Оценка: Кредитният ни рейтинг положителен, позициите ни - силни!

S&P: Водещо влияние за БВП ще имат потреблението и държавните инвестиции
Обновена: 1 юни 2019 16:05 | 1 юни 2019 16:05, Веселина Йорданова
91
Оценка: Кредитният ни рейтинг положителен, позициите ни - силни!
Снимка: архив, БулФото

S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга остава положителна.

Според обобщената оценка на S&P фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни, независимо от структурните ограничения в дългосрочен план.

Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към Валутен механизъм II (ВМ II) през следващите 12 месеца, съобщиха от финансовото министерство.

От рейтинговата агенция очакват БВП да се повиши с устойчив темп от 3,3 % през 2019 г., след което да се забави до 3% през 2022 г.

Водещо влияние ще имат частното потребление и правителствените инвестиции. Растежът на износа се очаква да се възстанови, въпреки по-слабото външно търсене през 2019 г. поради забавената икономическа активност при основните европейски търговски партньори.

Според S&P напредъкът по плана за действие за присъединяване към ВМ II се оценява като значителен, като повечето от поетите ангажименти са изпълнени или са в процес на изпълнение.

Агенцията би повишила кредитния рейтинг на България при влизане във ВМ II. По-нататъшен напредък в структурните и институционалните реформи също би довел до повишаване на кредитоспособността на страната.

S&P може да преразгледа перспективата до стабилна, ако се появи натиск върху платежния баланс или финансовия сектор, например поради натрупване на макроикономически дисбаланси. Перспективата може да бъде ревизирана до стабилна и ако напредъкът по пътя към членство в еврозоната загуби скорост за продължителен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Територията на последно място в Евразия по: покупателна способност на населението! естествен прираст на населението ( тук не включвам някои социално предпочитани зафинансиране групи!!! )! разпределение на големина на частни влогове на частни домакинстава ( предимномлади семейства ) спрямо единият процент, дуржащ 90% от целият капита в България ;
75
1
 
5
 
! Отговори
ВЕрвам ви преди 4 години
Същите тези рейтингови юнаци повишиха рейтинга на Гърция, ЕС отпускаха милиарди заеми на Гърция - година след това криза, рейтинговата агенция замесена в огромен скандал, за изкуствено повишаване.Кризата в САЩ рейтинговите компании даваха най-високи оценки на банки, фондове и др., същите фалираха, изгърмяха пенсионни фондове, жилища, акции на милиони американци.На себе си ли да вярвам или на паричките, които получават тези компании.
74
2
 
7
 
! Отговори
Сериозно! преди 4 години
Територията на последно място в Евразия по:- покупателна способност на населението!- естествен прираст на населението ( тук не включвам някои социално предпочитани за финансиране групи!!! )!- разпределение на големина на частни влогове на частни домакинстава ( предимно млади семейства ) спрямо единият процент, дуржащ 90% от целият капита в България ; (;(;(;(;(;( !- брой ангажирани млади семейства на трудовия пазар в България ( и !!! не говоря за скритата безработица )!- цени ...
73
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богатство или глад: Капиталистическият парадокс на Булгаристаня. ÜS: когато си отиде и последния бял човек на територията и останат само бойко и неговия електорат и официално се присъединим към индия сигурно и златен А рейтинг ще ни дадат. смешна история
72
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Не се напъвайте залудо,изборите минаха,токът поскъпна,самоубиха Зайков и т.н............
71
4
 
6
 
! Отговори
Али Баба преди 4 години
Позициите ни - силни , ама в кражбите
70
4
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Остават неграмотните. Какво ще изплащат не знам.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
|S$P - няма нищо с България и ресурса на акционерите не се занимaва s GDP ж която е да е страна :))))))))))))) компанията отговаря само само за специализиран сектор фирми на територията на САЩСмешни сте със "зубър" изказвания пред хора които масово не познават "Standart and poor's""
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оценка: Кредитният ни рейтинг положителен, позициите ни - силни!От замърсен въздух какви ли още ще ни се привиди?
67
7
 
11
 
! Отговори
SHERIFF преди 4 години
Ако натикат България в еврозоната ще бъде гадно, но никой не пита народа. Цените ще станат като в Швейцария . Апартамент - 30000 лева = 30000 евро. Всички цени ще се равнят по еврото 1 към 1. Но каквото кажат началниците в хамериката.
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С подобни напомпани рейтинги зорлем ще ни вкарат в еврозоната! Но първо ще развържат лева и ще ни се разкаже играта. Това ще е краят и ГЕРБ ще останат в историята като най-големият кошмар!
65
4
 
10
 
! Отговори
раша бг е наша преди 4 години
РБ ИМА СИЛНА ИКОНОМИКА ИМА ИЗНОС ОТ СЕЛСКО СТАНСКИ ПРОИЗВОДСТВО ИМА МАШИНОСТРОЕНИЕ ИМА ПРОИЗВОДСТВО И Е НА ПЪРВО МЯСТО В ЕС ПО ИЗНОС -ЗАТОВА РЕЙТИНГА Е ПОЛОЖИТЕЛНА ---НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ВСЕКИ ДЕН УМИРАТ БАВНО ОТ МИЗЕРИЯ ВАЖНОТО ЧЕ СЕ ОТЧИТАМЕ ПОЛОЖИТЕЛНО И БЕЗРАЬОТИЦА ПОЧТИ О ПРОЦЕНТА ДА Е НИ ЧЕСТИТО
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ем мизерничета сме балгарти малко *** ко да са прави ... ари, а ходя да коля прасету!
63
1
 
3
 
! Отговори
Заглавие преди 4 години
Колко да е Еко по Бургаското морско дъно?Нефт?
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГ22 трилиона долара са перачници и печатници на долари:)
61
6
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
и 22 трилиона икономика ;)
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГ23 трилиона долара дълг на САЩ.
59
16
 
5
 
! Отговори
БГ преди 4 години
по добре последен сред развитите от колкото из първите от бедните
58
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кредитния ни рейтинг положителен, позициите ни силни ! А Българина продължава да вегетира, да тъне в мизерия и кредити, и да се топи. Никой не го интересува от тези оценки, въпроса е че изчезваме и то по най мизерния начин.
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГДържава няма как да фалира при комунистите. Фалитите станаха след 1989 г. когато стана пазар, но пък сега хората фалираха и нямат пари и са най-бедни в ЕС.