Тол системата: 10 800 километра пътища попадат в обхвата й

Петя Аврамова обясни, че преговорите с превозвачите продължават
24 апр 2019 19:51, Петя Славова
19
Тол системата: 10 800 километра пътища попадат в обхвата й
Снимка: БТА

Картата с пътищата на страната, които попадат в обхвата на тол таксата, която ще бъде въведена от 16 август, е готова. Тя ще бъде в различни цветове, за да се вижда за кои пътища ще се плаща тази такса и за кои не, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред ресорната парламентарна комисия.

Още по темата

Министърът информира, че е от 20 000 километра републиканска пътна мрежа, 10 800 километра попадат в обхвата на тол системата, като част от тях ще бъдат с нулева ставка, защото са в лошо състояние. Тя съобщи, че е разпоредила проверка на тези 10 800 километра пътища и най-вече на тези от втори и трети клас, за да се получи краен вариант на картата с пътищата с нулева такса, след което на предстояща среща с превозвачите ще бъде представен както обхватът на пътната мрежа с тол такса и ще бъде коментиран размерът й.

По отношение на стационарните точки на тол системата министърът информира, че са изградени 23 нови рамки, 26 са в процес на изграждане и 51 са в процес на изготвяне на документация за издаване на разрешение за строеж, освен това се преоборудват и съществуващи такива рамки, пише БТА.

В страната ще има почти 300 точки, с което ставаме лидер по гъстота на стационарни контролни точки, обясни проф. Олег Асенов, началник на отдел "Управление на информационните системи и инфраструктура" в Националното тол управление, което е в структурата на пътната агенция, и даде за сравнение Франция, където те са 80.

С въвеждането на системата ще има такова тол покритие, което да гарантира териториална равнопоставеност. От гледна точка на техническо и търговско опериране дейностите по въвеждането на системата се изпълняват по график, допълни Асенов и информира, че тестването й ще започне от 15 май. Той подчерта, че приоритетен ще е елементът от системата, свързан с обслужването на клинентите. В отговор на депутатски въпрос той уточни, че непрекъснато се поддържа контакт с ресорните органи, свързани със строителните разрешения на съоръженията.

По темата за размера на тол таксата министърът информира, че диалогът с превозвачите продължава. Тя подчерта, че разчита на ресорната комисията на подкрепата за тази по думите й важна и трудна реформа в пътния сектор. Знам притесненията на превозвачите, но това е справедлива реформа, която трябва да въведе принципа който повече руши пътищата, плаща повече, защото в момента тежестта е върху леките автомобили, а с тези средства ние ремонтираме пътищата, изтъкна министърът.
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Скитник преди 10 месеца
И къде са протестите ? Само писане няма да оправи нищо. Страхлив народ, затова ще ви доят до дупка!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е поредния от ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ на шайката - тол такса и на горските пътеки трябва да сложат, та да могат да си купуват апартаменти по 200 евро квадрата с 300 квадрата тераси!
На изборите, пак за шайката да гласувате и има шанс да се сдобием и с данък за въздуха който дишаме! Тея не се спират пред нищо!
15
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
бг вместо да се подобрява, пропада още по дълбоко в тинята...
див народ слаба държава..
14
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
алтернативен безплатен маршрут има ли? като в др. държави?
13
1
 
10
 
! Отговори
wgw преди 10 месеца
Какви 10000км. нали щяха да са само "добрите " пътища??????/
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Демек всечко първостепенни пътища. Алооо Гербаристи, в цивилизована Европа само магистрали попадат в ТОЛ системи ... да не ми сложете Тол-че от нас до магазина ... хайде стига крадене вече, 10000км е доста преувеличено и ненужно
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая с коя част от тялото си говори. Къде са тия пътища които отговарят по стандарт за ТОЛ система да не би да включва и третокласните пътища и черните. Много е лошо когато хора са поставени на места за които си нямат напредстава. Другарко къде ги видя тези 10 800 км магистрали ма. Защото за да плащаш ТОЛ такса трябва да се движиш по първокласен път. Къде са ти първокласните пътища ма Другарко.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оперирах се наскоро и кварталните улички са жив кошмар, макар общината да потроши милиони...
9
0
 
22
 
! Отговори
Трол система преди 10 месеца
Вижте сега това не е точно такса а пропуск за участие в тежък офроуд с елементи на мадмакс и турбо шейните от старуорс, което си чисто приключение.
8
0
 
24
 
! Отговори
Шофьор преди 10 месеца
Тези *** няма ли да спрат да говорят глупости.Във Франция се плаща на кабинки кеш и с машинка на всеки вход и изход от магистралата.Цената за км около 23цента за камион.Машинката се използва за Франция,Испания,Португалия и Белгия.Сравнение на пътищата с България не може да има,така че господа *** спрете с просташките изказвания
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи всички.Гузна ми се вижда
Аврамова.Още не е свикнала да плеска
фейкове кат благата кметица.
6
0
 
26
 
! Отговори
10 800 км пътища преди 10 месеца
Пътища?На тия вълчи,мечи и тук таме слонски капани не знам кой може да вика пътища.Освен да са морски,защото особено по тиквените спокойно може да се хване морска болест.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А ХЕМУС кога? Ще я пускаме май 2 години следсрочно :)
4
1
 
37
 
! Отговори
Неук преди 10 месеца
Всеки, който пътува в Словения или Италия например, може да не плаща нито лев за винетка или тол такса, защото там са платени само магистралите. В много държави от западна Европа системата е такава. В България, за да може да се доокраде всичко платени ще бъдат и асфалтовите пътечки в планините. Мисля, че стига сме стояли и чакали, трябва да се вдигнем и изметем тази ***, която ни управлява . Някакъв ще ме пита ами в коптори ли да живеят депутатите. Да, идват от другаде, където и ще се върнат.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Георги
Там ще е най - висока таксата, защото няма да се налага да ходиш на доктор за камъните в бъбреците. Ще излезе, че те лекуват безплатно.
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Винетка + ТОЛ такса за да караме по разбитите магистрали. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
1
0
 
31
 
! Отговори
Георги преди 10 месеца
Интересно дали в тези километри влизат 39 км от Тракия. Посока София след Стара Загора.Днес ми изкараха камъните от бъбреците.И в посока Бургас не са малко!