Операция в "Пирогов": Отстраниха 5-килограмов тумор на момиче

След 4-часовата интервенция детето се възстановява нормално
19 окт 2017 10:06, Елка Василева
11
Операция в "Пирогов": Отстраниха 5-килограмов тумор на момиче
Снимка: архив, Reuters

Детските хирурзи от болница "Пирогов" отстраниха 30-сантиметров тумор, тежък 5 килограма и половина.

При продължилата 4 часа операция образуванието е извадено, отстранени са и прилежащите лимфни възли от момичето и то се възстановява нормално, съобщиха от лечебното заведение.

До тази операция се стига, след като близките на детето забелязват странно напълняване в областта на корема, продължаващо близо година.

Оказва се, че момичето има овариална киста на единия яйчник, която е нараснала толкова, че изпълва цялата коремна кухина. Детето е насочено към спешната университетска болница в София, където го оперираха завеждащият Отделението по детска коремна хирургия д-р Стефан Стоилов и неговият екип.

Детският хирург споделя, че не е виждал толкова голямо образувание при дете през целия си професионален опит.

Ако състоянието в постоперативния период се запази такова, лекарите обещават още днес да изведат от реанимация момичето и да го настанят в отделението, където да може да бъде с близките си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: пироговтуморПирогово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
shmatarok преди 6 години
За лекарите - поздравления, а на детето - бързо възстановяване ! За "журналистите" - толкова ли беше трудно да разберете и напишете възрастта на детето ?!? Или се прави само копи и пейст - и чукча не читател, а писател ...
10
1
 
2
 
! Отговори
До 8 Г преди 6 години
Понаучи нещо за ОВАРИАЛНИТЕ ТУМОРИ ,,докторе".Ако си наистина любознателен,разбери що е бенигнен тумор и разновидностите му. Недей така направо през просото.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Г"Тумор" е общо понятие, по принцип. Може да се нарече киста, когато обемът му е изпълнен с течност, ограничена от външна мембрана. Ако е с плътна структура се нарича солиден. Важното да не е злокаесвтен, макар и доброкачествените понякога да създават проблеми, предимно от притискане на съседни органи и тъкани.
8
2
 
10
 
! Отговори
Г преди 6 години
Поправете си информацията! Киста или тумор? Това са две различни понятия! Кистата не е туморно образувание! Не обърквайте хората! Пишете глупости само,за да ви се четат статиите. Или се образовайте повече или си сменете източниците. Хубаво е като пишете такива неща поне да се консултирате с медицински специалист! Утре на някого ще му открият киста и човека ще изпадне в депресия,че е онкоболен.........Дано момичето се възстанови бързо,пожелавам скорошно оздравяване !
7
1
 
20
 
! Отговори
Д преди 6 години
БРАВО НА ЛЕКАРИТЕ ,И СКОРОШНО ОЗДРАВЯВАНЕ НА МОМИЧЕТО
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО!!!ДА СИ ХИРУРГ НЕ Е ЛЕСНО!!!РАЗРЯЗВАТ ТЕ НА ПОЛОВИНА ПОСЛЕ РЕЖАТ ВЪТРЕ!! ВИНАГИ МОЖЕ ДА ИМА УСЛОЖНЕНИЯ ТОВА НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА! ЗАТОВА БРАВО!
5
0
 
16
 
! Отговори
пострадал преди 6 години
Деца не пишете глупости .Дай боже да не минете през ада който минава всеки един онко болен с операция и след това терапия..Последствията от Чернобил ,стреса и химизацията на храна и вода вършат своето.Какви американци,какви ,,испанци".Тук няма място за хейтване и тролене.Не се заяждайте със съдбата защото живота ти се обръща на 180 градуса и всичките ви ,,умни" приказки отиват на кино.Видях доста млади хора в ,,заведението "на бул. А. Сахаров 1-страдаха,не философстваха.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименто радиацията от обеднения уран, хвърлен от братята американци над Сърбия е много здравословна.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все повече народ, не само стари, а и млади страда от онкологични заболявания в тая страна. 3 комшийки скоропостижно се споминаха за 3 години от рак на червата. Да хвърляш вината върху Чернобил си е меко казано пълна подигравка. Управляващите да казват защо народът ни гине като мухи.
2
0
 
31
 
! Отговори
някой преди 6 години
Повече такива новини трябват. В смисъл, не за тумори, а за добре свършена и професионална работа.
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес е Ден на българския лекар. Честит празник!