Кардиолози с факти и прогнози за COVID-19, как ни засяга?

Проф. Иво Петров и доц. Красимира Христова пред Bulgaria ON AIR
19 авг 2020 12:06, Анисия Иванова
46

Как коронавирусът засегна най-важния човешки орган - сърцето? Проучване установи, че вирусът засяга сериозно и бъбреците, освен сърцето и белите дробове.

"По болезнен начин разбрахме, че трябва да продължаваме да обръщаме внимание на сърцето, независимо от COVID-19. 3 месеца преди пандемията беше публикуван огромен обзор относно увредата на миокарда и увеличаване на сърдечните заболявания по време на епидемия", коментира кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че много по-често има индиректна увреда на миокарда и съдовете. По думите му едно от основните нарушения е масовото тромбообразуване. Възпалителната буря и микрортромбообразуването пък са предпоставки, при които се уврежда сърцето, бъбреците и белите дробове.

"Не е вирусът това, което се опитва да ни убие, а по-скоро реакцията на нашия организъм", подчерта проф. Иво Петров.

Един от първите драматични случаи е младо момиче, което е било прието със съмнение за инфаркт и когато я изследват, се оказва, че тя има много тежко увреждане на миокардната тъкан. Това може да имитира миокарден инфаркт. Може да доведе до увреда на помпената функция на сърцето, каза професорът.

По думите му трябва да се направи всичко възможно с наличните лекарства да се помогне на организма да се справи с инфекцията.

Кардиологът е скептичен относно намирането на лекарство срещу коронавирус. Но е категоричен, че не трябва да страним от методите, които са доказани от стотици години. "Вълшебния антибиотик най-вероятно няма да го има. Трябва да обърнем внимание на всички методи на профилактика и лечение", смята проф. Петров.

Доц. Красимира Христова - кардиолог от Националната кардиологична болница, посочи в студиото на "България сутрин", че коронавирусът засяга предимно белодробната система, но тя не може да бъде разделена от сърдечно-съдовата система.

"Винаги се намират остатъци от тази прекарана инфекция. Това е вирус, който е непознат, последиците са непознати. Тепърва ще видим какво ще се случва с пациентите, които са се срещнали с вируса", предупреди тя.

Запитана за лечението на пациентите, кардиологът посочи, че в момента се работи на принципа "проба - грешка". Не знаем как да предотвратим заразата с вируса, отбеляза доц. Христова.

СЗО обяви, че хората между 20 и 40 години разпространяват най-много и най-бързо коронавируса. Според проф. Петров младите са много отговорни и изпълняват стриктно указанията, когато те не са самоцелни и диктаторски установени.

"Тази нова нормалност вече се случва - животът продължава, но трябва да спазваме уроците, които научихме. Да спазваме дистанция, да имаме необходимите предпазни средства", каза още той.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПроСоТо

Ето това трябва да се набиете в дървените глави: ЛЕЧЕНИЕ от COVID-19 НЯМА.
Хиляда пъти го повториха, но отказвате да разберете. Като започнат инфекции (пневмония най-често) заради разбрицаната от вируса имунна система, започват да те тъпчат с антибиотици, на мен ми смениха пет. Дават антисъсирващи, докторите по-горе са обяснили защо. Нещо за сваляне на температурата. Това е. Чисто налучкване е. Лежиш и се молиш да не стигнеш до интубиране, защото от там 1-2 на 10 излизат живи.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Внимание !!!

Ти си едно лъжливо овчарче. При това глупаво. Никоя болница не може да спечели от това да лекува хора с COVID-19. Много по-лесно им е да направят по няколко стента, например. За тях се плаща в пъти повече и не е заразно. Тия 10000 дето си ги написал, сам ли ги измисли или някой друг лъжец ти помагаше? Я сега кажи. плащат ли ти за тия лъжи, та си ги нацвъкал във всички обсъждания?
44
1
 
2
 
! Отговори
1-20 преди 1 месец
Много меркантилен тип е Иво Петров
43
1
 
4
 
! Отговори
До 41 внимание преди 1 месец
Не бе, 20 милиона лева е пътеката.
То бива дивотии, ама тази вече всички разбраха, че не струва и пукната пара.
42
1
 
4
 
! Отговори
ЗНАЕЩ преди 1 месец
Пътеката е 1 200 лв за свдение. Просто когато имаш повече болни от ковид на повече хора от болницата се изплащат обешаните по 1000 лв на глава.
41
13
 
2
 
! Отговори
Внимание !!! преди 1 месец
Болницата в Монтана предлага по 2000 лева на здрави, здравно озигурени хора, за да ги диагностицира със Ковид! Клиничната пътека е 10 000 лв. Сятайте за каква корупция и точене на държавни, платени от данъци пари иде реч!
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
младите много пушат марихуана и наргилета
и ше си имат проблеми със сърдечно-съдовата система
и дихателната също
39
9
 
1
 
! Отговори
Гамен преди 1 месец
Аре и тия ревнаха че голяма опаснот бил тоя вирус. Ай ша ви таковам у гроозните муцууни.
38
11
 
5
 
! Отговори
az преди 1 месец
Баш пък тези каналджии да ни обясняват.... Смешни в напъните си да спасят високите си заплати
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
28 до славянин

Възможно е въпросът ми да звучи глупаво, но ми е трудно да повярвам, че хората са чак толкова лабилни/лековерни.
36
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аре стига с този вирус, тъпацииии! 7 месеца само за тази простотия четем!
35
4
 
9
 
! Отговори
до 24 от славянин преди 1 месец
''То сегашните слявани не са както едновремешните. Кекави са станали, както впрочем и другите цивилизовани етноси и етнически групи. За съжаление, съвременният човек не може без медицина. Тоест, може, разбира се, но да не разчита особено на дълъг живот.''

На мен фактът че вече 27 години живея без доктори и фармахимия ми е напълно достатъчен да вярвам в себе си и в това което е вложено в мен! Хората фатално грешат ако мислят че здравето е само даденост, не е даденост, а настояща лична изработка!
34
7
 
9
 
! Отговори
до 28 от славянин преди 1 месец
(Извън темата се питам защо коментиращите по всички сайтове са станали толкова агресивни? Ако форумът не беше виртуален наоколо щяха да се издигат камари убити. Успокойте топката, хора! Тук сме за кратко, със и без коронавирус. Просто не си струва. Обичайте се! :)

Честно казано - глупав въпрос! Ами защото хората вече са на границата на търпението си от това многомесечно ежедневно промиване на мозъците, целенасочено натрапване на страхова психоза и репресивни мерки! Ясна и проста е причината!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1 до 5

не отговори, само в Беларус ли управляващият не цели да направи послушен народа? Щото само той и още един в Туркменистан май отричат опасността?
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сатана

Тази седмица не ви засяга, след това не се знае. А защо си правите тест, като бил по хората - някакво метафизично изследване ли?
31
2
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 1 месец
До Анонимен: Ти си бил запознат още ноември с вируса ли?! Ехехехехехе, ехехехехе.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 28

Някакво възпаление на обонятелния нерв. И защо непременно трябва да е Ковид? Малко ли са другите вируси.
29
2
 
0
 
! Отговори
Сатана преди 1 месец
Нас не ни засяга. Вчера си правихме PCR тестове и са отрицателни. Естествено, тоя вирус е по вас, хората.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 25

По озадачаващата загуба на обоняние без хрема, драги.

(Извън темата се питам защо коментиращите по всички сайтове са станали толкова агресивни? Ако форумът не беше виртуален наоколо щяха да се издигат камари убити. Успокойте топката, хора! Тук сме за кратко, със и без коронавирус. Просто не си струва. Обичайте се! :)
27
4
 
2
 
! Отговори
До Некой преди 1 месец
За какви лекарства все питаш, не разбирам. Нали вирусът според теб е безобиден? Пий си там парацетомола ако нещо се почувстваш некомфортно и така. И в никакъв случай не търси лекари- това е просто хрема!