"Енергоатом" предупреждава: Евентуална авария в АЕЦ "Запорожие" би засегнала България

Ще има и радиоактивно замърсяване на Черно море
10 авг 2022 07:03, Нели Христова
157
"Енергоатом" предупреждава: Евентуална авария в АЕЦ "Запорожие" би засегнала България
Снимка: БГНЕС

Украинската държавна компания "Енергоатом", която управлява четирите атомни електроцентрали в страната, разпространи в канала си в Телеграм прогноза на ръководителя на отдела за математическо моделиране на околната среда в Института по проблеми на математическите машини и системи на Националната академия на науките на Украйна Иван Ковалец.

Тя е за последиците при евентуална авария в най-голямата в Европа ядрена централа - Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. От март тя е окупирана от руските войски, а вчера всички украински медии разпространиха изявление, което според тях е направено от генерал Валерий Василиев, командир на руските части в централата и гласи:

"Ще има или свободна руска земя, или опожарена земя. Вие, войниците от руската армия, трябва да сте готови да изпълните важна заповед. Минирахме всички важни съоръжения на АЕЦ и не крием това от врага. Врагът знае, че централата ще бъде или руска, или ничия. Трябва да разберете, че нямаме друг начин. Ако получим най-тежката заповед - трябва да я изпълним с чест".

През уикенда срещу централата имаше обстрел, а Киев и Москва си размениха обвинения кой е отговорен за него. Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш пък заяви, че рискът от ядрена конфронтация се е завърнал след десетилетно отсъствие, като призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи. Всякакво нападение срещу атомна електроцентрала е "самоубийствено", предупреди Гутериш.

Според учения Иван Ковалец милиони хора ще бъдат подложени на радиоактивно въздействие, ако се случи инцидент в Запорожката АЕЦ.

"Има изчисления на емисиите за един от тези сценарии. Този сценарий включва компетентни действия на персонала по време на аварията за минимизиране на последствията. Тоест не става дума за "апокалиптичен" сценарий, а за много тежка авария от максималната категория 7 по скалата INES. Когато се правят оценките на емисиите, всичко зависи от метеорологичните условия и ние моделираме атмосферното разпределение", обясни Ковалец.

Според него последствията ще бъдат повлияни по-специално от метеорологичните условия, които се променят всеки ден. Той добави, че последствията от експлозията в Запорожката АЕЦ могат да се усетят в южната част на Украйна, в Крим, Румъния и България. Ще има и радиоактивно замърсяване на Черно море.

По думите на Иван Ковалец обаче при други метеорологични условия, радиоактивният облак може да отиде на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
13
 
9
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Бре не знам кое как е сега, но все още помня как беше по време на чернобил! Та тогава в България 1 година след като гръмна чернобил чак тогава официално се каза, че някъде нещо е гръмнало! Та тогава бяхме под руския ботуш, не, че сега не сме де! И сега като цета такива статии и пак си мисля къде и защо и как рашистан пак ме ЛЪЖЕ???
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ала-бала-портокала...
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Руски от ВарнаТя щото американската помийна яма по-малка от руската....навсякъде по света след тях смрад....Един дол дренки са горе долу..
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хотелчетата на мафията в Бургас ще фалират.
43
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако може украинците да престанат да я обстрелват ще е чудесно. Руснаците са я завзели, какво да правим? Дай да унищожим половин Европа сега от яд?
42
9
 
7
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Мен ме интересуват мачовете на ЦСКА и сините днес. Никакви АЕЦ в Украина не ми влизат в плановете. Оожекавам успех и на двата отбора!
41
26
 
15
 
! Отговори
Руски от Варна преди 1 година
Искам русофил да застане пред мен и да си поговорим честно очи в очи за руската пoмийна яма! Искам ама няма желаещи...
40
2
 
12
 
! Отговори
Рави Овадия преди 1 година
Юдейски лъжи...
39
21
 
6
 
! Отговори
Руски от Варна преди 1 година
Нали се сещате, че украинците не са толкова *** да стрелят по централа?
38
7
 
20
 
! Отговори
буци преди 1 година
централата е под руски контрол от 4 месеца. Нали се сещате кой я обстрелва ?
37
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За щастие, съветските инженери на времето са проектирали тази Централа да издържи на атомен взрив. И пак за щастие - укросите немат ядрени бомби! Ерго - споко, спете спокойно!!!
36
13
 
20
 
! Отговори
сина преди 1 година
Опасността за АЕЦ Запорожие идва от украинските нацисти. Те обстрелват централата. Русия трябва да инсталиря ПРО в района и да изтласка максимално на север азовците на зеленски, за да спаси Европа от инцидент!
35
4
 
10
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 година
Стига плашихте хората бе. Вие журналисти ли сте или хиени.?За пари и пари... И тъпите комвнтатори довършват...
34
12
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Нацистите са готови да взривят собствената си АЕЦ -само и само да обвинят Русия в нещо--как така радиацията ще стигне само до румъния и българия?? Никой не може да предскаже радиационните облаци докъде ще стигнат---Може до Израел а може и до Италия ,или до Москва- все пак говорим за много голяма АЕЦ
33
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом централата е под руски контрол от месец март е ясно кой я е обстрелвал. Няма логика руснаците да я обстрелват, при положение, че те я контролират. И въпреки, че я контролират, тя продължава да си работи за украинското население. Руснаците знаят, че безскруполните украинци могат да взривят сами АЕЦ-те си и да обвинят тях , затова ги овладяха и охраняват. На нас всичко, което се случва там ни се представя наобратно
32
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали полк Азов щеше да спасява централите....А забравих, те май наториха вече чернозема на Донбас
31
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че всичко е руско , цялата промишленост и най-вече енергетиката, цялата инфраструктутра, всеки строеж над 25 годишна възраст - е руски. Това е картинката. Как да повярваме че Путин ще спре. Няма да спре, това ще е дълга война на неговите наследници. Дано само Европа се откаже от участие в нея за в бъдеще. Русия е планета - нека да я оставят сама на себе си. Да си решим проблемите с газа и нефта, а да оставим Русия на мира. Засега.
30
10
 
18
 
! Отговори
Анатоли преди 1 година
Руснаците грябва да им изключат всички големи централи на укро - фашагите. И без тва руски ръце са ги строили.
29
8
 
16
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Украинците са минирали централата, ами ето ви ясен пример, че тези са фашисти. Този Зеленски е готов да унищожи не сама Украйна но и Европа. От всичко това най-доволни ще са САЩ, тяхната мечта е слаба Европа и слаба Русия.
28
5
 
17
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Хохлите нямат собствена централа. Всичко там е руско