни управлява . Някакъв ще ме пита ами в коптори ли да живеят депутатите. Да, идват от другаде, където и ще се върнат.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГеоргиТам ще е най - висока таксата, защото няма да се налага да ходиш на доктор за камъните в бъбреците. Ще излезе, че те лекуват безплатно.
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винетка + ТОЛ такса за да караме по разбитите магистрали. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
1
0
 
31
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Интересно дали в тези километри влизат 39 км от Тракия. Посока София след Стара Загора.Днес ми изкараха камъните от бъбреците.И в посока Бургас не са малко!