Из подвизите на Александър–Спас от Кочериново: Ужилил и прокурори

Младият мъж "завлякъл" и учителки, приятели и роднини.
43
 Из подвизите на Александър–Спас от Кочериново:  Ужилил и прокурори
Снимка: Trafficnews

Спас от Кочериново, прочул се първо като Александър Николов от Facebook е ужилил и четирима военни прокурори, една от учителките си, приятели.

За подвизите на младия мъж разказа учителката му по музика и философия в Благоевград Радка Йончева.

През 2011 г. бившият ѝ ученик Спас Мурджов предложил тя да събере група от минимум 10 души, на които той ще осигу ри евтини билети за самолет до Милано. Срещу скромна сума групата щяла да получи и билети за посещение на спектакъл в Ла Скала. По-късно Йончева е подала жалба за измама срещу Мурджов, който е обявен за общодържавно издирване, пише "24 часа".

Спас от Кочериново е изградил успешна схема за измами, с който "ужилил" десетки. Той най-вече обещавал евтини самолетни билети, които жертвите му не получавали. Част от тях предоставили лични данни и данни на кредитните си карти и се оказали с източени суми.

Още по темата

"Познавам Спаско, откакто дойде при нас в VIII клас и след това още няколко години поддържахме приятелски отношения. Успя да ми влезе под кожата и го приемах като точен човек. Искал ми е пари на заем и ги е връщал на точната дата. Сега си давам сметка, че е подготвял отдалеч измамата", казва Йончева.

Тя разказа още, че Спас е учил във Франция. Оттам ѝ донесъл дискове с класическа музика, защото знаел, че тя особено я цени.

"Един ден ми предложи срещу 200 лв. на човек да събера група за екскурзия до Милано и посещение на Ла Скала. Знаеше, че това ще ме заинтересува, и веднага се обадих на приятели. В групата бяха 4-ма прокурори от Военна апелативна прокуратура и още 6-има мои познати. Събрах парите и ги дадох на Спаско. Аз трябваше да пътувам безплатно, така че не съм изгоряла. Въпросът не е в парите, все пак сумата не е голяма, а в срама, който брах, негативните емоции, не съм спала дни наред", разказва учителката.

Първо младежът обяснявал, че билетите ще са готови всеки момент, после, че станало грешка, а накрая спрял да вдига телефона.

"С един от прокурорите ходихме в дома му в Кочериново. Там каза, че след 2 дни ще отнесе билетите в кабинета на прокурора", спомня си Йончева. Прокурорът ходил на летището и се оказало, че групата не присъства в никой полет.

"Измамените искаха да му хвърлят здрав бой, но аз ги спрях. Повече не съм го виждала", казва днес учителката.

Петима от групата подали жалба в прокуратурата. Йончева разбрала, че Спас е викан за разпит и всичко си признал, но преписката била прекратена срещу неизвестен извършител.

"Нямам обяснение защо тогава е прекратено делото, недоумявам защо", заяви учителката. Според нея, ако тогава е бил даден на съд, Спас щял да спре с измамите. Смята, че тогава бившият ѝ ученик е действал сам, но сега твърди, че с него има и други и това е схема

"Той беше много интелигентен, интересуваше се от психология. Аз по принцип съм Тома Неверни, но щом и мен успя да омае", казва Йончева.

Сред измамените е и синът на библиотекарката в Дупница Мария Георгиева. Преди няколко години Спас ходил в библиотеката, за да ползва интернета. Отварял лаптопа и казвал, че се занимава с чекиране на самолетни билети. Синът на библиотекарката и негов приятел платили по 300 лв. на Спас за билети до Англия. Върнали се от летището, защото се оказало, че не са чекирани. После двамата измамени понатиснали Спас и той им върнал парите.

Според кмета на Кочериново Иван Минков в града се знаело, че Спас се занимава с измами. Първо завличал роднини и близки, после и непознати.

От районната прокуратура в Благоевград потвърдиха за 2 жалби срещу Спас Димитров Василев (както се е представял). Първата била от 2011 г. на учителката Йончева и още 5-има души за общо 1800 лв. По нея е образувано досъдебно производство, а по-късно - прекратено. В четвъртък това дело е възобновено и дадено на нов прокурор.

Втората жалба е от 2014 г. от измамени, сред които учителка по френски. Измамата била направена по интернет. Преписката е изпратена в прокуратурата в Дупница. Оттам отказаха информация и настояха за писмени въпроси, за да отговорят.
 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както вече казах, *** ме изтриха - не ме е жал за изгорелите - общото между тях, е че са искали да минат по "тънката лайсна". А един умен човек беше казал - който игри - пичели, който не играи - ни пичели.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото искали евтини билети тва е.На мене също приятел мие предлагал такъв билет не склоних!Това не е никаква измама според мене ,а битов скандал за пари!Но в Бг всичко е битовизъм!Виждате и политическия скандал!
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таквиз са измамници на всякъде, майка ми преди време отиде да пита нещо в един офис на мобилен оператор и се върна с едногодишен договор за нова линия и един телефон за 59 лв., и така и не бяха й разрешили проблема.
20
0
 
27
 
! Отговори
учуден преди 4 години
Този че е измамник е ясно. Ама какъв андрешко балканец трябва да се, за да се вържеш да пращаш пари на някакъв, който просто има профил в социална мрежа. Има фирми, агенции, които можеш да провериш. Дори като пазаруваш онлайн всичко е с наложен платеж и преглед на стоката. Хората са будали и дават хляг на мошеници.
19
1
 
19
 
! Отговори
ined преди 4 години
Не жали Спасе, жили наред прокурори и магистрати
18
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам, че не е редно, но по някакъв начин Спас ми е симпатичен. :) Някакси все пак в измамите му прозира и някаква доза човечност - не е събирал средства за несъществуващи болни деца, не е карал възрастни жени да хвърлят хиляди левове от страх, че децата им са катастрофирали... Дано по някакъв начин се реабилитира в този живот и използва качествата си да си изкарва честно парите.
17
0
 
11
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 4 години
До от Ав$тралияяСиднейА не е само Спас тука, има и много Яcтpeбe...много нещо
16
5
 
19
 
! Отговори
MAD преди 4 години
Така е ще се раждат и още измамници. Това е защото правителството не хае за народа в България, за беднотията на българина. Всеки иска да си купи кола апартамент да осигури бъдещето на децата си. Но заплатите ниски, цените на всичко са много високи. Хората страдат.И като видят, че полза няма от това да си само на една мизерна заплата, която стига да си покриеш домакинските разходи, започват да мислят как да измамаят другия и как да забогатеят по бързо. Правителството ни е превърнало в "канибали
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е готов за министър председател щото го разкриха. ББ гепи 4 милиарда и никой нищо не видя.
14
2
 
16
 
! Отговори
д-р Исня преди 4 години
Ама той е готов за министър председател , бре! С това портфолио ще го вземат на първа линия в коя да е партия!
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете се и да изметем тая мафия във страната!Нали се сещате,това е медийно затъмнение с цел да се отклони въпроса от герб!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сидни,да не бяхте напускали по щяхме да имаме шанс.Днес това е Бг .Крадците на милиарди за политици , в затворите се лежи за дребни неща!
11
1
 
40
 
! Отговори
отАв$тралияяСидней преди 4 години
абе вече 2,5 милиона българи живееме сме в чубина, аз вече 6-7 години съм навън, и като чета оставам с впечатление че само Спас е останал в тая държава, щото цялата държава прокурори воени медии се занимават с Спас който за 4 години свил 30 бона....каде е Вальо Топлото с 8 милиона, Къде е депутата Бисеров с 14 милиона, Къде Василев КТБ с 200 милиона, къде е "хидролога" с 4 милиона консултантски и т.н.Цялата държава до кокошкаря Спас ли опря бе!!!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Фалшиви новини !Абсолютно! Статия, пълна с измислици и глупости!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това момче ми се издигна в очите заради прокурорите. Евала!
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшиви новини !
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокурорите щом себе си не могат да защитят, та нас ли...
6
1
 
30
 
! Отговори
мучачос преди 4 години
И прокурори има излъгани , мухахаха
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко да е умен тоя Спас, след като мами хора, които после могат да го открият, да отидат у тях и да го линчуват? Б.аси и измамника, дето не се сеща да мами анонимно, а не роднини и приятели, дето го знаят кой е.
4
2
 
10
 
! Отговори
Спас Василев преди 4 години
Аз съм Спас и съм селски тарикат, който ще яде много бой.