Електронното преброяване отнема само 5 минути

Данните са важни заради политиките
37

Електронното преброяване на населението и жилищния фонд у нас започва на 7 септември и ще продължи до 17 септември. За целта от Националния статистически институт разкриват и телефонна линия за въпроси и уточнения по попълването на преброителните карти.

Попълването става с регистрация, с валиден документ, ЕГН и три имена. След като човек се регистрира, може да влезе в нашата система и да попълни анкетната карта. Информацията за жилището се отнася за това дали е изолирано, с каква енергия готвим и други детайли. Очакваме да получим информация дали жилищата са достъпни за хората с увреждания. Това каза за "България сутрин" директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт Магдалена Костова.

По думите ѝ за попълването на картата не е нужно да се вадят някакви документи.

"Информацията за сградата се събира само от преброителите. Информацията е изключително ценна, защото за много от данните няма друг източник. Важно е да научим какви сме и как живеем. Тази информация се ползва за различни политики в последствие. Различни еврофондове ползват информацията, например за регионални политики и не само", обясни Магдалена Костова.

Според нея за едно 3-членно домакинство попълването на картата онлайн не би трябва да отнеме повече от 15 минути.

"Може да се попълва от всякакво устройство, няма ограничение. Електронното преброяване ще ограничи значително контакта между преброителите и преброяваните лица. На предното 65% от хората, живеещи в София, са се преброили електронно. По принцип това е задължително, посочено е в закон, който предвижда и глоба от 160 лв. за тези, които отказват", допълни още тя за Bulgaria ON AIR.

"Броим хората на територията на страната, които трайно пребивават у нас. Всички, които са на работа в чужбина, те се броят като население на страната. Нека хората коректно да попълват информацията. Целта на преброяването е да се установи реалният брой на хората, ползващи дадени услуги", заяви още събеседничката.
На преброителите се заплаща на преброен обект, за жилище, за лице. Заплащат се конкретни цени и всеки включил се знае за каква сума става въпрос. Преброителите са снабдени с маски и дезинфектанти.

"Всеки преброител трябва да има служебна карта, а ако някой се съмнява в него, всеки може да се обади на нашия кол център. Данните са защитени, системата е защитена. Първите данни, които ще предоставим, ще са ясни в края на ноември или началото на декември", обясни още директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: демографияпреброяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Свой преди 2 години
Какви 5 минути отнема, то 5 минути е чудо ако работи този ***. Поредният некадърен проект за който кой знай колко милиона е прибрал някой в джоба. Толкова забива, че сигурно ще ми трябва седмица докато попълня тъпата им анкета. Всеки друг сайт лети, а този е умряла работа като при НОЙ ли се водеше. Като отиваш да плащаш през 5 мин им забиват компютърите.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е преброяване ,търсят информация която нямат другарите)
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само едно не ми е ясно.Защо след като сме се преброили електронно ни задължават да отпечатаме код, който да дадем на преброител посещаващ адреса?
27
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като нямам ковидсертификат може ли да се преброя онлайн системата ще приеме ли регистрацията ми като съм без чип :)
26
4
 
12
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Сега има ковид,какво преброяване,този който дойде у нас трябва да го тествам и тогава да говори с мен,ами костюм за него, ръкавици,маска и за ме и семейство ми също.без тест не пускам никой в дома си.тест направен пред мен и данни от личната карта не давам.
25
6
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Да си броят патките .не участвам в този сценарий.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е 5 минути, разбира се. Глупости пишат, като за ползата от ваксините.На официалния сайт "Преброяване 2021" си пише, че отнема половин час. Но тук са тотално неграмотни писачите и копирвачите на статии.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, ще участвав с кеф! Такива хубави отговори вече си имам!
22
0
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Е как ще попълниш 16 страници анкета пълна с какви ли не въпроси за 5 мин ми е много интересно :))) Както вчера един коментиращ написа тук, само въпрос с кой си загубил девствеността нямаше :))))))))))))
21
2
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
преброяването не е нещо ново и непознато...Винаги го е имало..Мен ме смущава изискването "преброения" да декларира имената си и "егенето"..Мисля че е по-разумно преброяването да се прави ПО АДРЕСИ,без да се уточнява КОИ ТОЧНО граждани живеят на дадения адрес..Въпроса:..-"Колко човека обитават това жилище?" е много по-разумен от :-"Кажи си имената,егенето и номера на личната си карта!"..Мисля,че не са го премислили достатъчно начинанието..
20
0
 
20
 
! Отговори
Пълни глупости преди 2 години
Аз ще се пиша марсианец! Нямам си друга работа ще попълвам безсмисшени анкети. У махалата електронно ли ще се преброят, като не могат да броят до 3 а имат по 7 деца?
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще преброят хората без адрес и живеещите в незаконни постройки? Или се разчита, че те електронно ще се преброят?
18
7
 
16
 
! Отговори
Бай ви Ганьо преди 2 години
Е тия се оляха, първо ваксини, сега и преброяване съвсем за балсами ни взимат!!! Искат да видят как да разположат 5 Джи клетките за да могат да комуникират с чиповете по най-лесния начин. Не се поддавайте това е част от големия ковид сценарий!!!!
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам търпение да започне преброяването. Такива неща съм намислил да напиша на отворените въпроси, че по новините ще говорят хааха. Едно с едно нема да е верно
16
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се преброяват добитъците. Хората с някакво останало човешко достойнство отказваме за участваме в този фарс.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Nie romite ot Stolipinovo ne iskame elektrichesko prebroyavane
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София имат голям проблем с набирането на преброители. Имали 20 000 само. За това подканят хората да се преброят сами. На преброител се плаща за обходен адрес. А когато хората го направят сами ще е безплатно. Но в тази пандемия е немилимо да се допускат в домовете да влизат лица извън домакинството. Можеха да измислят преференции за хората, които се преброят сами. Например някакъв процент от данъка за годината да им се намали. Те чакат ей така на съвестта на хората. Ще има да почакат.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На сайта Преброяване 2021 пишат, че се попълва за 30 минути.
12
0
 
29
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Законът предвижда 160 глоба, за тези, които откажат - но за да откажете трябва да го направите пред преброител и ако не бъдете открити на адрес не може да ви глобят по същия начин ако не ви открият да ви връчат призовка от съда ...
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм гласувал за никой от i.д.иотите да ме управлява. Плащам данъци, за да не ме дърпат. Държавата е мащеха за мен. Не искам да ме броят като оФцете.