Колаж на седмицата

Ако сте изпуснали нещо през изминалите дни
21 фев 2015 10:12, Анисия Иванова
30
Колаж на седмицата

Парламентът отложи гласуването за вземане на нов заем от 16 млрд. лева и ще решава съдбата му в последната седмица на февруари. До решението се стигна след тежки дебати в НС, обвинения към кабинета и спешни совалки в парламента между финансовия министър Владислав Горанов и управляващото мнозинство. Само две формации изразиха готовност да подкрепят вземането на парите – ГЕРБ и РБ. Срещу дълга скочиха всички останали – и коалиционни партньори, и опозиция.

БСП обвини управляващите в корупционни практики при поемането му и попита защо главният прокурор не се самосезира. Левицата нарече световен скандал начина, по който са избрани четирите банки, които да консултират вземането на парите. Тя заподозря, че с дълга ГЕРБ търси политическа облага.

АБВ и ПФ обявиха, че няма да подкрепят искането на правителството. Двете партии изразиха резерви и се направиха на леко обидени, най-вече заради това, че не се са били уведомени като партньори, а са научили от медиите.

Атака“ призова всички партии без ГЕРБ и РБ да бойкотират кворума в НС и да попречат на гласуването. Лидерът на националистите Волен Сидеров дори се изхвърли, че ако Борисов му отстъпи мястото си, той ще намери веднага „не 6, а 66 милиарда“. В първия ден на дебатите БСП и "Атака" организираха протест пред сградата на НС.

Преди заседанието на МС в сряда премиерът Бойко Борисов каза, че ако искането не мине в НС, държавата може да фалира и „ще приключим“, с което намекна за оставка на кабинета си. Неговото вице Румяна Бъчварова на свой ред попита как се управлява без пари, но уточни, че репликата на Борисов не била ултиматум за оставка, а „разясняване на обективната ситуация“.

По темата се включи и бившият премиер Пламен Орешарски, който нарече мотивите за вземането на дълга „аматьорски коментари". За него твърдението, че новият дълг ще раздвижи икономиката, били неверни.

През седмицата Висшият съдебен съвет единодушно отстрани от поста Владимира Янева като съдия и председател на Софийски градски съд заради скандалната разработка "Червеи"-те. Миналата седмица стана ясно, че именно тя е разписвала разрешенията за прилагане на СРС-та в неправомерно дългия срок от 300 дни.

Още преди началото на заседанието на ВСС в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска Янева да бъде извън СГС, докато приключи досъдебното производство срещу нея по аферата за подслушване. Той обаче призна, че до момента няма официално обвиняеми по него. Шефката на СГС беше поканена от ВСС да обясни своята позиция, но не се яви, а изпрати писменото си становище. В крайна сметка ВСС единодушно гласува искането на Цацаров. 

В областта на културата скандален филм за Апостола роди полемика в общественото пространство тази седмица. Споровете се завъртяха около това как е изграден образът на Левски - дали е омаскарен, или е показан в неговата човешка светлина.

Повод за това стана реплика, поставена в устата на дякон Игнатий. Воден към бесилото, в отговор на турско заптие Левски казва "Да ти е*а майката"!, а според сценариста на "Стъклен дом" Георги Иванов при тази реплика залата избухнала в аплодисменти. Думите на Дякона обаче, познати на всички ни - "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си", липсват в лентата.

Потомката на Апостола - Христина Богданова, заяви, че иска да забрави филма, защото бил подигравка с Левски, с историята, с българското. Режисьорът на лентата Максим Генчев я посъветва да ходи да си пие хапчетата и арогантно заяви: „Дреме ми, че не са ми харесали филма, народът го харесва, всичко е шест”. По думите му срещу него скачат „тези, които са потривали ръчички на бесилката”. Филмът тепърва ще събира оценката на критиката и зрителя.

В международен план в сила влезе примирието в Източна Украйна за спиране на огъня. Мирният план, изготвен от "нормандската четворка" (Русия, Украйна, Германия и Франция), трябваше да сложи край на конфликта, взел над 5500 жертви за десет месеца в района. В първия ден на седмицата, когато трябваше да започне изтеглянето на тежките оръжия от фронтовата линия в Източна Украйна, това не стана.

Безпокойство предизвикаха продължаващите боеве около град Дебалцево, който се оказа ключов и за двете страни.  Проруските сепаратисти заявиха, че няма да спазват спирането на огъня в този стратегически район. Украинското министерството на отбраната призна, че те са превзели железопътен възел Дебалцево, а в града се водят улични боеве. Сепаратистите обвиниха Киев в икономическа блокада на района заради ограничаването на достъпа на храни.

Украинският президент Петро Порошенко заклейми настъплението на сепаратистите при Дебалцево като нарушение на споразумението, а Путин каза, че войските на Киев са обкръжени и би трябвало да се предадат. В крайна сметка и двете страни изтеглиха силите си от конфликтния район, а градът изцяло мина под контрола на Донецката народна република.

Нарушеното примирие беше осъдено от лидерите на ЕС. Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт заяви, че е имало масово нарушаване на прекратяването на огъня и добави, че атаката срещу Дебалцево "поставя под сериозно напрежение Минските договорености, както и надеждите за мир в Източна Украйна като цяло".

В началото на седмицата Еврогрупата даде на Гърция срок от пет дни да поиска продължаване на финансовата й програма. До този момент новото ляво правителство в Атина категорично отказваше да вземе такъв заем. Гърция предпочита спиране на тази програма и заменянето й със схема за временно финансиране. Мотивът на левите в Атина е, че действащата програма налага строги мерки за бюджетни икономии, а левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии.

В понеделник след четиричасовото заседание на първите финансисти от Еврогрупата нейният председател Йерун Дейселблум каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че "това зависи от гърците".
В четвъртък правителството на южната ни съседка изпрати официално писмо до кредиторите си от еврозоната с искане за удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии. Германия обаче призовава съседите ни да дадат категорично обещание за осъществяването на реформите и определи писмото на Гърция като „Троянски кон“, защото целта му била да се получи мостов заем и да спре настоящата програма за помощи.

Дни преди старта на футболната пролет, която започва днес с част от мачовете за Купата на България, родният футбол се събуди и скандалите в него отново се появиха. Босът на "Левски" Тодор Батков намекна в четвъртък, че през новия сезон "сините" могат да бойкотират телевизионното излъчване в "А" група заедно с вечния си враг ЦСКА.

"Ние, подобно на ЦСКА, смятаме, че тези отбори, които имат най-сериозна аудитория по телевизията, трябва да взимат най-високи суми. Така е в Испания например", отсече Батков. Повод за реакцията му стана коментар на силния човек в Лудогорец - Кирил Домусчиев, който заяви, че мачовете на разградския отбор са по-гледани от тези на Левски и ЦСКА.

Шефът на сините обаче заплаши, че може от следващото първенство Левски и ЦСКА да бойкотират телевизионното излъчване. „Ако искат, да ни извадят от групата. Да видим как ще го направят. Тогава могат да си преместят централата в Североизточна България. Ако искат, да го направят, но ние сме твърдо на тази позиция", категоричен бе Батков.

Ден по-рано собственикът на „Левски“ отново привлече погледите към себе си, като обяви, че  клубът ще стартира публичното предлагане на акции. Именно такава кампания стартира другата седмица.

"Не абдикирам от "Левски"! Просто искам да върна клуба на народа. До 20 март трябва да намерим задължително сума от порядъка на 1,2-1,3 млн. лева, за да сме сигурни, че ще вземем лиценз за европейските турнири. Вярвам, че парите ще бъдат събрани, както и че ще успеем да се класираме за Лига Европа", заяви Батков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма мъгла и пълна боза почва да става в управлението на милата ни татковина.Досега не бяхме управлявани от четворна тайфа,но се вижда че всички го раздават много лежерно и всеки дърпа бутилката към себе си да отпива.Правят се на бабаити и равнопостойни но си знаят,че трима са слабаци и аутсайдери и ако не сега друг път няма да се облажат,а баткото почва да се дразни че не остава за него,лигавят му шишето,мътят му питието и плаши,че ще разваля дослука.Шишето се казва 100 грамка, а не литър.
18
0
 
0
 
! Отговори
nedelna nazdravitsa преди 9 години
bg igra besenitsa e izpusnata v ikonata s obiasnenie na pravilata na igrata i nai-dobrite postijenia, rekordite v regionalen i svetoven list.
17
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Бойко Борисоф иска филма да се преснима, но при едно условие - той да играе Левски. Лютви Местан също е за преснимане, но докато се снима той да замества Бойко в правителството. Станишефф е казал че ще финансира този филм - това са джобни пари за него, но при условие че няма повече да се крие от народа че Левски е бил гей.
16
0
 
2
 
! Отговори
Ала-Бала преди 9 години
Дреме ми, че не са ми харесали филма, народът го харесва, всичко е шест. Народът харесва и ББ И ЦЦ. Защо ле е умрял Левски за тази народ! Срам и позор!
15
0
 
2
 
! Отговори
vas преди 9 години
Какво пречи на Волен Сидеров да достави 66 милиарда на момента? Защо трябва да е задължително премиер? Колкото до изцепката на Орешарски това е основен проблем в България да се дава думата на компрометирани политици. А те са много и за жалост са все още фактор. Вижте един Румен Гочев вице премиер и министър на икономиката в кабинета на Жан Виденов тогава вкараха България в найтежката криза в новата история, а сега отново е найкомпетентния.
14
0
 
3
 
! Отговори
Хуя мора хуя нант преди 9 години
За всички от филмова гилдия в България е ясно, че Максо е абсолютно ненормален. Явно някой някъде с нечистоплътната цел да омаскари и развенчае Апостола е финансирал проекта и го е бутнал в ръцете на циклофреника Максим Генчев- остарял и с болни, неосъществими/ неосъществени амбиции да бъде някой. Въпроса е, КОЙ даде мангизите на ненормалния да се изкендза на Дякона Левски? Някакви идеи? Според мен е някой със сходни геополитически интереси на коалиция БСП-ДПС-Атака.
13
2
 
9
 
! Отговори
дедо Йоцо преди 9 години
Този турски сериал нема да го гледам.
12
4
 
5
 
! Отговори
предаден от БГ преди 9 години
Горещо ви препоръчвам,гледайте филм Столичане в повече! Това е нашата действителност правдива! Аз се кефя много,толкова истински нашите избраници в този филм.Награда за режисьор-постановщик !
11
10
 
5
 
! Отговори
рая преди 9 години
Нека да са живи и здрави богаташите,за да ни дават комат хляб на нас раята.Всеки да почита богатия,да му се кланя,да го боготвори,защото ако ги няма тях,няма да ни има и нас.
10
5
 
11
 
! Отговори
Данаил преди 9 години
Левски далеч не е светец, но НЕ е псувал като каруцар ! Напротив заради това че преди е бил духовно лице му е било трудно да ругае, да пие и да пуши както повечето хъшлаци около него. Точно затова е имал обаянието на "светец" без да е.Отстраняването му е дело на МАСОНИТЕ с които той влиза в противоречие! Това му е най-капиталната грешка.
9
2
 
25
 
! Отговори
пропуск преди 9 години
Защо пропуснахте да кажете истината във филма за онзи адвокат Хаджи Ванчо от Русе. Предателя на Левски става по-късно бълг. политик.ЕТО,ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА. ДНЕС ПРЕДАТЕЛИТЕ НА ЛЕВСКИ СТОЯТ ПРЕД ПАМЕТНИКА МУ, НО САМО ДОКАТО КАМЕРИТЕ СНИМАТ. ПЛЕВЛЮ,БОКО,СТАНИШКИ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ПРЕДАТЕЛИ НА ВЯРАТА И БЪЛГАРИЯ.
8
1
 
8
 
! Отговори
заем,за мен преди 9 години
България иска 16 милиарда заем,по точно шепа българи изпратени в парламента за да защитават българското.
7
13
 
7
 
! Отговори
акуд преди 9 години
Левски е жив щом и днес има интриги около нега това означава че путин и ердоган се страхуват и днес от Левски
6
0
 
16
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Според Муксим Герджикоглу ЛЕВСКИ е създавал комитетите с думите-"Направете комитет ваща" мама, иначе ще ме цуняте отзад".
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забравили сте ГОРАНОВ виден български рекетьор
4
3
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
16 000 000 000 лева нов дълг на гърба на бедните българи.Ето, това е топ новината на седмицата !
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БайовциЕто, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свървшва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Аз не веднъж съм ви казвал: Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождени
2
2
 
14
 
! Отговори
Шпагата преди 9 години
Да ти е... филма *** !
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между другото филмът изобилства и с оригинална турска реч, отдолу тече субтитри. Напълно ненужно.