Нова схема: Събират суми от платеж за фалшиви пратки

Те се доставят до адрес от името на мними онлайн търговци
19 апр 2021 17:30, Ния Христова
26
Нова схема: Събират суми от платеж за фалшиви пратки
Снимка: БГНЕС
Хора сигнализират за нова измамна схема. Измамници събират суми за наложен платеж за фалшиви пратки. Редица хора са получили неочаквани колети през последния месец. Пратките се доставят до адреса на фирми от името на мними консултанти, съобщи Нова тв.
 
Десетки фирми в българия са получили подобни пратки през последните седмици. Без дори да са ги поръчвали и без да знаят за тях. На бележката върху неочаквания колет обикновено са изписани имената на консултантски фирми или на големи онлайн търговци. За да разберат обаче какво има в тях служителите трябва да платят наложен платеж, а опция за преглед и тест не се предоставя. Сумите са от десетки до няколкостотин лева.
 
Марин Бъчваров, който ръководи счетоводна фирма, в средата на март получава неочаквана пратка.
 
"Пристига куриер с плик, адресиран до управителя на фирмата, която аз представлявам. Взех документите, за да видя кой е адресантът, като куриерът ми каза, че за да отворя пратката е необходимо да я заплатя предварително, което мен много ме изненада", обясни Бъчваров.
 
Пратката била с наложен платеж и без право на преглед и тест. На етикета на плика пишело, че това са документи по мярката 60/40. Марин Бъчваров обаче не бил запознат с името на организацията, която ги изпращала обаче.
 
"Беше изписано, че са по закон, който е за финансирането в момента и че съм длъжен да предоставя тази информация. Помолих куриера да се обадим на адресанта, който ми изпраща документите. В разговор с него той се държа доста грубо и каза, че сме длъжни по закон да приемем тези документи, защото участваме в кандидатстване по програми 60/40", добави Марин Бъчваров.
 
След това комуникацията с изпращача прекъсва. Само това, че лично получил плика - спасява Марин от плащането на наложен платеж за пратка с неясно съдържание и непознат подател. Според него изпращачите разчитат именно на това.
 
Десетки са сигналите "ужилени" фирми по същата схема във форумите в интернет. Всичките получавали неочаквани пратки. Какво има в пликовете можело да разберат само ако платят наложения платеж.
 
Според Комисията за защита на потребителите става дума за класическа измама.
 
"На първо място се спекулира с доверието на хората, че те биха приели нещо и ако бъде представена тази информация по достатъчно „достоверен” начин – биха предприели действия по заплащане на определени суми, за да получат нещо насреща. Много често то е едно нищо, на практика", каза Димитър Маргаритов от КЗП.
 
През последните дни фирми сигнализират и за нов вариант на схемата - при който отново идват нечакани пратки до техния адрес с наложен платеж. Този път обаче се използват имена, близки до тези на големи онлайн търговци. И така опитват да заблудят потенциалните си жертви да платят за празни кутии.

26
Още от Общество
Предлагат ни печено агне за Великден за половин бон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
име. преди 4 седмици
Заглавието с репликата "Събират суми от платеж..." направо говори за ромския произход на авторката. Вече и без образование ли ги събирате от улицата?
10
0
 
6
 
! Отговори
гражданка преди 4 седмици
Това са глупости...Сега Куриерските фирми да плащат тоя "Наложен платеж"...Защо заблуждавате хората, когато изпращаш нещо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ти гледат какво има в пратката. Гледах репортажа на Г.Г....показаха нарязани хартиени лентички в т.н.ПРАТКА...И как става това, пак ви казвам, куриерските фирми винаги искат да видят какво изпращаш.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България се пише с главна буква "Б" - аман от нег рам отни жур нал я
8
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 4 седмици
Е те куриерите са в схемата, това е от ясно по-ясно.
7
0
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 4 седмици
Сега е редно да ги погне НАП дали плащат данъци върху приходи от наложен платеж...
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
те могат и бомба да ти дадат по този начин, че и да си платиш
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Наложен платеж за документи... ко, не!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
куриерите преглеждат пратките преди да ги приемат - в пощите е същото - какви са тия странни пратки?
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тия КЗП пак констатират нещо си, ама никакви мерки за справяне със ситуацията.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Схемата е много стара. Още по-готина е със златото, дето се продава на леко по-ниска цена от борсовата.
1
2
 
19
 
! Отговори
ебаси демокрацията преди 4 седмици
Тарикати и баллъци винаги е имало и ще има!