ЗАД "Армеец" връчи награда на най-добрия випускник на Националния военен университет

Носител на отличието стана лейтенант Симеон Андреев
Обновена: 27 юли 2020 14:03 | 27 юли 2020 13:34, Красимир Ангелов
ЗАД "Армеец" връчи награда на най-добрия випускник на Националния военен университет

За втора поредна година застрахователно акционерно дружество "Армеец"  връчи награда "Сава Муткуров" на най-добрия випускник от Националния военен университет "Васил Левски". Тази година наградата, която включва статуетка – бюст на първия български генерал, грамота и парична награда от 1 000 лева, беше спечелена от лейтенант Симеон Андреев – специалност "Военна полиция". Той е родом от град Велико Търново, откъдето е и българският генерал-майор Сава Муткуров.

Наградата беше връчена на 24 юли на специална церемония, която се състоя на Ритуалния плац във висшето училище. По време на церемонията се проведе и присвояването на първо офицерско звание на 142-ри "Добруджански" випуск.

Наградата "Сава Муткуров" е учредена от инициативния комитет "Сава Муткуров", като миналата година беше връчена за първи път. Тогава нейн носител стана лейтенант Михаел Павлов.

Ген. Сава Муткуров, на чието име е наградата, е първият български генерал в Следосвобожденска България. Регент и министър на войната, радетел и защитник на Съединението на България. Участник в Сръбско-българската война. Същият е основоположник на новата българска армия.

Включването на ЗАД "Армеец" в инициативата чрез осигуряването на парична награда на най-добрия випускник е част от каузата на застрахователното дружество да подкрепя и инвестира в развитие на патриотичния дух и запазване на спомена за великата история на страната ни. Това е поредната стъпка в тази посока.

Само преди броени седмици, следвайки патриотичната си мисия да подкрепя и развива проекти, които съхраняват спомена за миналото и богатата история на страната ни, ЗАД "Армеец" дари средства за дигитализацията на историческия книжен фонд на библиотеката на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски".

В допълнение компанията реализира редица проекти заедно със сдружение "Българска история", с които да направи историята достъпна за по-широк кръг от хора. Част от тях са историческите документални видео поредици "Българско военно чудо", "Нашите пълководци" и "Средновековна слава". Те разказват по завладяващ и интересен начин за едни от най-запомнящите се български сражения и личности, които са повод за гордост на всеки българин. Анимираните видеа се използват и в училищата, като ЗАД "Армеец" ги предоставя за ползване безвъзмездно за образователни цели.


Още от Общество
Протести, пари, мерки – как се справя държавата с проблемите?
Спонсорирано съдържание