Вдигат покривалото на най-старата кола в България

110-годишният De Dion Bouton е сред атракциите на ретропарада в Сливен
Обновена: 14 апр 2016 22:01 | 14 апр 2016 21:52,
4
Вдигат покривалото на най-старата кола в България
De Dion Bouton от 1908 г. Снимка: Ройтерс

Най-старият автомобил в България - 110-годишният De Dion Bouton, ще бъде атракцията на тазгодишния ретропарад на автомобили в Сливен. Това разкри в интервю за БТА председателят на ретроклуба "Туида класик" Валентин Дойчинов, който е организатор на събитието.

Автомобилът е пълен оригинал и е много ценен, а за да бъдат запалени фаровете му, ще се използва газ ацетилен, посочи той. Фаровете от това време по същество са фенери, които работят с газ, разказа Дойчинов.

Ретропарадът, който се прави за четвърта поредна година, ще се състои на 16 април, като се очаква свои автомобили да представят колекционери от София, Сливен, Стара Загора, Бургас и др.

Дойчинов допълни, че очаква броят на автомобилите да достигне миналогодишния, който е своеобразен рекорд в историята на парада. През 2015 година в Сливен са били показани 80 автомобила и 20 мотоциклети. Тогава атракция е бил най-скъпият ретроавтомобил в България - BMW 319 кабрио, управляван някога от автомобилната легенда Димитър Соколов. Колата е произведена в завода на BMW в Германия през 1936 година. От модела са направени 74 коли и до днес са останали само три. Колата е единствената у нас, участвала е в състезания от веригата Гран При през септември 1939 година, поясни Дойчинов.

Вдигат чергилото на най-старата кола в България
Миналогодишният парад. Снимка: "Туида класик" / FaceBook 

България е единствената в Европейския съюз, в която няма закон за ретроавтомобилите

За да бъде ретро, автомобилът трябва да е над трийсетгодишен, каза още Валентин Дойчинов, като добави, че за предпочитане е също возилото да бъде автентично. Според него тези коли са движими културно-исторически ценности. По думите му обаче в България засега тепърва се прохожда по отношение на правилата и законодателството за ретроавтомобилите. Той допълни, че страната ни е единствената в Европейския съюз, в която няма закон за тях.

Колекционерът, който се занимава с това хоби от двайсетина години, поддържа 4-5 ретроавтомобили. Някои от тях са участвали във филмови продукции на Боливуд, руски и западни студии.

Тази година автомобилите ще бъдат изложени на централния площад "Хаджи Димитър" в Сливен. Преди това те ще преминат в автошествие по улиците на града, а след класирането и награждаването на отличените, ще има състезание по майсторско управление.

Колите ще бъдат оценявани в категориите за автомобили от 30-те, 50-те и 70-те години. Голямата награда на Община Сливен е за принос в областта на реставрацията и ретроавтомобилната общност.

В сливенския ретроклуб членуват десет колекционери, като те имат намерение да поискат от общината място за музей за ретроавтомобили.

Още за ретро автомобилите четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Ако ретро автомобил е над 30 годишен, то бая ретро Москвичи и Лади има в България. Кадета на баща ми и той става ретро тая година.
1
5
 
6
 
! Отговори
Така е преди 8 години
То това оставаше да има и закон за ретроавтомобилите. Комунистите мислеха само как да се задържат на власт на всяка цена.За ретроавтомобили ще мислят......