Ще реши ли парламентът проблемът с ремонтите на пътищата?

С процедури започна работният ден на депутатите
18
Ще реши ли парламентът проблемът с ремонтите на пътищата?
Снимка: БГНЕС

Два липсващи доклада на парламентарни комисии се оказаха препъни камък депутатите да взимат решение, с което да разрешат проблема с ремонтите на пътната мрежа в страната, които са блокирани.

Депутатите не успяха да се разберат дали първата точка – проект относно констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, е отпаднала от дневния ред.

Председателят на парламента Никола Минчев обяви, че точката няма да се гледа, защото липсват доклади от комисиите по регионално развитие и по бюджетни въпроси.

Регионалната комисия заседава вчера, но докладът не е изготвен, а бюджетната комисия въобще не се е събрала.

Ива Митева от ИТН отсече, че разглеждането на проекта вече е било одобрено в сряда като точка в дневния ред и отмяната на точката може да отпадне единствено след гласуване на депутатите в пленарната зала.
„Не може да отпадне по ваше лично решение. Още повече, че Комисията по регионално развитие е гледала тази точка, решението е гледано, но председателят не е подписал доклада“, коментира Митева и призова Минчев да си влезе в ролята на председател на парламента и да започне да прилага правилника.

Тошко Йорданов от ИТН също отсече, че точката трябва да се обсъди.

Още по темата
По думите му няма доклад на бюджетна комисия, защото депутати от ПП изпратили SMS-и, че няма да са на заседанието.
Заради това Любомир Каримански от ИТН, който е председател на бюджетната комисия, поиска от председателят на НС да налага наказания в такива случаи.

В крайна сметка по предложение на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски депутатите излязоха в почивка и се събра извънреден Председателски съвет.

Две седмици след приемането на бюджета за тази година АПИ обяви нови 7 процедури за изпълнители за текущи ремонти и най- ранната възможна дата за обявяване на изпълнител по тях е през юли и то само ако няма обжалване. Ще се стигне до прекратяване на поддръжката преди да са избрани новите изпълнители, предупреди министърът.

Това крие риск, които може да се преодолее само с решението на НС, с което да се даде възможност на АПИ да продължи да възлага договори по действащите споразумения до избирането на нови изпълнители, обясни той.

Караджов призова НС да приеме и решение, с което да се продължи строителството на 278 недовършени обекти - магистрали, мостове.

Изпълнени са дейности от фирмите като претендирана сума е 1 милиард и 176 млн. лв. и заради това се стигна до социално напрежение, протести и съкращаване на персонала. АПИ се нуждае от подкрепата на НС, което да разреши плащането на половината от претендираните суми, каза още Караджов.

Той отсече, че тези проблеми са стари, но са сериозни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
:( преди 2 години
Попрестарали сте се с -ЪТ -овете в заглавието. *** неграмотни.
13
0
 
2
 
! Отговори
Докога преди 2 години
Сега пък кметовете виновни. Нали промяната е на власт вече втора година? Докога ще се оправдава с Бойко? Вече е смешно! Да запретват ръкави, защото дори здравите улици вече са за ремонт, а те анализират и плануват. Работа никаква. За толкова време можеше да се докажат, че да не искат хората и да чуят за Бойко. Но те вместо това мрънкаха как нищо не ставало. То така да по управляваме и ние. Ще говорим как Бойко забатачил всичко и мандатът ще мине в игри и закачки?
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за пътищата , ама улиците ще са пак същите оф-роуд трасета , докато не се сменят герберските кметове-калинки по места ! Защото всички те сега бойкотират напук на новата власт ! Естествено - опорки с тайната надежда някой да се върне на бял кон ...
11
1
 
4
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Най-важно е да се следва завета на ген. Луков - да се купува остаряло въоръжение на завишени цени. Закупените от ген. Луков зенитни оръдия се оказват практически безполезни при бомбардировките над София, същото ще стане и с вече остарелите F-16. Очертава се да имаме нови нелетящи тенекии.
10
2
 
8
 
! Отговори
Една година = 1 нула преди 2 години
За една година тези и една дупка нв закърпиха. Само анализират и плануват. Пълна трагедия. Междувременно здравите улица се разбиха. А от партията на този министър искаха да пращат човек на Марс и маке с него. Наистина неадекватни хора. Бойко поне беше реалист.
9
1
 
3
 
! Отговори
Жалка история сме преди 2 години
Потресът ми дойде в Индонезия когато констатирах, че там също са много по-добри. Защото с Хърватска и дори Македония не може да се сравним. Та, не знам на какво казваме трети свят, но там пътищата са стъкло, сравнени с нашите. Ние сме четвърти или пети свят.
8
0
 
7
 
! Отговори
перко преди 2 години
Една година чегъртане и накрая кой ми с . а в гащите?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Старата ВитиняИменно! Днес превозвачите протестират! Но в медиите не се отразява! Защо ли?
6
0
 
2
 
! Отговори
Старата Витиня преди 2 години
Какъв протест?! Завчера ми отне три часа да мина по тираджийската Голгота.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Африканеца Садио Мане футболист прави всички политици наши от 1990г насам на посметище.За 1г за 1 милион долари прави в своя град голяма болница и училище повтарям за 1 милион долара .Корумпирани боклуциииииииии
4
0
 
7
 
! Отговори
Магистрала Хемус преди 2 години
е истински ад. Няма здраво място по нея, само един тунел е осветен, другите са на свещи.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 гербавата медия много новини не отразява
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо никой не отразява протестта на превозвачите на старата Витиня? Защо никой не се интересува от проблемите на транспотния бранш в лицето на професионалните превозвачи! Мълчите! За старата Витиня се плаща тол, а тя е в окаяно състояние и никой от вас журналистите не отива там да види какво става!!!!!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парламента ще реши как да подарим на американците 5 млрд. лева. Другото не е важно.