Ген. Попов: Младите войници искат да ходят на мисии в Афганистан и Ирак

Зад граница служат 200 български военни
6 май 2020 14:37, Ния Христова
50
 

В Деня на храбростта президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов обявиха, че армията ще продължава своята модернизация. Тя не включва само техниката. Това обяви председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов в специалното празнично студио на Bulgaria ON AIR по случай 6 май.

 
"Българската армия е стълб на държавността, тя трябва да е фокус. Модернизацията е неизменна част, но тя не се състои само в техниката. Тя е чувство, отговорност и отношение. Приоритетите за Българската армия трябва да са три - грижата за личния състав, модернизацията и интеграция. Когато има нова бойна техника хората са по-мотивирани,  повишава се интеграцията в структурите на НАТО, но и интеграцията вътре в системата", подчерта генералът.
 
Той смята, че кризата от коронавируса ще предизвика преразпределение на ресурси. 
 
"Това може да прерасне в политическо напрежение", допълни той. 
 
Генерал Попов подчерта, че извънредното положение има допирни точки с военното. Най-вече заради дисциплината, която трябва да се спазва. Генералът съобщи, че все повече млади войници имат желание да отидат на мисия в Афганистан и Ирак, Мали, Косово, Босна... Има специални комисии, които ги подбират. За граница в момента служат 200 български военни. 
 
"Там се изгражда истинският войник. Там заплахата е реална", подчерта той.
 
Новото време изисква мотивирани и можещи хора бързо да се подготвят и да изградят боен дух. Според ген. Попов нещата имат и духовно измерение. Хората все повече се нуждаят от държава и институция, допълни той. 

50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т. е. български войници
отиват да обслужват чужди
интереси, най-вече американски,
в окупирани страни. Всичко
това организирано от шайката
на националния предател
бойко борисов. Българската
държава с такъв бизнес не
трябва да се занимава защото
подготовката им се плаща от
българския данъкоплатец.
38
0
 
2
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
До Анонимен
Кинтите, уважаеми,определят морала в случая. Колкото са повече, толкова по-висок е и моралът.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не съм разбирал морала на войници извън държавната граница на родината си. Какви и чии интереси защитават там. Казват "хуманитарни мисии, помощ"...А дали е наистина така на 100%. Наемникът е един вид безродник, служещ на чужд интерес срещу пари. Военно присъствие, с оръжие в ръка, без официална покана от местните власти... не го приемам за нормално.
36
0
 
2
 
! Отговори
Козяк преди 1 година
Пандемия ... стоим в къщи и си препредаваме вицове. Този път наградата за най-сполучлив виц печели № 17. "От американските партньори да се учим, значи да се учим да побеждаваме!" Само че е забравял да пиши коя война са спечелели американците през последните 70 години? Вероятно говори той говори в метафора. Демек, казвам едно а си мисля точно обратното. А за състоянието на държавата САЩ и армията им излязоха напоследък из западни медии интересни констатации. Блазе му че той не ги е чел!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига бре.
34
0
 
7
 
! Отговори
полковник Петров преди 1 година
Те добре искат да отидат в Афганистан и Ирак,ама да не се върнат я без крака,я без ръце и после да чучнат на Женския пазар в София и да продават ластици и запалки за да преживяват!? Никъде по света ветераните инвалиди не са добре!....Загубени младежи,това не е екскурзия....Хората там се бият срещу чуждите окупатори и за свободата на Родината си....А и влизането в чужда държава с оръжие е подсъдно....и ще се мотат там за чужди интереси!
33
0
 
7
 
! Отговори
Недей преди 1 година
Ги праща на смърт.Нямате работа там.Искате да ни намразят, както мразят нато.
32
0
 
6
 
! Отговори
Абе... преди 1 година
Искат да ходят заради 100 $ на ден , а всъщност не правят нищо. 2-3 мисии и да си вземат( им дадат) жилище. Като им се воюва.. я Сирия , Либия..
Е те там се става войник. ( Който оцелее).. а не бакари и работници в банята!!
Тц тц..искали те..
31
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Знаете ли при соца защо жените не ги взимаха войнички.Погрешно изпълняват командата залегни.Лягат по гръб и вдигат краката.
30
3
 
1
 
! Отговори
SS преди 1 година
Попитайте някой военен да ви каже 5 те недостатъка на АК-47.Това говори за професионализма им.
29
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До До 17/22

основно теляци и артелчици... защото алабамските войници не се доверяват на местните да им търкат гърбовете и сипват чорбата.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че в полиция и военни ,назначават жени,щот мъже няма!!
27
0
 
9
 
! Отговори
Смешко преди 1 година
Тоя толуп кога се научи да марширува, кога почна да дава акъл?
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зад граница служат 200 български военни. На кого служат и кои интереси защитават?
25
0
 
25
 
! Отговори
SS преди 1 година
Попитайте някой военен знае ли каква е Бг-ската военна доктрина?Няма такава!Сигурноста на страната ни и територ.цялост се крепи на НАТО.Бойната слава е само минало,Генерали който не са участвали и в една престрелка,Стара съветска бойна техника от 70 те год.Това е голата истина.
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една дивизия ,това е по численост нашата армия.А в мисиите сме банаджии,преводачи,и регулировчици.
23
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са войници, а наемници които за пари ще убият всеки който му посочат. Такива не ни трябват, ако не дай си боже се наложи да се защитаваме първи ще избягат.
22
4
 
26
 
! Отговори
Чеки Джан преди 1 година
Хахаа...това армия ли е бе!?!?Подразделение от наемници на сащ,защищаващи икономическите и интереси,избивайки местните жители и крадящи суровините им!Тоя на снимката е за разстрел!!!Българския войник е като афроамериканец,освен с наемни убийства,друго бъдеще няма!
21
1
 
20
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Без малко да ти повярвам. Какво точно са изпълнявали нашите бойци там?
20
0
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 година
Мисиите в Афганистан и Ирак са мироопазващи.Тоест Врага е победен,има създадена колаборациониска администрация която се задържа на власт с помоща на чуждите щикове.А в реални бойни действия армията ни не е участвала от 1945год.И не дай боже да има такива сме гола вода и кал в ушите.Самият аз съм бил наемник и знам какво е мнението на другите за Бг армията.