Румъния одобри таван на цените на тока и газа за 1 година

Извънредното постановление се отнася и за бита, и за индустрията
14
Румъния одобри таван на цените на тока и газа за 1 година
Снимка: БГНЕС

Румънското правителство одобри извънредно постановление за поставяне на таван на цените на електроенергията и газа за срок от една година както за битовите потребители, така и за индустриалните, съобщи във Фейсбук ресорният министър Вирджил Попеску, цитиран от Аджерпрес.

"Румънците ще имат подкрепа от правителството за плащането на фактурите за енергия за още цяла една година! От новите мерки, които влизат в сила от 1 април, за електроенергията ще се възползват 8 милиона домакинства, а за природния газ - всички свързани с мрежата домакинства, независимо от потреблението", посочи министърът на енергетиката.

Цената на електроенергията ще бъде до 0,68 леи за киловатчас (еврото се разменя за 4,95 леи) с включено ДДС за битовите потребители, чието средно месечно потребление през 2021 г. е било до 100 киловатчаса. Битовите потребители, чието средно месечно потребление през 2021 г. е било между 100 и 300 киловатчаса, ще плащат до 0,8 леи на киловатчас.

Цената на газа ще бъде до 0,31 леи на киловатчас с включено ДДС.

За небитовите потребители цената на електроенергията ще бъде до 1 лея на киловатчас с ДДС, а на газа - до 0,37 леи на киловатчас с ДДС за годишно потребление на газ през 2021 г. до 50 000 киловатчаса, както и за производителите на топлоенергия, предназначена на други клиенти. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Румънияенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
И при нас таван. Кога? Предприятията не издържат, домакинствата също. Борсите да се махнат, това са инструменти за допълнително надуване на цените.
10
0
 
8
 
! Отговори
В. преди 2 години
Борса на тока, борса на природния газ, борса за метали, борса за емисии..Все инструменти на колонизацията. Утре ще направят интерконектори за водата и ще направят борса за вода. Не вярвате ли? Само преди 50 години в цяла Европа обществените монополи бяха държавни.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние плащаме за ток около 20стотинки без значение на потреблението, а те на бедните които ползват до 100 киловата (хладилник телевизор и няколко крушки) ще плащат 24стотинки. А вероятно тези с потребление над 300 киловата ще плащат пазарната цена +пренос. Така, че да натискам нашите да не ни бутат цените, че иначе много ще поскъпна отоплението на домашните басейни.
8
0
 
29
 
! Отговори
хах преди 2 години
хах тея смешните , кога ще ни стигнат наз тука тавани за тези неща нямааа , защото сме богатиии !! Аз и тая година имах 4 печки и 3 климатика ама само на картинка !!!!
7
0
 
33
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
За средностатистическия германец увеличенията в цените на енергоносителите са лоши но предвид по високите доходи в номинално изражение са постижими. За източноевропейците става на въпрос за невъзможност за о оцеляване.
6
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не е държава на българите! България дори не е мащеха на българите! България е ОПГ, мафия, която се забавлява, гаврейки се с българите!
5
6
 
8
 
! Отговори
пазарна икономика преди 2 години
Нали са нучили че ако направиш така - държавата се разорява?
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо слагате минуси на истините бе овце ? Нима предпочитате мазохизъм като бит и култура пред демокрация и свобода ? Стадо от овце се развъжда на територия България !
3
7
 
29
 
! Отговори
Българското преди 2 години
Правителство , няма време за такива решения , сега на дневен ред е кой ,как и за каво да арестуване, а хората да се спасяват по единично
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Испания от десетилетия има таван на всички стоки, така политиците защитават народите си, надхвърлилите тези цени получават космически глоби и затова няма и спекулация !
1
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това в България няма да се случи. 75% от депутатите имат пряка връзка с енергоносители и продават ток.