Кризата не успя да засегне пазара на недвижими имоти

Очакванията са за с 5 на сто спад на цените
10 сеп 2020 17:00, Ния Христова
67
Кризата не успя да засегне пазара на недвижими имоти
Снимка: БГНЕС
"18 % спад за цялата страна има на сключените сделки за недвижими имоти в за първото полугодие на годината", каза пред БНР Добромир Ганев – председател на Национално сдружение "Недвижими имоти". 
 
"За София спадът е 13%, а най-нисък е спадът за Варна – там е само 7,5%, в Пловдив е 15%, за Бургас е 19%. Въпреки това обемът от сделки е значим", поясни Ганев.
 
За първата половина на миналата година в София са реализирани 13 хиляди сделки, а за тази година те са 11 хиляди сделки. Подобно е положението и в другите градове – разчете още Ганев:
 
"Пазарът е жив, независимо от пандемията и кризата, пазарът е добър. Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5%". 
 
Данните за първото тримесечие на НСИ сочат, че за 4 години жилищата в София са поскъпнали с близо 50 на сто, което нарежда столицата ни на първо място сред големите градове по класацията за поскъпването на имотите.
 
"Новите активни групи на пазара на недвижими имоти са физически лица и фирми със сериозни спестявания, които искат да се възползват от ситуацията – това е нормален процес. Друга нова група са българи, които се върнаха от чужбина и те също закупуват имоти или дават под наем", каза още Ганев.
 
"Наемният пазар в големите градове загуби част от динамиката си през пандемията, заради това, че от март месец нямаше учебни занятия, така че той е леко потърпевш, но не много. Отичат се и малко по-ниски цени на наемите."
 
"Излезе и Наръчник как купувачите да избират агенция за недвижими имоти и брокер и как да се избегнат измами при покупка на жилище. Ние от Национално сдружение "Недвижими имоти" се стремим към защита на своите клиенти, заради прилагането на не толкова добри практики."
 
"Гражданите трябва да подхождат изключително сериозно към избора на компанията и брокера, когато тръгват да купуват жилище. Дали сме няколко съвети - първият е да имаме препоръка от наши близки, използвали тази компания или брокер."
 
"Вторият вариант е да на правите срещи с различни брокери, които да ви насочат към дадена агенция", препоръча още Добромир Ганев.
 
"Много е важно, когато се избере брокер, договорът с него да е с равноправни клаузи", обясни Ганев:
 
"Една от клаузите е срочността, второто е да получавате периодичен отчет какво се случва с имота, третото е, ако предлагате имот, той да се предоставя на целия пазар, не само за тази фирма."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
4
 
! Отговори
Brum преди 3 години
Чакайте бе, какво говорите за криза в тази бозава статия , та то тя тепърва идва, не напразно изгонихте голяма част от персонала си, защото и вие го знаете.
56
2
 
2
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 3 години
Статията е платена.
55
0
 
14
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До ПазарНа тия офертни цени никакви сделки не се сключват и брокерите много добре го знаят. За добър ден отстъпката ти вече е мин 10%. Изчакайте още малко към края на зимата ще цъфне истината. Лятото е топло има оптимизъм...само че зимата се очертава много тежка и ще има голямо мяу.
54
0
 
11
 
! Отговори
Пазар преди 3 години
Просто е. Държат цени, защото българинът не е финансово грамотен и е много страхлив. Като има някакви пари ги слага в тухли. Знае, че не е най-оптималният вариант, но няма инфо какво да прави друго. Има много, които са купили, но им стоят празни. Де факто, провинцията няма капацитет да пълни София повече, а и оттам хората бягат предимно в чужбина. Прогнозирам скоро отрезвяване на пазара и поне 10-15% корекция на реалните сделки. Иначе в сайта, никой не те спира да искаш за панела и 200 к евро.
53
0
 
17
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Пак платена стстия. Спад на сделки с имоти в БГ с 5 % а цените на жилищата се вдигат с 50% при драстично намаляване на доходите на хората. Значи сме луди. Получава 700 лева заплата а си копува апартамент 50 КВАДРАТА за 130 000 лева. ОЛЯХТЕ СЕ А ВЕЧЕ СЕ И ОМАЗВАТЕ...
52
2
 
14
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Пазарът и цените на имоти са такива каквито си ги направи купувача и продавача.Банките и брокерите винаги искат да са високи за да могат да печвлят много.Като цяло цените не са реални за нашите стандарти и това ще се коригира,а за покупки то винаги ще има ,който има нужда от жилище и има пари ще купи.
51
1
 
2
 
! Отговори
СКУКА преди 3 години
Ми хубаво. И кво?
50
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Да видят какви банкови кредити за ново строителство се дават от март месец насам! Предстои пукане на балона като през 2008-9 година! До 2-3 години ще се види колко точно ще е свиването на строителния сектор! Сега започва!
49
1
 
25
 
! Отговори
ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ преди 3 години
ТА ОТГОРЕ НА ВСИЧКОТО И ЛЪЖАТ. САМО ЗА 6 (ШЕСТ) МЕСЕЦА ОТКАКТО Е ЗАПОЧНАЛА КРИЗАТА ПАЗАРА СЕ Е СРИНАЛ. НА УЛ. РАКОВСКИ САМО НА 200-МЕТРОВА ОТСЕЧКА ОТ ДОНДУКОВ ДО УЛ. СТАРА ПЛАНИНА СТОЯТ ПРАЗНИ 12 МАГАЗИНА. КАКВО ТЪРСЕНЕ, КАКЪВ ПАЗАР. ИМА ТОТАЛНА КРИЗА.СПОРЕД СТАТИЯТА НАМЗЕРЕТЕ СИ БРОКЕР - И ЗА КАКВО ВИ Е ТОЙ, И НА НЕГО ДА ПЛАЩАТЕ ГРЕШНИ ПАРИ ...
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До civil engТо не че е кой знае какво, но бетона си е бетон, щом един мощен взрив не можа да срути входа в панелка във Варна, визирам случая с ревнивеца, значи има за какво да ги предпочитат :) Бил съм в нови кооперации, първо че се чува много, не че в панелка не се чува, но там си е мъка, да не вземеш да пръ днеш, второ, че не съм сигурен в здравината им, което е най важно :))
47
5
 
11
 
! Отговори
civil eng преди 3 години
Значи какво стана сега - старото строителство панелките било по добро а ? Ама досега риваха че панелките не ставали , че били за бо*лука ? М ? След саниране жилищни блокове на 6 етажа приличат на нови .
46
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хаха е как ги сключваха тия сделки след като всички офиси бяха затворени поне 2 месеца и градовете бяха с кпп-та като в хитлеристките филми, чалгаландия много сделки имало ихааа хахаха
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Н 44Никой не иска да убиди сестра ти, споко :) Че държат парцели големите риби, държат, стига да има бал ъци:)) Аз не съм видял богат човек да живее в едно от собствените си творения, все замъци, все частно строителство, да не говорим че общаците дето им строят произведенията все ми искат цигари, щели да ми ги платят ама нямали пари за цяла кутия :)))
44
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извода е че хората имат пари и взимат кредити.Само тези без ценз и образование са бедни. Крайно време е проста ите да разберат, че знанията, уменията са врата към успеха. Чистач или общия работник винаги е на дъното!
43
3
 
21
 
! Отговори
Забогатели от Кивид преди 3 години
Всички държанки на Герп с увеличени заплати за никаква работа. По-точно за курваджелък.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 20години ,смятай.Така беше при комунизма,така е сега,така е в Нотингам,така е в Петербург.Ако в Сф СРЗ е 1200лв нето ,то за 20 години правят точно 96 хил лева. Тамън ;)
41
21
 
1
 
! Отговори
Н преди 3 години
Сестра ми е брокер. По-трудно се сключвали сделки в момента, но не било нещо сериозно.А собствениците на агенции въобще не ги мислете, те са си направили парите в хубавите времена и в лоши ще продължават. Нейният шеф, от 1994 на пазара, към момента продава парцели на стойност общо 28млн евро! Може тези да ги продаде за 2-3-4 години (с парцелите ставало по-бавно); парите, които ще вземе са между 700 000-800 000 евро. А междувременно ще си намира и нови...
40
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Познавам хора в строителния бранш, голям балон е :) Тези които изкарват прилични доходи в Чужбина, дори не се замислят да си купят жилище в новите кооперации :)) Колкото и да е странно, предпочитат старите панелки или да си направят къща около голям град :)))
39
1
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Леко послъгваш 1/3 ама за 10 г. не за 20.
38
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един умен човек от бранша беше казал една умна приказка: Навсякъде по белия свят жилище се изплаща с 1/3 от средната заплата за страната в срок от 20 години.Така е било преди 50 години,така ще бъде и след 50.Естествено това е най-общо казано,но сметките го потвърждават.Просто икономиката на света и в частност държавите е релевантна на недвижимите имоти.Тоест,никога едно жилище в България няма да струва 11 000лв при тези заплати.Който не ми вярва нека пък да изчака,може и да паднат цените :)))