Кардиолози с факти и прогнози за COVID-19, как ни засяга?

Проф. Иво Петров и доц. Красимира Христова пред Bulgaria ON AIR
19 авг 2020 12:06, Анисия Иванова
46

Как коронавирусът засегна най-важния човешки орган - сърцето? Проучване установи, че вирусът засяга сериозно и бъбреците, освен сърцето и белите дробове.

"По болезнен начин разбрахме, че трябва да продължаваме да обръщаме внимание на сърцето, независимо от COVID-19. 3 месеца преди пандемията беше публикуван огромен обзор относно увредата на миокарда и увеличаване на сърдечните заболявания по време на епидемия", коментира кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че много по-често има индиректна увреда на миокарда и съдовете. По думите му едно от основните нарушения е масовото тромбообразуване. Възпалителната буря и микрортромбообразуването пък са предпоставки, при които се уврежда сърцето, бъбреците и белите дробове.

"Не е вирусът това, което се опитва да ни убие, а по-скоро реакцията на нашия организъм", подчерта проф. Иво Петров.

Един от първите драматични случаи е младо момиче, което е било прието със съмнение за инфаркт и когато я изследват, се оказва, че тя има много тежко увреждане на миокардната тъкан. Това може да имитира миокарден инфаркт. Може да доведе до увреда на помпената функция на сърцето, каза професорът.

По думите му трябва да се направи всичко възможно с наличните лекарства да се помогне на организма да се справи с инфекцията.

Кардиологът е скептичен относно намирането на лекарство срещу коронавирус. Но е категоричен, че не трябва да страним от методите, които са доказани от стотици години. "Вълшебния антибиотик най-вероятно няма да го има. Трябва да обърнем внимание на всички методи на профилактика и лечение", смята проф. Петров.

Доц. Красимира Христова - кардиолог от Националната кардиологична болница, посочи в студиото на "България сутрин", че коронавирусът засяга предимно белодробната система, но тя не може да бъде разделена от сърдечно-съдовата система.

"Винаги се намират остатъци от тази прекарана инфекция. Това е вирус, който е непознат, последиците са непознати. Тепърва ще видим какво ще се случва с пациентите, които са се срещнали с вируса", предупреди тя.

Запитана за лечението на пациентите, кардиологът посочи, че в момента се работи на принципа "проба - грешка". Не знаем как да предотвратим заразата с вируса, отбеляза доц. Христова.

СЗО обяви, че хората между 20 и 40 години разпространяват най-много и най-бързо коронавируса. Според проф. Петров младите са много отговорни и изпълняват стриктно указанията, когато те не са самоцелни и диктаторски установени.

"Тази нова нормалност вече се случва - животът продължава, но трябва да спазваме уроците, които научихме. Да спазваме дистанция, да имаме необходимите предпазни средства", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
1-20 преди 3 години
Много меркантилен тип е Иво Петров
42
1
 
4
 
! Отговори
До 41 внимание преди 3 години
Не бе, 20 милиона лева е пътеката. То бива дивотии, ама тази вече всички разбраха, че не струва и пукната пара.
41
1
 
4
 
! Отговори
ЗНАЕЩ преди 3 години
Пътеката е 1 200 лв за свдение. Просто когато имаш повече болни от ковид на повече хора от болницата се изплащат обешаните по 1000 лв на глава.
40
13
 
2
 
! Отговори
Внимание !!! преди 3 години
Болницата в Монтана предлага по 2000 лева на здрави, здравно озигурени хора, за да ги диагностицира със Ковид! Клиничната пътека е 10 000 лв. Сятайте за каква корупция и точене на държавни, платени от данъци пари иде реч!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
младите много пушат марихуана и наргилетаи ше си имат проблеми със сърдечно-съдовата системаи дихателната също
38
9
 
1
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
Аре и тия ревнаха че голяма опаснот бил тоя вирус. Ай ша ви таковам у гроозните муцууни.
37
11
 
5
 
! Отговори
az преди 3 години
Баш пък тези каналджии да ни обясняват.... Смешни в напъните си да спасят високите си заплати
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
28 до славянинВъзможно е въпросът ми да звучи глупаво, но ми е трудно да повярвам, че хората са чак толкова лабилни/лековерни.
35
4
 
9
 
! Отговори
до 24 от славянин преди 3 години
''То сегашните слявани не са както едновремешните. Кекави са станали, както впрочем и другите цивилизовани етноси и етнически групи. За съжаление, съвременният човек не може без медицина. Тоест, може, разбира се, но да не разчита особено на дълъг живот.''На мен фактът че вече 27 години живея без доктори и фармахимия ми е напълно достатъчен да вярвам в себе си и в това което е вложено в мен! Хората фатално грешат ако мислят че здравето е само даденост, не е даденост, а настояща лична изработка!
34
7
 
9
 
! Отговори
до 28 от славянин преди 3 години
(Извън темата се питам защо коментиращите по всички сайтове са станали толкова агресивни? Ако форумът не беше виртуален наоколо щяха да се издигат камари убити. Успокойте топката, хора! Тук сме за кратко, със и без коронавирус. Просто не си струва. Обичайте се! :)Честно казано - глупав въпрос! Ами защото хората вече са на границата на търпението си от това многомесечно ежедневно промиване на мозъците, целенасочено натрапване на страхова психоза и репресивни мерки! Ясна и проста е причината!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1 до 5не отговори, само в Беларус ли управляващият не цели да направи послушен народа? Щото само той и още един в Туркменистан май отричат опасността?
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СатанаТази седмица не ви засяга, след това не се знае. А защо си правите тест, като бил по хората - някакво метафизично изследване ли?
31
2
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До Анонимен: Ти си бил запознат още ноември с вируса ли?! Ехехехехехе, ехехехехе.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Някакво възпаление на обонятелния нерв. И защо непременно трябва да е Ковид? Малко ли са другите вируси.
29
2
 
0
 
! Отговори
Сатана преди 3 години
Нас не ни засяга. Вчера си правихме PCR тестове и са отрицателни. Естествено, тоя вирус е по вас, хората.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25По озадачаващата загуба на обоняние без хрема, драги.(Извън темата се питам защо коментиращите по всички сайтове са станали толкова агресивни? Ако форумът не беше виртуален наоколо щяха да се издигат камари убити. Успокойте топката, хора! Тук сме за кратко, със и без коронавирус. Просто не си струва. Обичайте се! :)
27
4
 
2
 
! Отговори
До Некой преди 3 години
За какви лекарства все питаш, не разбирам. Нали вирусът според теб е безобиден? Пий си там парацетомола ако нещо се почувстваш некомфортно и така. И в никакъв случай не търси лекари- това е просто хрема!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Всеки българин ПОЛИТОЛОГ и ВИРУСОЛОГА, това е в зависимост от ситуацията. Може и хидроинженер, климатолог, програмист, специалист по конституционно право ... Каквото потрябва.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През ноември си изкарал Ковид!? Да, вярваме ти! И как го установи? :) Тя една моя позната настървено твърди , че го изкарала 2018 г. и сега имала имунитет..:)
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 17 от славянинТо сегашните слявани не са както едновремешните. Кекави са станали, както впрочем и другите цивилизовани етноси и етнически групи. За съжаление, съвременният човек не може без медицина. Тоест, може, разбира се, но да не разчита особено на дълъг живот.