Българско растително месо ще се появи скоро на пазара

Прави се от зърно, което е богато на протеини
8 юли 2021 17:45, Анисия Иванова
71
Българско растително месо ще се появи скоро на пазара
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Западна Европа вредните емисии, които се отделят при животновъдството, са една от главните причини за това хората да се преориентират към растителното месо. Отглеждането на животни генерира около 15% от всички общи парникови газове. Това каза Яни Драгов, основател на Smart Organic, в интервю за репортера Роселина Петкова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Всяко животно трябва да изяде 7 кг фураж, за да може генерира около един килограм месо. Със същото количество зърно могат да се нахранят много повече хора. От друга страна при растителното месо зърното се концентрира в протеин, като е нужно 3 кг зърно за производството на 1 кг месо, обясни Яни Драгов.

"Растителното месо се прави от зърно, което е богато на протеини. Най-често се използват бобените култури като грах или соя. Грахът се концентрира в протеин, като след което се добавят растителни мазнини и вода. Получава се текстура, която прилича на месото – пак има много протеини и мазнини в него и има същия вкус като месото“.

От думите на госта стана ясно, че все още хората в България не са направили преход от месоядство към вегетарианска диета.

В страни като Индия зърното се вари – грах, леща и ориз, като се консумира по-малко месо. В България сме свикнали да ядем животински продукти, а за да направят преход хората трябва да открият нещо, което максимално се доближава до това, което са свикнали да ядат. Има американски марки, при които човек не може да разпознае дали яде истинско, или веган месо. Добавят се овкусители, за да се постигне този ефект, каза Яни Драгов.

Той смята, че ползите от консумацията на веган месо са по-големи от тези на обикновеното.

"В растителното месо няма холестерол. Протеинът се храносмила лесно за разлика животинския продукт. На тялото ни трябва 72 часа, за да може да храносмила едно месо, при граховия протеин са нужни 3 часа“.

Друга тема от разговора бе дали има местно производство на растително месо в България.

"Все още няма. Ние имаме такъв проект, който е във финална фаза, като се надяваме да пуснем продукта до края на другия месец. Той ще бъде направен от грах, като планираме да направим традиционно български вкусове, тъй като при вносните продукти поправките им са съобразени със западните вкусове“.

Целия разговор вижте във видеото.


71
Още от Общество
Да пазаруваш без стрес в преследването на акции в dm - възможно ли е?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Хххх преди 4 седмици
А дървен камък кога ще има..
62
1
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 4 седмици
Като се опитвате да пробутвате +айна на хората за ядене, защо трябва да ги наричате "месо"???Все едно да ви дам отпадна телесна течност за пиене и да ви казвам, че е вода?..........Всъщност ние и сега си ядем Коклуци, под формата на колбаси и готова кайма.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По принцип соево месо съм пробвал още през соца. Горе-долу наподобяваше ...
60
0
 
10
 
! Отговори
Сат Н преди 4 седмици
Супер че ми бъде едно растително месце, и като му накръцкам една салатка от запържен бекон - идеално! Майтапа настрана - заговорът е сериозен! Ще ние бът яко...
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе язе съм на македонска наденица, пъ вие и на марули, които миришат на месо, може да карате и да живеете 300 години.
58
0
 
16
 
! Отговори
Имам Правило преди 4 седмици
ако Кучето ми като го помирише не го яде - и Аз Не го Ям!
57
0
 
9
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 4 седмици
Такива Отрови - Не Близвам!
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма глобално затопляне, престанете да дразните хората с либерална пропаганда!
55
0
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 седмици
абе какво?..Секи си дялка "бизниса" както му падне..Важното пара да пада..ГМО СОЯТА и царевицата ТРЯБВА по някакъв начин да ви бъдатПРОБУТАНИ!..Дали с "ОПРАВДАНИЯТА" с пръднитена козите,кравите и овцете,дали с друго,но..СВЕТОВНАТАМАФИЯ е запретнала ръкави!.."А ВИЙ,ВИЙ СТЕ.."...Но явно ви харесва!
54
0
 
8
 
! Отговори
преди 4 седмици
Растителното месо е *** който не трябва да се използва !
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Ясен Желязков Ех лека му пръст на прадядо ми, две прасета гледаше в двора. Че ако разчитахме на социалистическото животновъдство трябваше първо да чакаме 250 милиона СССР-ци да се наядат, тогава ние. Спомням си една година, едно от прасетата се гътна. Умре. И къв зор беше да занесем трупа до месокомбината да го вземат за месо. Отделно кокошките, пуйки и зайци.
52
1
 
4
 
! Отговори
кръчмар-алхимик преди 4 седмици
Опосум, орел с ориз сте яли, даже и бакшиш сте дали.
51
0
 
5
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 седмици
Идеята хич не е нова, Тодор Живков преди 35-40 години, като видя че социалистическото животновъдство не е рентабилно, пропагандира соевите протеини. Приехме го, какво да правим. Не се напълниха магазините със шпекови салами, луканки, суджуци и пържоли, ама поне кренвирши, биренки, хамбургски салам и "кучешка радост" имаше на приемливи цени - 3-5 лева на килограм при около 150-200 лева месечна заплата. Все пак, в резултат, имаше сравнително приемливи щандове в месарските магазини и Халите.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До кръчмар-алхимик При тебе може кучета и котки да сме яли ама поне е животинско месо.
49
1
 
12
 
! Отговори
No Coment преди 4 седмици
То сиренето отдавна е такова.Също и киселото мляко.Тези храни които са по търговската мрежа,ако ги пуснат в Япония ще има доживотни присъди.А в Китатия,директно публично изпълнение на Площад ТянанМън.
48
0
 
16
 
! Отговори
Смарт органик преди 4 седмици
"Всяко животно трябва да изяде 7 кг фураж, за да може генерира около един килограм месо. Със същото количество зърно могат да се нахранят много повече хора." - Значи вместо животните да ядат фуража, ние ще го ядем. Явно в прекрасния нов свят хората трябва да заместят добитъка. А дано, ама надали.
47
0
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 седмици
Ежте си раститилно месо ,язе жа си ям чисту и натуралну. Тоо кадя гу е измислил тва месо да му ..... акъла.
46
2
 
0
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 4 седмици
Заповядайте при мен приготвил съм ви оттуй мисо.!.
45
2
 
6
 
! Отговори
кръчмар-алхимик преди 4 седмици
Ако знаехте при мен какво сте яли, 100 пъти да сте ми кожата одрали.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Парникови газове, а хората колко генерират такива бе. Я се бегайте.