Денков: Децата, които проявяват признаци, ще се тестват

Целта на МОН е да задържи максимално децата в училище
25 авг 2021 14:08, Ния Христова
83
Денков: Децата, които проявяват признаци, ще се тестват
Снимка: БГНЕС
"Това, което можем да направим в нашето министерство, е да задържим максимално децата в училище, мерките са насочени в тази посока. Имахме пълно единодушие вчера, че сме намерили правилния баланс. Родителите искат от една страна да запазим здравето и живота на учители и ученици, от друга страна 100% присъствено обучение, което е невъзможно. Нашата роля е не да се водим от емоции, а да намерим точния баланс". 
 
Това каза пред БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков.
 
При първи признаци при децата като хрема, вдигане на температура, тогава ще се прави тестване. РЗИ удостоверяват след това дали детето се разболяло и трябва ли да излезе в карантина.
 
"Опитите за налагане на тестване на децата срещнаха изключителна съпротива на родителите. По-скоро ще се направи така, че тестовете да бъдат осигурени за децата, които проявяват признаци. И второ, да ги има тестовете за училища, които са осигурили тестване за всички деца, тоест те имат съгласие от всички родители, учители, тестовете ще са безплатни. Важно е да е ясно, че няма никакъв смисъл да се тестват 5 или 10% от децата в едно училище, това трябва да се прави регулярно - или всички ще се тестват, или няма смисъл", коментира Денков.
Още по темата
 
Децата в предучилищните групи и детските градини ще са без маски по време на учебния процес в зелена зона. Ако минем в жълта, червена зона, всички ще са с маски. Припомням, че разпространението е при говор, кихане, кашляне. Маски не се изискват в двора на училището. Разбира се, трябва да има дистанция от 1,5 м, доколкото е възможно при децата.
 
"По-големите ученици по-добре могат да се справят с материала и да си организират времето, затова и те по-често излизат в дистанционно обучение", коментира още Денков. При тъмночервена зона всичко се затваря, в зелена зона всичко се отваря.
 
"Наша грижа е освен максималното присъствие на децата трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите", каза още Денков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генетичен материал!?
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само някой да ми пипне детето!Камо ли да му втъква незнайно какви тампони през носа в мозъка,за незнайно какви тестове.Капилярите!?Мембраните!?Заразяването по този начин!Медицински фашизъм!
60
2
 
4
 
! Отговори
Елена преди 2 години
Живеем в Германия.Понеделник и сряда тестват децата в училище,3 и 6 клас са.Това е от миналата учебна година.Бяха две седмици ДО за цяла година.С маски са и не са се задушили.
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора! Спрете се с тая паника! Съседа толкова се бее панирал, че се барикадира и застреля момчето, деот правеше доставки. Ама то и момчето бее голям балък и не *** кефеше, затова не с обадих в полицията.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди пращахме децата на училище, защото нмаше как. После казвахме, че е добре, з ад а се социализират.А сега - пращаш го на училище, милииичко, доброоо, умно детенце. То ти се връща, пуска новата песен на Джина Стоева и се кълчи на TikTok. Ммм не мисля, че ще пратя второто на училище. АКо ми даваха да ги бия, щеше да е дорбе, а госпожат ами се караше, че телфони не съм им бил давал. За ко моуй на тоз кележ сенчорен екран? Да не дай бизнесмен?
57
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 65 Естествено, че не искат маски бе, кво говориш! Дай са да ги удушим децата да ги спасяваме от вирус, а? Големо спасяване ще бъде! Не става така. С една нормална хигиена и своевременно пращане на болните вкъщи нещата биха били в нормални граници. Няма нужда да се прекалява
56
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато записват дете в училище трябва да правят и някакви психични тестове и на родителите, че вижте какви са смахнати - не искат маски, не искат тестване, не искат мерки - искат само да си изтърсят детето на училищеото да им го гледа и пей сърце - здравей живот.
55
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Температура и хрема могат и са симптоми на всякакви инфекции. За една година му сменихте признаците на тоя вирус, както ви скимне. Вече и ангината е ковид, и възпаленото гърло и хремата... Защо? Защото тая простотия е измишльотина и не е по-различна от грип. Важно е да се психираме и ваксинираме.
54
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези,които не искат да им тестват децата при симптоми, няма нужда изобщо да ги пускат в училище, при такива прости родители никакво обучение няма да им помогне в живота.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да ще учат - те нямат мозък за 5 стинки, ще учат децата в къщи - ти вярваш ли - у тоз промития мозък кво може да има според тебе - бръбазлъци!
52
5
 
13
 
! Отговори
До 41 Садисти преди 2 години
Вас, БГ мамКите, хем ви сърби, хем ви боли. Ревете за присъствено, ама даскалите били ***, децата били тормозени. Ами тогава напуснете работа (ако въобще работите) и учете вкъщи на мама генийчето.
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онлайн учебна година е единственото спасение за децата! Помнете ми думите! Вече варианта е между няколко злини, да изберем най-малката! Кой разбрал-разбрал!
50
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маски, дезинфектанти и тестване в училищата - само така трябва. А скоро и ще ги набоцкат без много, много да питат и родителите. Няма да има тука *** ми дойди ми.
49
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В другите държави децата носят маски, ама наш Ганчу и наша Гинка ги е страх от едно парче плат и провиждат тъката конспирация.
48
3
 
7
 
! Отговори
1234 преди 2 години
"Децата в предучилищните групи и детските градини ще са без маски по време на учебния процес в зелена зона. Ако минем в жълта, червена зона, всички ще са с маски."Кой и как ще накара деца от 3-7 г да са с маска по цял ден?Когато легнат да спят, на обяд, с маски ли ще са?Когато се хранят( сутришна закуска, подкрепителна закуска, обяд, следобедна закуска) няма да дишат, предполагам, за да не разнасят вируса!Денков, Денков...
47
8
 
0
 
! Отговори
до Robert преди 2 години
па ако ще да стъпва детето ти там - гледай си го вкъщи, кой го интересува неграмотността на семейството ти
46
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детето на училище пък бащата цял ден върти любовницата на работата, а майката гледа да свърже двата края и ако трябва и на ДО кой ще изкарва парите в къщи - бащата михлиузин любовчия ли?
45
2
 
16
 
! Отговори
Robert Green преди 2 години
Как ли не ще завират клечки в носа на детето ми или пък ще го заставят да стои с маска цял ден. Няма да стъпи там. Сегашната образователна система е неадекватна и не отпада единствено, защото се крепи от чантаджии, профсъюзи като Янка Такева , персонал, който без нея излиза неподготвен зс нишо на улицата. Родителите го знаят, но на повечето не им се занимава с децата и ги пращат там. Това е тъжната истина.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'ВИЕ ПРОВОКИРАХТЕ НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА ВИ' ---- усещаш ли колко тьпо звучи?
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръвожадните родители които не сикат тестване са за психиатрията, за да им обяснят от там защо се прави това, че те явно не разбират какво значи превенция на едно заболяване и ограничаване на пандемия.