Как да се справите с финансовите затруднения след коронакризата?

40% от хората не разполагат с достатъчно спестявания за спешни разходи
28 май 2020 11:03, Анисия Иванова
14
Как да се справите с финансовите затруднения след коронакризата?
Снимка: БГНЕС

Традиционните финансови съвети не могат да бъдат приложени във времена на пандемия. Пред много хора се появи страшния въпрос: „Как ще плащаме сметките си?“ и започнаха да се търсят алтернативни начини за намиране на финанси.

За съжаление много домакинства бяха неподготвени за бързия финансов удар. Според проучване на Minizaem.bg, цитирано Bloomberg TV Bulgaria, около 40% от хората не разполагат с достатъчно спестявания, за да покрият спешните си разходи и сметки.

В това число са ток, вода, телефон, интернет, както и пари за храна. Това не означава, че тези хора не са били финансово стабилни преди пандемията, а че не са заделяли спестявания или са направили някаква голяма покупка точно преди коронавируса.

Ако и Вие сте в подобна ситуация и търсите начин да покриете спешните си разходи, имайте предвид, че трябва добре да обмислите не само сегашното си състояние, ами и това след 2-3 месеца. Тегленето на бърз кредит примерно, би ви дало сигурност известен период от време, докато отминат най-страшните седмици от извънредното положение и малкият и среден бизнес бъдат активни отново. Вземането на пари назаем от кредитна институция е регулирана, докато ако помолите приятели или роднини, това може да влоши отношенията Ви с тях. Нека да разгледаме и другите начини как да се справите с финансовите затруднения по време на пандемия.

Бързите кредити

Бързите кредитите обикновено са добра идея - има обаче тенденция в добри времена, те да се избягват заради малко по-високата им лихва. Когато обаче имате нужда от спешни пари, които да получите бързо, за да можете да покриете месечните ви разходи и да имате средства, с които да преживявате, бързите кредити никак не са лоша алтернатива, даже и с по-висока лихва. Има бързи кредити, които могат да се върнат за месец и тяхната лихва изобщо не е по-различна от тази на останалите. Това са средства, които са високо ликвидни и клиентите могат да ги получат за няколко часа. Този вид кредит няма да се отрази върху дългосрочната ви задлъжнялост, защото се покрива в най-кратък срок и плащанията не се разсрочват. Естествено, сумите на тези бързи кредити са ниски. Тоест няма опасност от дългова спирала.

Ако пък ви е нужна по-голяма сума, тогава кредитните фирми предлагат бързи кредити, които могат да се изплатят на вноски. При тях, преимущество е че изплащането може да стане на равни вноски, разсрочени във времето, като по този начин лицето дори и да не е сигурно във финансовата си стабилност следващите месеци, може да изплаща малко по-малко кредита.

Вместо временно да спрете да плащате вноските по кредит – рефинансирайте

Рефинансирането на кредит също е много добра алтернатива, когато вече имате изтеглен заем, но не можете да го покривате, заради пандемията и нейният икономически ефект. Рефинансирането е покриването на стария заем с нов такъв. Много често новият е за малко по-голяма сума, която да покрие някакви допълнителни разходи. Във времена на пандемия, нашият съвет е тази разлика да не е много голяма, за да не си навлечете допълнителна финансова тежест.

Намалете разходите си

Стоенето вкъщи определено намалява разходите за транспорт и забавления, но увеличава тези за храна и покупки онлайн. Отпадат и храненето в ресторанти, тренировките във фитнес залите и процедурите в козметичните салони. Всички тези пари вместо да ги харчите, можете да ги спестите.

Хората често се абонират за услуги, които всъщност не са им толкова нужни. Това също може да представлява разход, който може да бъде изключен. Автоматичното подновяване на абонаменти, можете да го възвърнете, когато пандемията приключи и имате отново стабилни доходи.

Продайте притежания или акции

Независимо дали става въпрос за нещо ценно във вашата къща или акции, което сте натрупали, това определено е времето, когато са ви нужни по-скоро пари в брой. Можете да продадете всичко ненужно и по този начин да запълните дупката в бюджета си.

Недостатък е, че може да се наложи да продадете артикул за по-ниска цена, отколкото всъщност струва, това важи особено много за акции по време на спад на пазара.

Намерете си допълнителна работа

Без значение дали сте си загубили работата или не сте, можете да си потърсите допълнителна почасова работа. Напълно вероятно е да си докарате доста добри доходи от няколко часа работа през свободното ви време. Макар и доста бизнеси да изпитват затруднения, има и такива, които процъфтяват по време на извънредното положение, като магазините за хранителни стоки, доставките на храна и пратки и др.

Печеленето на допълнителни пари не е задължително да означава излагане на риск от заразяване с коронавируса. Преподаването онлайн примерно не носи никакъв риск.

Имайте предвид, че ако получавате обезщетения за безработица, след като сте освободени от работа на пълен работен ден, може да се наложи да отчитате доходите, които получавате от допълнителната работа, което може да повлияе на размера на обезщетенията.

Вземете пари от приятел или член на семейството

Вземането на заем от приятел или член на семейството може да означава много по-голяма гъвкавост, отколкото би било при официалния заем, но за сметка на това носи и известни негативи. Вярно е, че заемите от приятели и познати обикновено нямат лихви и такси, но носят лично обвързване и много често поставят на изпитание отношенията Ви с дадения човек. Това се случва, ако длъжникът не успее да върне парите на време и това донесе негативни последствия на кредитора.

Ако решите да вземете заем от приятел или член на семейството, прозрачността и планирането от самото начало са ключови. Помислете за всички възможни непредвидени ситуации и поговорете за тях. Ако и след като сте ги обсъдили с Вашия близък, той е склонен да ви даде парите, тогава всичко е наред.

Има много начини да си набавите малко средства, които да Ви помогнат да изкарате месеца. Това може да бъде продажба на някакви вещи, от които не се нуждаете. Може да означава бърз кредит, кредитна карта с нулева лихва или да си харчите от спестяванията.  Повечето  традиционни финансови съвети са неадекватни във времена на пандемия, но ние се надяваме нашите съвети да са Ви били полезни.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Анонимен 12
Правилно. Все някой трябва да ми носи пицата.
Някой, чийто живот е дълга поредица от погрешни решения, но вини за това други.
Не че ми пука.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11
Не можем всички да сме програмисти обаче ;) Все някой трябва да произвежда дрехи, храна и т.н. т.
11
2
 
4
 
! Отговори
Мързелив е българина преди 1 месец
Мързелив е българина поне едно 80%, аз от икономист със смешна заплата станах програмист сега вземам чисто 3700 лева но съм средно добър поне за сега като стана по добър ще вземам едно 5000 и на горе, постигнал съм го с много учене НО мързеливия само реве и иска НО вече не става така :))))))))))))))))
10
2
 
0
 
! Отговори
Яя преди 1 месец
Пари ми дай , акъл от никого не искам.
9
0
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
То си пролича кой е живял на кредит. Сега нещата си идват по местата.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ма дайте да се разберем,тя Кризата тепърва ще ни настъпва,затруднения все още няма тъй като всеки един
отупва брашняният(спестяванията)чувал!
Зимата на 2020 ще настане Чудото когато над 90% от населението занули спестяванията!
7
1
 
9
 
! Отговори
Smith&Wesson преди 1 месец
Стойте си вкъщи и гледайте брифинги, докато не са ви спрели тока.
И стига сте ги рекламирали тези бързи кредити, такова чудо никъде няма - узаконен рекет.
6
0
 
1
 
! Отговори
Св преди 1 месец
Абе и така е и не е така. 40% без спестявания ми се виждат прекалено голям %. Спестяванията на домакинствата са се увеличили с над 500 млн за април. Нещо не се връзва. Щом четете това, не сте си продали устройството за комуникация или спряли достъпа до интернет, така че и вие сте извън тях.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бля бля..
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
проституирайте!
3
1
 
2
 
! Отговори
Син венец преди 1 месец
Само турбо изи джет кеш. Земгаш, идеш, пиеш и чао.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакаме грантовете от Европа,след като нашите управници си направиха оглушки,за разлика от другите европейски правителства.
1
2
 
12
 
! Отговори
paul61 преди 1 месец
Всички други държави помагат при нас всеки се спасява както може