Туристи много, "Слънчев бряг" АД със загуби. Защо?

Ангелкова с отговор и за цените на плажа: Държавата не ги определя!
8 сеп 2017 11:07,
53
Туристи много, "Слънчев бряг" АД със загуби. Защо?
Снимка: БТА, архив

Загубите на "Слънчев бряг" АД основно се дължат на разходите по амортизацията, които се плащат за инфраструктурата и канализационната и водопреносна мрежа. Това обясни пред журналисти в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова.

Още по темата
Тя отговори на въпрос по време на парламентарния контрол защо дружеството е на загуба, предвид че туристическият бизнес реализира голям ръст.

"Дружеството е собственик на инфраструктурата, канализационната и водопреносната мрежа и за това се ползват активите му. В същото време местните данъци и такси на собственици на хотели, магазини, заведения, атракциони постъпват в бюджета на Община Несебър. А тя не разходва обратно за инфраструктурни дейности, защото не е собственик на инфраструктурата", обясни тя.

Обмисля се прехвърляне на акциите и активите на дружеството на община Несебър, но ситуацията е сложна, тъй като има и миноритарни частни акционери, обясни министърът.

На въпрос за цените на шезлонгите и чадърите по Черноморието Ангелкова заяви, че в закона няма никакво ограничение по отношение на концесионерите.

"Това е пазарен принцип как концесионерите определят цените на шезлонги и чадъри. Новите концесии дават резултат", каза тя и даде за пример цената от 0.36 ст. на чадър на къмпинг "Нестинарка".

По повод на това, че през лятото летовници на "Нестинарка" се оплакаха, че на плажа ги задължават да ползват задължително шалте за 5 лева, Ангелкова отговори, че не може държавата да определя цената на плажните принадлежности.

"Ние като държава не можем да определяме цената на всяка една плажна принадлежност. Ние определяме минимална цена на чадър и шезлонг", заяви тя.

Министърът обясни и че в новия Закон за туризма, който се обсъжда, е заложено да има групиране на плажовете по индивидуални признаци и така също ще могат да се определят цените на чадърите.

"Важно е да се определи както по Черноморието, така и в страната, къде какъв туризъм може да се развива. Да се знае къде по Черноморието може да се определят райони типично за семеен туризъм, еко туризъм, балнео и спа туризъм, зони за забавление. В момента това се прецизира и тече обществено обсъждане", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Акционерите са се нагушили
44
0
 
1
 
! Отговори
MEN преди 6 години
AMI KAK BE ANGELKOVA,NE MOZETE DA OPREDELJATE ZENI PO PLAZOVETE,4E NALI TE SA DARZAVNA SOBSTVENNOST? AH,AH,NALI ZJALA MINISTERSKA PASMINA LAPA OT TIJA PLAZOVE.MISLITE ,4E NARODA E MALOUMEN?GRESHITE.4AKAME DA DOIDAT OSJTE VALERI SIMEONOVZI I NAKRAJA DA SPRE TOVA VASHE LAPANE-KAK NE SE NAJADOHA...
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравейте,да споделя и моите впечатления от Слънчев бряг,не бях ходила на нашето черноморие от 25 години,живея в Италия от 17 години където на всякъде е море, на мен лично много ми хареса почивката ми,бях там за 8 дни и се забавлявах,нито видях огромни цени,касови бележки за всяка поръчка в заведението имаше,не разбирам какво претендирате...само български туристи нямаше!
42
1
 
4
 
! Отговори
Milena преди 6 години
KIDE GI VIDYA TIYA MNOGOTO TURISTI MA?
41
2
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 6 години
Ami obshtinata kakva 4ast plasta i dargavata nali 10m. pod zemqta e na dargavata. Sega zaguba utre shte prebere i lihvite po plashtaneto egati. Abe vsi4ki sme smurfove.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
после пак гласувайте за Тиквата е Цецка Ца ...
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бракя не им верувайте , сичко са украднали мафиотчетатабот Гербо
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е това което ходи по покрива и мяука? Ангелакова .Не знам и не искам да знам.@@@.Отговор на трите маймуни.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
dnesplus.bg/News.aspx?n=726591 ето я хубавицата преди 2 години,какво обещава,защо слагат хора с амнезия за министри?
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото частникът е лош стопанин. България натрупа външен дълг и капитализмът фалира.
35
1
 
16
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
Какво се учудвате? Лукойл вече поне осем години декларира загуби и на никого не прави впечатление или по точно никой не смее да повдигне въпроса. Руското робство продължава. Няма ли нови Левски, Ботев, Раковски, Захари Стоянов, Стамболов... да вдигнат този затъпял народ.
34
1
 
17
 
! Отговори
ХАААХА преди 6 години
ЗА ДЪРЖАВАТА -ЗАГУБАТА, ЗА "БИЗНЕСМЕНИТЕ'- ЯКИТЕ ПЕЧАЛБИ...
33
1
 
15
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
тези трикове са стари, печалбата потъва в джобовете на наши и ваши и накрая загуба, приватизация и т.н.
32
0
 
37
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
А защо има нужда държавата да определя минимални цени??? Нужно е да определя МАКСИМАЛНИТЕ ЦЕНИ и да не позволява на концесионерите да се оливат!!!
31
1
 
26
 
! Отговори
tedd преди 6 години
Направо да ги ожалиш тез' гОрки хотелиери. "Прославят" България не безплатно, а на загуба!...
30
1
 
21
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
Както в цялата държава, така и на Слънчака всичко е underground. какво има за чудене
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОЧЕВИДНО РАБОТАТА НА НАП Е МНОГО СЛАБА.
28
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От всичко прочетено до тук разбрах само едно .... че няма държава. Тез концесионери в коя държава живеят, и колко данъци внасят?
27
1
 
20
 
! Отговори
куката преди 6 години
Защото някой им позволява и защото заедно бъркат в меда!
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото, както казваше едно наше иконоческо гуру, държавата е лош стопанин! И винаги ни даваше за пример честният частник и пазара. А това, че нашенският частник най-обича правенето на бизнес с държавата и общината, като предпочита винаги да е отпред, отзад, отгоре и отдолу, за да е пълна програмата и добра печалбата...