МОН с три графика за връщането в училищата до Коледа

Учениците трябва да прекарат поне 2 седмици в класните стаи
64
МОН с три графика за връщането в училищата до Коледа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три примерни графика за редуване на присъствено с дистанционно обучение до Коледа е изпратило образователното министерство до училищата. Според тях учениците трябва да прекарат не повече от 10 последователни учебни дни вкъщи и поне две седмици присъствено в класните стаи.

Още по темата

Примерните графици на МОН обхващат периода от миналия четвъртък до 23 декември, съобщи „Монитор“.

При първия вариант учениците от 5-и до 12-и клас трябва да прекарат общо 40% в дистанционно обучение и трите дни преди Коледа да се учат в клас.

Най-много в онлайн среда ще учат 6-и, 11-и и 12-и клас – общо три седмици. Останалите три ще бъдат на място в класните стаи. 43% от часовете на 9-и и 10-и клас също ще преминат пред лаптопа или телефона и платформите за дистанционно обучение. Само с две седмици онлайн уроци или 33% общо пък ще бъдат седмокласниците. Осми и пети клас ще имат по една пълна седмица в дистанционно обучение плюс 17 и 18 декември.

Така според тази график първата и третата седмица, както и първите два дни от шестата седмица половината децата ще учат от вкъщи, а втората, четвъртата и петата – 38% от тях.

При вторият вариант онлайн уроците са 49% от учебното време, а трите дни преди Коледа учениците ще бъдат вкъщи. Според това предложение 5-и и 12-и клас карат една седмица в клас, след това две седмици дистанционно, последвани от две присъствени плюс 17 и 18 декември. 6-и и 11-и пък започват с две пълни седмици вкъщи, две присъствени и още две онлайн. Седмокласниците пък имат две седмици в клас, две вкъщи, 7 учебни дни на място и 3 онлайн. МОН предлага осми клас ще учат онлайн само от 26-и ноември до 2 декември и преди Коледа. 9-ти и 10-и клас почват със седмица от вкъщи, от 19-и ноември до 2 декември са на място в класните стаи, а след това една седмица отново онлайн. До края на годината според този вариант 9-и клас учи на място и между 9-и и 16-ти декември, а десетокласниците само на 17-и и 18-ти.

Според третото предложение от 12-и до 18-и ноември в училище ще учат 5-и, 8-и, 9-и и 10-и клас. Следващата 5-и, 9-и и 10-и клас минават дистанционно, а с 6-и продължава с онлайн уроците. От 26-и ноември до 2 декември в класните стаи ще са само 6-и, 7-и, 11-и и 12-и клас. Между 3-и и 8-и декември онлайн са 7-и, 8-и, 11-и и 12-и клас, а от 9-и до 16-и са 6-и, 7-и, 11-и и 12-и. на 17-и и 18-и декември в класните стаи ще бъдат само 6-и, 7-и, 11-и и 12-и клас, а до края на годината към тях се присъединяват всички ученици.

Според образователния министър трябва да се следва принципа на приоритезация и определени класове да учат повече присъствено. В насоките на МОН е разписано и в каква последователност различните паралелки да преминават към дистанционно обучение. Според тях първи трябва да са паралелките от 9-и до 12-и клас, в които не се изучава интензивно или разширено чужд език. След това дистанционното обучение може да се прилага и за осмокласниците, които не изучават интензивно език и по-голяма част от гимназистите. Предпоследно мярката трябва да се приложи в прогимназия, както и при изучаващите интензивно чужд език в 8-и клас и останалите осмокласници. В този списък са включени и 3-и и 4-и клас. В училища с концентрация на деца и ученици от уязвими групи в 4 и 5 група трябва да минат последно в дистанционно обучение.

В писмото с примерните графици на просветния министър с посочено, че моделите на редуване и частично присъствено обучение на класовете създават трудности по отношение на работата на учителите и обучението на учениците, затова те могат да бъдат съчетани и с допълнителни мерки. Вълчев два и различни примери за реорганизация на учебното време: да се даде възможност да хибридно обучение като част от предметите са онлайн в другата смяна или пък се раздават задачи за самоподготовка, ако не могат да се намерят заместващи учители, часовете да се намалят с до 10 минути, практическото обучение да се планирана в оптимален период от учебната година, в последователни дни, за да мине цялата паралелка към онлайн обучение. Сред мерките е носенето на маски при смесване на класовете.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Направо гении тамВ Белгия си учат децата, в Ирландия изобщо не са били ДО. Защо се навивате, не знам. Хареса ви ДО....
59
0
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 8 месеца
България не е само София. По конкурсите по 20 човека, работа няма! Се нямало кадри! Кадрите отиват да берат ягоди в Испания или Франция, това е. Остават баби и връзкарки. Тях пък ги било страх...
58
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Вие разбрахте ли? Аз- не! По- тъпо нещо не можаха ли да измислят? То не бяха мерки, препоръки, съвети и т.н. Накрая учителят да се оправя както може, особено тези с уязвимите групи. Отново каня министъра да поседи в училище- е такова с уязвими групи.Има един израз "Като пате в кълчища". Много, много подходящ за идиотизмите, които се свеждат всеки ден.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви са тия ребуси, бе?! Умопобъркан ли ги е сътворявал? И как се очаква човек са ги разбере и запомни, камо ли - да ги изпълни?..
56
0
 
8
 
! Отговори
ами това е преди 8 месеца
МОНчовци въобще не се трогват за здравето, знанията и ...Само да са послушни и да имат право на тлъст бизнес в средата си.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали си имате фейсче?Напишете в търсачката му - пръскат ни.Може и да ви светне.Стана ми ясно например защо децата вътре са без маски, а навън трябва да ги носят...
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В "училища с концентрация на деца от уязвими групи" работят и много пенсионирани учители поради нежеланието на млади учители без опит да влизат в уязвима среда.Питайте учителите от тези училища дали изобщо има заместващи учители!Защото аз работя с деца от уязвими групи и ежедневно виждам какво се случва. Напускат пенсионерите.Те изтъкват като причина невъзможност за работа в онлайн среда,но страха от вируса в очите им се вижда.Причината за напускане не е онлайн средата, а риска, който предстои
53
2
 
20
 
! Отговори
Направо гении там преди 8 месеца
Един до друг в МОН наредени дебиллиПо умни са от държавите затворили училища, но спасили човешки животи.Направо нобелисти. Нали няма те да умрат и да оставят сираци.Слугинаж на макс кухи глави и усвоени пари.Кой умрял, погребан
52
8
 
3
 
! Отговори
Ученик преди 8 месеца
Най-смешното е, че повече от половината коментиращи не сте нито учители, нито ученици, но давате акъл.
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Безумиците на тези, които са учили само присъствено!
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПУСКАЙТЕ ВСЯКА СЕДМИЦА ДА Е С ДО,КАТО В ПЪРВАТА С ПРИСЪСТВЕНО В ПОНЕДЕЛНИК'ПРЕЗ ВТОРАТА -ВЪВ ВТОРНИК,ТРЕТА - В СРЯДА И Т.Н.ПОСЛЕ ПАК ТАКА!20% ЩЕ Е ПРИСЪСТВЕНО И НЯМА ДА СЕ ГУБИ ПО НИКОЙ ПРЕДМЕТ!
49
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 47Обществото смята, че училищата далеч не са по-заразни от ресторанти, кафета, казина и МОЛ-ове.
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Калинката в МОН е напълно неадекватна. Ако се докара проява на симптоми на COVID-19 от 15% от учениците, това ще означава, че практически 100% от тях вече са заразени. И разнасят заразата из градски транспорт и в къщи.
47
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много е разочароващо желанието на родителите, според няколко проучвания от тази седмица, за присъствено обучение на всяка цена. Показва обществена и родителска безотговорност. Дистанционното обучение е ефективно, ако има контрол и помощ от страна на родителя - а мнозинството очевидно счита, че обучението се осъществява изключително извън семейството.
46
1
 
27
 
! Отговори
ПАК ПРОСТОТИИ , БОЖЕ преди 8 месеца
СПИРАЙТЕ ДЕЦАТА ОТ УЧИЛИЩЕ БЪЛГАРИ!ИСТИНАТА Е В ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ!ЗДРАВИ ДЕЦА ---ЗДРАВИ , КАДЪРНИ И РАБОТНИ РОДИТЕЛИ!САМО ТАКА , ЩЕ ОЦЕЛЕЕМ ОТ ПАНДЕМИЯТА!БЪЛГАРИЯ -НАД ВСИЧКО !ДЕЦАТА СА НАШЕТО БЪДЕЩЕ!
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В следващите поне две години само дистанционно обучение. Какви графици за заразяване са измъдрили мутрите?
44
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако може да намесят и фазите на луната! Така е доста скучно.
43
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само 3 графика с по 13 варианта и разклонения всеки?!... Малко е. Измъдрете и ни наложете още графици. Защото вашата логика явно сочи, че с графици се преборва въздушно-капкова инфекция. И на пролет пак вас да избере. Стадото.
42
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Майко мила... то като с неадекватните и безсмислени графици за пазаруване... ама по-оплетено.
41
4
 
27
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 8 месеца
МОИТЕ ДЕЦА, УЧАТ ДИСТАНЦИОННО!!!НИКАКВИ УЧИЛИЩА, ПОВЕЧЕ....!