13 навика за по-здрави зъби

Сменяйте четката си за зъби на всеки 3 месеца
11 сеп 2022 22:40, Михаела Лазарова
9
13 навика за по-здрави зъби
Снимка: Istock

За да бъдат здрави и красиви зъбите ни е важно да полагаме ежедневни грижи за тях, така както се грижим за кожата си, косата. Понякога пренебрегваме препоръките на стоматолога относно това каква дентална вода и каква паста за зъби да ползваме. Има хора, които отлагат прегледа при зъболекар и лекуването на кариеси с по 1-2 години.

Поддържането на здравето на зъбите е лична отговорност. Живеем във време, което може да ни предложи много добри дентални услуги, чудесни продукти за здрава устна хигиена. От нас остава да следваме някои прости правила за здравето на зъбите. Вижте 13 от тях.

1. Мийте зъбите си поне два пъти на ден, по възможност с електрическа четка или четка за зъби с мек косъм. Четкането трябва да отнеме около 2-3 минути.

2. Не пропускайте ежедневното почистване с конец. Така ще почистите повърхностите на зъбите ви, които четката за зъби не може да достигне. Така се намалява рискът от образуването на кариеси, заболявания на венците и лош дъх.

3. На всеки 6 месеца провеждайте профилактични прегледи. Ако се налага да чистите зъбен камък, се консултирайте с вашия зъболекар колко често трябва да се прави това от него.

4. Пийте поне 2 литра вода на ден. Това ще поддържа тялото ви хидратирано, намалява риска от сухота в устата, което намалява риска от бактерии и лош дъх.

5. Дъвчете дъвка без захар от време на време. Дъвката увеличава отделянето на слюнка и неутрализира киселините в устната кухина.

6. Не пушете. Доказано е, че тютюнопушенето е водеща причина за рак на устата, но увеличава и риска от заболявания на венците.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
У Перник за здрави зъби, ти требат съвсем различни навици...Не са описани в статийката
5
0
 
2
 
! Отговори
Бъдещ пенсионер преди 1 година
Тази статия ми беше нужна преди 9-10 години, сега нямам истински зъби вече )))
4
4
 
3
 
! Отговори
Дедо ви Ванго преди 1 година
Вече съм на 64 год. и съм сменял досега само 3 четки .Да чукна на дърво освен пломби и коронки немам паднал или изваден зъб. Мия си зъбите всяка вечер и обезателно ги изплаквам с дезинфекционна вода за уста . Просто е .
3
1
 
4
 
! Отговори
Десен прав преди 1 година
Не дразнете хората, ако сте на една ръка разстояние.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мише, дай 13 навика за по-здрав секс.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не пуша от доста отдавна, и зъбите ми разбира се са по-бели от времето когато пушех... Това за конците не знам. Използвал съм едни такива малки четчици за между зъбите, те помагат да се почистват кухините. Иначе съм използвал и вода за зъби, но ефектът е даже обратен. Мия ги по веднъж на ден. Два пъти ми се струва прекалено. Това с пиенето на 2 л. вода не е вярно, пийте толкова вода колкото ви се пие, нито повече, нито по-малко. Това с дъвките също не знам колко е вярно. Най-добре без дъвки.