Защо танковете от Германия и САЩ няма да имат незабавен ефект върху войната?

За да ги видим в битка ще изминат месеци
29 яну 2023 18:25, Нели Христова
466
Защо танковете от Германия и САЩ няма да имат незабавен ефект върху войната?
Снимка: БГНЕС

Тези, които се надяват, че танковете, дарени от съюзниците на НАТО на Украйна, ще имат незабавен ефект във войната с Русия, може да се наложи да коригират очакванията си.

След като потвърди, че ще получи доставки на американски M-1 Abrams, немски Leopards и британски Challengers, Киев сега е изправен пред логистичните и оперативни реалности на включването на асортимент от много различни и сложни тежки брони в ефективни бойни единици.

Но първо, украинците трябва да вземат предвид сроковете за доставка.

Дори и най-оптимистичните прогнози казват, че ще са необходими месеци, докато танковете влязат на бойното поле в достатъчен брой, за да има голяма разлика, а в случая с танковете Ейбрамс може да мине повече от година, преди Украйна да успее да ги разположи.

Заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх каза в четвъртък, че Съединените щати ще предоставят на Украйна усъвършенствана версия на Ейбрамс, M1A2.

САЩ не "разполагат с тези танкове в излишък в запасите в САЩ", казва тя, добавяйки, че ще са необходими "месеци, за да ги прехвърлим" в Украйна.

Много анализатори казват, че нещата биха били улеснени за Украйна, ако се придържа към един вид танк и това прави решението на Германия да допусне Leopards в битката толкова важно.

Съвременните основни бойни танкове са сложно оръжие. Изглеждащи страховити и здрави отвън, голяма част от тяхната ефективност на бойното поле се свежда до сложни електронни и компютърни системи в основата им. Тези системи намират цели и тренират основното оръдие на танка върху тях.

Поддържането на танковете, ремонтът им и доставката на необходимите части изисква подробно обучение по целия път от екипажите в превозните средства до логистичната пътека, която ги поддържа, на стотици или може би хиляди мили от фронтовите линии в Източна Украйна.

"Танкът, който те могат да управляват и поддържат най-ефективно, ще бъде правилният вариант, което вероятно означава такъв, наличен в големи количества с по-малко сложни системи, който работи с най-достъпните горива и използва лесно достъпни боеприпаси – и това вероятно означава Leopard 2", обяснява Блейк Херцингер, чуждестранен сътрудник в American Enterprise Institute, пред CNN.

Никълъс Дръмънд, анализатор на отбранителната индустрия, специализиран в сухопътни войни и бивш офицер от британската армия, е съгласен.

"Бих казал, че способността да се обучават украински войници да поддържат всякакви танкове, които им бъдат дадени, е дори по-важна от типа танк, който използват", казва той.

Дръмонд допълва, че германските танкове са проектирани да бъдат поддържани от наборни армии, като украинската, което дава предимство на Leopards пред Abrams и Challengers, които се използват от доброволни професионални сили в армията на САЩ и Великобритания. Тъй като наборниците имат по-малко време за учене по време на периода си в униформа, по-опростен дизайн, като този на Leopard, помага за намаляване на шансовете за грешки в поддръжката.

"Дълга логистична опашка"

Неправилната поддръжка може да доведе до катастрофа на бойното поле.

Марк Хертлинг, военен анализатор на CNN, който някога е командвал 1-ва бронирана дивизия на американската армия, познава добре Abrams и неговите възможности и уязвимости.

Поддържането на танковете в бойна готовност означава не само обучение на екипажите им, но и всеки човек във веригата за доставки, който ги подкрепя, пише той в Twitter.

"Тези, които казват "просто им дайте проклетите танкове!", вероятно никога не са виждали колко е трудно да ги накараш да работят на бойното поле", на мнение е Хертлинг. "В битка се объркват само няколко неща и това причинява катастрофа и провал. Смъртоносните танкове се превръщат в контейнери, които не се движат и не стрелят."

Тъй като Abrams е произведен в Америка, той има "много дълга логистична опашка, стигаща до САЩ", казва Дрю Томпсън, гостуващ старши научен сътрудник в Училището по публична политика на Лий Куан Ю в Националния университет на Сингапур. Ключови компоненти, които се износват или са повредени в битка, ще трябва да бъдат заменени с части от САЩ, които ще трябва да бъдат изпратени в депо за ремонт в Украйна или евентуално в Полша, която е в процес на придобиване на собствен флот от Abrams.

Томпсън допълва, че Пентагонът е добър в решаването на трудни логистични проблеми, "но рискът е висок както за САЩ, така и за Украйна".

Помислете за пропагандната победа на руския президент Владимир Путин, ако се появят снимки на извадени от строя американски танкове на украинско бойно поле.

"Да можеш да поддържаш Leopards от европейска логистична база определено е за предпочитане", казва Томпсън.

И това говори за броя на наличните Леопарди. Според Дръмонд, който е съветник на производителя на немските танкове, над 4000 са на въоръжение. "Резервните части са лесно достъпни от различни източници", казва той.

"Поддръжката надделява над чистата огнева мощ"

Разнообразието от източници на части за Leopards беше подчертано в четвъртък, когато Канада заяви, че ще изпрати четири от германските танкове в Украйна, но може би най-важното е също така да осигури обучение и техническа поддръжка.

Други страни от НАТО с Leopards в своите арсенали включват Полша, Гърция, Испания, Турция, Унгария, Дания, Португалия, Норвегия, Словакия и Чехия. Кандидатите за НАТО. Швеция и Финландия също имат значителен брой Leopards.

Дръмонд също така дава историческа перспектива за това защо числата са толкова важни от Втората световна война, когато произведените в САЩ танкове Sherman се изправиха срещу германските танкове Tiger.

"Tiger беше количествено по-добър от Шърман в много области. Но Шърман беше достатъчно добър", обяснява той. "Това, което наистина даде предимство на Sherman, беше, че беше проектиран да бъде лесен за производство. С 49 234 произведени Sherman срещу 1347 Tiger, количеството надмина качеството. Днес поддръжката надделява над чистата огнева мощ, защита и мобилност", казва Дръмонд.

Използването на нови, често несъответстващи видове оборудване е нещо, в което украинците са доказали, че са умели във войната, обединявайки стари танкови резерви от съветската епоха и тези, пленени от Русия, в това, което досега е била ефективна сила.

"Що се отнася до 12 от един модел, 30 от друг и 100 от трети … това е още една сряда сутрин в украинската армия", казва Трент Теленко, бивш одитор за контрол на качеството на Агенцията за управление на договори за отбрана на САЩ. "Украйна насочва интелигентни хора към техните проблеми с поддръжката, заедно с истинска механизирана логистика и модерна информационна технология за складиране, за да помогне да се следи частите с модерен 2D и 3D баркод върху опаковките на техните резервни части."

Но обещанието на Германия за 14 танка Leopard е само малка част от 300-те, от които Украйна твърди, че се нуждае. Основната управляваща партия в Германия заяви в туит в сряда, че ще дойдат повече от другите партньори на Киев, за да предадат два батальона Leopards – общо около 80 танка – в украински ръце.

Съюзникът на НАТО Полша, която оглави натиска Германия да позволи на Украйна да бъде предоставено произведено в Германия оборудване, е вероятен донор на Leopards. Официални лица казват, че украинските екипажи могат да започнат обучение на танковете, които в крайна сметка ще получат в кратък срок. Но да ги видим в битка вероятно ще отнеме месеци.

"Украинският военен персонал трябва да бъде обучен – Leopard е много напреднало оборудване, технологично и това ще отнеме няколко седмици, само процесът на обучение", каза португалският външен министър Жоао Гомес Кравиньо пред телевизионния оператор SIC в сряда. "След това има логистични пречки, които трябва да бъдат разгледани със съюзниците, така че ще отнеме два или три месеца."

"Борба с екзистенциална война"

Докато Украйна чака модерните танкове, Русия едва ли ще стои на едно място.

Институтът за изучаване на войната (ISW) в четвъртък съобщи, че Москва може да се подготвя за офанзива в района на Луганск в Източна Украйна, в която ще се наблегне на конвенционалните руски сили, а не на договорените войски на групата Вагнер, които действат там.

Но знанието, че идват нови танкове, ще даде на украинските командири повече свобода при разполагането на настоящите им запаси, за да противодействат на всяка руска офанзива, каза ISW.

Хертлинг, военният анализатор на CNN, също казва, че танковете Leopard може да са на бойното поле след около три месеца. Ейбрамс може да поеме осем или повече, написа той в Twitter. "Но това е светкавична скорост за доставяне и подготовка на сила, която не е обучена на тези превозни средства."

И въпреки че Leopards и Abrams може да отнеме известно време, за да стигнат до бойното поле, експертите казват, че украинската армия ще има нужда от тях години наред.

"Гледаме как украинската армия се модернизира и западна в същото време, докато води екзистенциална война", казва Херцингер от Американския институт за предприемачество. "Така че се вземат решения за това какви танкове ще искат и в бъдеще, което идва с много дългосрочни избори по отношение на партньорите по сигурността", казва той.

Украйна може и да не се присъедини към НАТО скоро, но ще бъде въоръжена като страна от НАТО.

Анализаторите отбелязват впечатляващия арсенал от съвместимо с НАТО оборудване, което вече е на бойното поле или е в процес на подготовка за Украйна – бойни машини на пехотата от САЩ, Обединеното кралство и Германия, ракетни системи HIMARS и друга артилерия, както и батареи за противовъздушна отбрана Patriot сред тези системи.

"Това ще осигури не само количеството, но и качеството на оборудването, с което разполагат, и ще позволи на Украйна да бъде включена по-ефективно в НАТО и други западни системи за логистика и поддръжка", пише Франк Ледуидж, военен експерт от университета в Портсмут. в The Conversation този месец. "Украйна не само ще има способността да победи все по-надмогналата се руска армия през тази и следващата година – но нейните въоръжени сили ще бъдат възпиращ фактор за всяка следваща атака от превъоръжена, реваншистка Русия в бъдеще. Това ще гарантира сигурността на Украйна – и следователно на Европа – през следващото десетилетие."

Анализът е на Брад Лендон за CNN.


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
403
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руският бизнес.
402
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тискивт бизнес е решил да дтимулира унищожението на Abrams с по 10 милиона рубли. Губернаторут на Запорожието отделно обещава сериозни суми. ПишЕте ги вече скрап.
401
1
 
4
 
! Отговори
Танкове в 21 век преди 1 месец
До 2 и са надупчени. Дали ще се излагат да ги изпращат изобщо и кой ще ги плаща. Не се бъркайте, не са подарък.
400
3
 
2
 
! Отговори
Конфуции преди 1 месец
Една армия е силна когато участва периодично във войни. Така военните изграждат боен опит, учат се от грешките а също така военно-промишленият комплекс се усъвършенства. В дългосрочен плат тази война ще е в полза и за двете страни.
399
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ви кажа нещо появата на Т-34 изненадва германците и единственото,което имат срещу него е 88мм зенитно оръдие,което германците откриват от зор,че може да се използва и срещу танкове.На базата на това оръдие е направен Тигър.Германците забавят хода на операция"Цитадела" при Курс заради тежкия Тигър и малкия брой Пантера.Това забавяне дава възможност на руснаците да си създадат отбранителна линия.Така Германия губи при Курск.
398
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е 100 танка какво са ? Бройка ли е това изобщо?
397
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 413.Аз пък си мисля,че турците са недоволни,че руснаците почнаха да ги свалят много бързо.
396
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 415.Няма западен танк,който да стреля с ракети,само руските Т-90М и Т-72БЗМ,го могат.За двубоите си прав.Но тия западни танкове нито са модерни,нито са бройка,която да промени нещо съществено.
395
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В 21ви век танковете се използват предимно (в 80% от случаите) за прикритие на пехотата при настъпление.Няма класически танкови битки... Само нашите изветрели русофили не са в час за съвременното изкуство на войната. Директните сблъсъци са единични и от засада. Украйна иска западни танкове защото те са оборудвани и с ракети и с много по-прецизни системи за точна стрелба и защита на екипажа. Колкото по-бързо се унищожава руския башибозук, толкова по-бързо ще свърши войната.
394
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 399..Русия притежава около 1000 - 1200 танка и ще се изплаши от))))))))Имаш грешна информация. Руската армия разполагаше преди войната с 13 000 танка, повечето са остарели на по 60год.
393
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 411Нещо стана с Байрактарите.))))))))Специално за Байрактарите, още преди 7-8 месеца излезе излезе информажия, че турците са недоволни от хвалбите на украинците как с техно оръжие унищожават руски танкове.Даже пивечето клипове с байрактари унищожаващи руска техника са свалени от Ytybe.
392
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 406 - Бъркаш ФАКТИТЕ, вероятно - тенденциозно! В началото на ВСВ СССР имат общо над 22 хил. танка (14,2 хиляди в армията и 8,4 хил. в резерв)!!! Колко са били готови тия танкове и колко са били стари или модерни - друг въпрос! Верно, немците бързо унищожават старите танкове от 1926 г., но КВ-1 и още повече КВ-2 са истински сюрприз за тях и непреодолима преграда! Т-34 са вече измислени, но се появяват масово по-натам. Лендлиза дава на СССР около 4-5% от нужните неща. сругите 95% са си руски
391
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата Знато.Ми напиши и за Ейбрамс в ютуб и ще видиш,че той не може да мине и една трета от това,което измина руския.Може би за това се чака лятото.
390
4
 
4
 
! Отговори
Сата Знато преди 1 месец
Ако сте фенове на руската техника, напишете в Ютюб "Т-90 застрял в грязи" и се любувайте.
389
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези танкове се разглеждат като отбранително оръжие.Задната им скорост достига 30 км/час.Докато руските на практика остават на място със своите жалки 5 км/ч.На практика ще има много руска скраб по полетата на Украйна ако джуджи реши да прати няколкото Армати с които разполага, но не вярвам да е толкова смел.
388
3
 
7
 
! Отговори
САЩ ХИТРЕЦИ преди 1 месец
Ще дадат танкове, колкото на нас самолети. Това с ейбрамсите беше трик, за да изпарзалят Шолца и ЕС, те да мъкнат тежестта а за САЩ - ПОЛЗИТЕ. А честито.
387
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко факти: В началото на Втора световна война, Русия почти не разполага с танкове. Механизацията им е основно трактори със закачени гумени гъсеници и примитивни оръдия. САЩ използва програма Ленд-Лийз, за да изпрати в Русия: 400 000 високопроходими автомобила и камиони; 14 000 самолета; 13 000 танка; 8000 трактора; 1.5 млн полеви одеала; 15 млн чифта армейски обувки; 107 000 тона памук; 2.7 млн тона горива и ГСМ; 4.5 млн тона храна. Без тази помощ, сега в Москва щеше да се говори на немски.
386
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 413 - Не е за това, ами защото прехвалените Абрамси, които янките вече доставиха в Полша, показаха на полигон край Гданск колко добре се пърлалят, но да преодолеят малко баирче, покрито със сняг - Нье!..... Ерго, чичосамовците ще отлагат максимално използването им в Украина. Вече пишеше някъде, че евентуално в началото на 2024 г. щяло да бъде и прочие. А дотогава - Леопарди, Челенджери и всекакви други, които - може би - няма да се изложат толкова много на Донбаските полета
385
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия да освободи леопардите означава да опере пешкира. Американците не искат да дават Ейбрамсите, защото много милиони хора по света това чакат за да ги посочат с пръст и да кажат "Ето! Американците са виновни за войната! Те я направиха, сега подклаждат!"
384
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и тия ще чакат танкове като ние самолети хаха