Световната банка – оптимист за икономиката на България

За 2017 г. банката прогнозира 3,2% икономически ръст
11 яну 2017 11:22, Миглена Иванова
8
Световната банка – оптимист за икономиката на България
снимка: Ройтерс

Световната банка завиши очакванията си за икономическия растеж на България за изминалата 2016 г., както и за следващите две години, става ясно от актуалната прогноза на институцията, част от редовните ѝ глобални прогнози. 

За 2016 г. Световната банка очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се разшири с 3,5%, което е с 1,3 процентни пункта повече спрямо предишната ѝ прогноза. За тази година се очаква растеж от 3,2%, което е с 0,5 процентни пункта повече в сравнение с предишните очаквания на банката, а за следващата – 3,1%, което е с 0,1 процентен пункт повече.
 
Банката публикува и първите си предвиждания за 2019 г. Очакванията са темповете на ръст на българската икономика тогава да останат непроменени спрямо 2018 г. - 3,1%. 

От държавите от региона, в който ни причислява Световната банка – Европа и Централна Азия, по-висок растеж за 2016 г. се очаква в Туркменистан, Таджикистан, Румъния и Косово – съответно 6,2%, 6%, 4,7% и 3,6%.
 
За тази година по-висок растеж се очаква в Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан, Румъния, Черна гора и Албания, но тенденцията за леко забавяне на ръста и стабилизирането му към 2018-2019 г. е обща за региона.
 
Като цяло обаче темповете на ръст в България изпреварват очаквания среден растеж на региона. За 2016 г. средният ръст на БВП на държавите в групата се очаква да достигне 1,2%, като няма промяна в прогнозата на банката. За тази година очакваният растеж на региона е 2,4%, като е коригиран надолу с 0,1 процентен пункт спрямо предишната прогноза, а за 2018 г. е 2,8%.
 
Като се изключи Русия – най-голямата икономика в региона, очакваните средни темпове на растеж за региона се увеличават значително – до 2,4% за 2016 г., 3% за тази година и 3,4% за 2018 г.
 
Като цяло в глобален мащаб Световната банка очаква ускоряване на растежа до 2,7% за тази година и 2,9% през 2018 и 2019 г., след като през 2016 г. достигна 2,3% - най-слабото представяне на световната икономика след кризата. Основен двигател на този растеж обаче са развиващите се икономики, защото само за развитите прогнозите са по-ниски – съответно 1,8% за 2017 и 2018 г. и 1,7% за 2019 г.
 
Банката отбелязва обаче, че се забавят инвестициите в развиващите се пазари, което представлява сериозно предизвикателство през тези страни. Това подкопава и перспективите им за растеж.
 
Като основен риск през световната икономика институцията определя нарастващата политическа несигурност пред водещите икономики в света.
 
Що се отнася до отделните региони, очаква се ускоряване на растежа в Латинска Америка, Карибския регион, Европа и Централна Азия на фона на стабилизирането на икономиките на Бразилия и Русия. Леко засилване се очаква и в държавите от Близкия изток и Северна Африка заради ръста на цените на петрола.

8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баладжията

Ми, другарю партиен секретар, като ни събуят гащите, както стана с нас, е много лесно да ни сложат твоето вярно "евроатлантическо" л-о в тях и да ни обявят за нас.ани. Но ти правилно казваш, че "сме мързеливи...", значи слагаш и себе си в мързеливите. Въпреки че е трябвало да се сложиш в категорията "лъжливи бандити".
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, СБ трябва да ни насърчава, да ни подкрепя със заеми. Това и е работата. От такива простолюдини и предатели на държавата СБ печели. Никой, който е взел заем от СБ не е прокопсал. Това е октопод, който ти дава следващия заем, за да изплатиш част от педижшния. И така, докато станеш бананова държава. Ние сме първенци в скоростта, с която от високо развита по тогавшаните мерки и уважавана страна, станахме най-бедния *** за притча во язице. Аве, БГ компрадори.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как ще стане.С магическа пръчка.Защо ни будалкате.
Световната банка била оптимист,понеже може би, парите ще започнат да растат по дърветата.
3
3
 
0
 
! Отговори
Баладжията преди 3 години
Вие не сте песимисти, вие сме мързеливи, вечно оплакващи се глъмаци. Всяка сутрин се събуждате нас.рани и обвинявате някой друг за това ла.йно в гащите
2
1
 
13
 
! Отговори
Български хора преди 3 години
Вие сте оптимисти, ама ние не сме...
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да е оптимист. Още малко и сме затрити. Каквото целаха.