Падне ли ДДС за книгите, може да се купуват с 20% повече

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“, пред Bloomberg TV Bulgaria
8 юни 2019 11:56, Елка Василева
93

На едно от последните заседания на Министерския съвет отново бе повдигната темата за данъка добавена стойност върху книгите, което съвсем естествено предизвика нови дискусии в общественото пространство. Какво би се случило, ако ДДС отпадне от плещите на търговците и потребителите у нас? На този въпрос отговаря изпълнителният директор на издателство „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

„Ако ДДС върху книгите падне, тогава крайната цена със сигурност ще го последва, а от там и потреблението ще се повиши. Швеция не е по-бедна страна от България, дори напротив, но свалянето на ДДС към книгите в страната доведе до 20% увеличение на продажбите“, казва Веселин Тодоров.

Средната цена на една книга у нас е 13 лв., твърди Тодоров. Най-голяма част от разходите по нея отиват за печат, следвани от разходите за авторски хонорари, които се движат около 10%, а други 5% отиват за превод на чуждестранни издания.

 „Една от основните причини, че ДДС върху книгите не отпада, е липсата на политическа воля. Това, което всички министри на финансите са ни казвали досега, е, че технологично е много трудно за тях, за да могат да управляват различни ставки. За туризма е направен известен компромис, но тях ги притеснява, че търговците ще започнат да прикриват част от продажбите си под формата на книги“, обяснява Тодоров.

Дания е страната с най-висока ставка в света – 25%, следваната от България с 20%, но разликата е, че датското ДДС се връща в сектора под формата на субсидия за авторите, отбелязва Тодоров.

„Отчитаме около 5% ръст в продажбата на книги за 2018 г. спрямо 2017 г. Позитивната тенденция е, че младите хора започват да четат все повече. Лошата новина е, че възрастните практически отсъстват от нашия пазар“, обяснява Тодоров.

Най-приемливият процент на ДДС върху книгите според Веселин Тодоров би бил около нулата, но браншът е склонен да обсъди и други варианти.

Целия разговор можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
2+2 е 4, не е 5 преди 4 години
Фантасмагориите нямат край. Дори ДДС да стане нула, то цените няма да се променят. Само дето в хазната няма да влезе нищо от продажбата на книги. Същото е с хляба, лекарствата и т.н. Не е нужно намаляване на цените, нужно е увеличаване на доходите.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Книгата ще струва толкова, колкото можеш да платиш за нея. ДДС просто определя какъв процент от общата цена няма да отиде в джоба на тоя дето продава, а в джоба на държавата. Не виждам, кое ме е сложното. С по-ниско ДДС можеш да стимулираш по-голямо производство на определен продукт, ама ако искаш да видиш 5% по-ниски цени в следствие смъкване на ДДС трябва да го намалиш с 15% сигурно. Излезте от филма и просто се сетете, че тоя дето го предложи има най-големите печатници в България.
82
0
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Какво ще се купува повече, цигари и алкохол ли?
81
1
 
3
 
! Отговори
Мосю Густав преди 4 години
До Джедай МастърТой, Винету, разчита само димни сигнали :)
80
0
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
До ВинетуИ ти май не си от най-четящите, като гледам как пишеш. КОпувай се пише с у.
79
0
 
2
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До Анонимен 76От където и да ги вземеш ще ти вземат коричната цена.
78
0
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Когато Петка заменил думата пиене с четене за училищното съчинение - "Ставам аз сутринта, ама ми се чете та 2 не виждам. Отивам в домашната библиотека, гледам всичко съм прочел. Намирам едно спотаено малко книжле и го прочитам на един дъх. Излизам и отивам в градската библиотека - там си поръчвам 3те тома на "Война и мир". Прочитам ги набързо и след тях още едно малко книжле. Излизам навън и гледам Петка - ама се е начелта едва ходи... "
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Румъния, който чете книга в градския транспорт, пътува безплатно. Така се стимулира четенето, но даскалицата Фандъкова никога няма да го разреши.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
надуши далаверата издателя .. ще има нов джип къща в испания децата в оксфорд ...
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да падне ДДС на тоалетната хартия,че с тия книги...
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80% не са чели книга в последните 10 години.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дъртЕми може, да ходиш от издателството да си ги взимаш. Или да си ги поръчваш :)
72
0
 
9
 
! Отговори
дърт преди 4 години
В писанието е пропуснато, че 35% от крайната цена е за търговците!
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62Да си създаде държавата собствени. То много лесно с нацонализация Идват банда прогнили селяци, подпомагани от 40 000 чарвени танка и "ами аз ша си зема туй, унуй и това и унувааа" и после 10 години има гладна криза...
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бгБлагодаря за излишното изкаване. Ще го сложа в папка "*** българщини".
69
1
 
16
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Не само че разликата в цената ще се прибере от само и единствено от шефа и цената на книгите ще остане непроменена, но и ще се вдигне врява че намаленото ДДС е глътка въздух за бизнеса и че досега едва ли не са работили на загуба и почти до фалит са я докарали и да се радва потребителя че с намаляването на ДДС то ще задържат с кански сили цените непроменени....никакво сваляне на ДДС на нищо ...аман от Q7ци АМGи та в тая продънена държава...
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще започне една голяма продажба на книги, едно непрекъснато четене. Всякакви други услуги ще започнат да се отчитат като продажба на книги. Клиентът ще плаща нещо и ще му бутат в ръцете една листовка без ДДС.
67
4
 
5
 
! Отговори
бг преди 4 години
До 57И аз съм бил беден студент, ама наистина беден. Нов учебник рядко ползвах , но намирах начин да се подготвя. Ако все пак се налагаше да се чете нещо новоиздадено, правихме партия и си деляхме разходите. Който не иска намира оправдание, който иска намира начин.
66
3
 
8
 
! Отговори
Стига с тия книги преди 4 години
Книгите - та книгите! А за кифтетата кога шъ падни? Тогас шъ ядем с 20% повичи кифтета!
65
7
 
3
 
! Отговори
До 52 - Край преди 4 години
И тука ли намесихте Бойко бе ***, какъвто и да е Бойко е победител а победителите не ги съдят, но за *** кучета като теб са измислени демократиччните свободи като свободата на словото например за да лаеш и разнасяш славата на Бойко от форум на форум и от пост на пост.