Епидемиолог предлага задължителна ваксина срещу варицела

Заболяването може да протече и изключително тежко
19 яну 2023 19:44, Анисия Иванова
66

Изключително важно е ваксината за варицела да стане част от задължителния имунизационен календар в България. Това мнение изрази в ефира на предаването "Директно" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ обхватът при препоръчителните имунизации у нас е нисък.

"Когато говорим за варицела, там имаме един много висок контагиозен индекс, много бързо се разпространява и ни трябва един ваксинационен обхват. Но не трябва да се очаква, че когато бъде въведена като задължителна, изведнъж ще изчезне варицелата, защото ваксинирането на възрастовите групи ще започне постепенно", обясни тя.

Редица европейски държави, както и САЩ, прилагат ваксината срещу варицела от години и там се наблюдава осезаем и траен спад в разпространението и хоспитализациите, коментира още д-р Бацелова.

Една от най-честите схеми при имунизацията срещу варицела превдижда първата доза да бъде поставяна на 13-месечна възраст, както ваксината срещу морбили и рубеола, а тези препарати са съвместими и е напълно безопасно да се прилагат заедно. Втората доза може да бъде поставена във възрастта между 4 и 5 години, каза епидемиологът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Бацелова подчерта още, че варицелата може да причини тежко заболяване и усложнения, затова предпазването от вируса е по-добрият вариант от придобиването на естествен имунитет.

Тя коментира и интензивното разпространение на грипа у нас, като подчерта, че повишението на случаите е очаквано, както и грипната епидемия във все повече области на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
ДО КОМЕНТИРАЩИТЕ преди 1 година
Искам да кажа на всички коментиращи против др Бацилова. Имате късмет, че не я познавате лично, ако ви се струва като неприятен *** от тази и други статии, на живо е поне 100 пъти по зле. Такава *** лелка не съм срещал другаде през живота си. Едно изключително комплексирано същество със много много лек умствен багаж. Нищо чудно, че бившия и съпруг, мутра, е избягал в държава от която няма екстрадиция, само и само да не го върне някой при ботоксеното чудовище Бацилова.
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Варицелата е доста опасно заболяване като при възрастните, които не са я преболедували като деца е особено опасна. Ваксината за варицела е явно за предпочитане пред преболедуването.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Варицелата не е опасно заболяване. Създава неприятно усещане заради сърбежа, но за това пък имунитета след това е траен. Всички деца сме я минали преди да станем на 10 години. Пък сърбежа е за предпочитане пред инжектирането с отварите на доказаните мошеници от епохата на Ковид -19.
55
0
 
2
 
! Отговори
Шарко Сурвакарко преди 1 година
За всяка нова година по една нова (задължителна) ваксина!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксината срещу варицела я създадоха през 70-те години на миналия век, така че няма как да е била задължителна при социализма.
53
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Детето ми сега е с варицела, градината е пламнала. Много се чудих да го ваксинирам ли, повечето доктори ми говорят, че от естествения имунитет няма по-хубаво. Много родители нямат възможност да отделят 300 лв да ваксинират 2те си деца. Нека е безплатна, за който желаез
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом през добрия социализъм, докторите не са решили да е задължителна значи няма смисъл да е задължителна. Ае баста, тая върти далавера.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксини по желание! Не на задължителните ваксини!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е, че сегашните ваксини не са ваксини. Аз съм много доволен, че имам всички ваксини включително и срещу варицела по времето, когато тези неща наистина работеха.
49
1
 
2
 
! Отговори
нищо преди 1 година
Уж вак-синираните щеха да ум-рат, *** не изпоумр-еа. Уж, щея да ги фане Ге-йтС и да ги конт-ролира. *** нъцки, тава не стана също. Г.Ан.ь.о съ обачи гледа, чи никой нищо му нема от вък-сини-те и па риве, га чи некой че му изеде десерта с лъжичка. Г.Ан.ь.о толку си мое и здраве му не трее. Пишем селски, що Г.Ан.ь.о е *** селу. Да мое ми разбере. Ва-кс-инир-ай съ Г.Ан.ь.о. Никой неа ти изеде дисерта, ни чъ съпикясаш, ни чъ пу-к-ясаш, ни Ге-йтс ши ти изеде мизето и чи ти излочи рикиата.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 - "Иска варицела, морбили, паралич, коклюш, заушка, ковид, грип" - за варицела не е нужна ваксина, за ковид и грип са напълно безполезни, а в момента паралич по свта се РАЗПРОСТРАНЯВА посредством долнопробните "ваксини" срещу паралич... Какво обаче да говориш на гладко промит микромозък
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не мина номерът да ни ваксинират за нова болест, ще ни ваксинират за стара. Важното е ваксините да вървят и парите да се въртят.
46
3
 
12
 
! Отговори
GHT преди 1 година
Емигрантите, какво търсите в българския сайт и коментирате?! Стойте си там и се наслаждавайте на хубавия си живот, готованковци.
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гетото е против ваксините. Иска варицела, морбили, паралич, коклюш, заушка, ковид, грип, абе всичко накуп!
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баци-Лови Варицела
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересна фамилия,направо Бацилова
42
5
 
12
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Жена с мъжко лице, що е то? А задължителни крушета в зъбите кога?
41
17
 
9
 
! Отговори
Италия преди 1 година
Колко сте назад в БГ! Още преди 12 години ваксинирах диброволно синът ми за варицела. Ваксината беше със заплащане. Саюо след 3 години стана пожелание и безплатна. Сега е задължителна. Нокое от децата ми не е боледувало от варицела дори когато ясла беше пълна със случай. Във вашето невежество и твърдоглавие ( типично за българина...) сте по - големи доктори и от докторите.
40
5
 
2
 
! Отговори
Ейуду преди 1 година
Дай като се раждаме по един абокат и на абонамент месечен
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38 Защо трябва да са в една категория "задължителна" и "безплатна"? Безплатна добре, има смисъл държавата да я плаща - ЗА КОЙТО ЖЕЛАЕ! Не сме селскостопански д0биTъk ЧЕ ДА НИ ИНЖЕКТИРАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С КАКВОТО ИМ ХРУМНЕ! С нужда и без нужда!

Спонсорирани публикации