До две десетилетия населението ни може да намалее с 25%

Държавите в региона са много обезпокоени от демографските промени
28 ное 2021 21:30, Нели Христова
283
До две десетилетия населението ни може да намалее с 25%
Снимка: БГНЕС

Делегации от 44 държави ще търсят решения на демографските проблеми на конференция в София. На нея ще бъдат обсъдени проблеми, свързани с ниската раждаемост, застаряването на населението и регулиране на миграцията. Организатори на срещата са Министерството на външните работи, социалното министерство и Фондът на ООН за населението.

Директорът на регионалния офис на Фонда на ООН за Източна Европа и Азия Аллана Армитаж даде специално интервю за БНТ.

"Държавите в региона са много обезпокоени от демографските промени, застаряването на населението, ниската раждаемост, намаляването на населението, но освен тези държави, които са над 30 и ще се включат в конференцията има и много други държави, извън региона като Япония, Корея, Мексико, които също имат интерес към темата", каза Аллана Армитаж, директор на регионалния офис на Фонда на ООН за населението за Източна Европа и Централна Азия.

Целта на конференцията е да се промени начина, по който се гледа на демографията, поясни Армитаж и допълни, че стремежът е "да преминем от едно разбиране на демографските промени като криза към нови възможности, които чрез правилните политики могат да доведат до просперитет на населението".

На Конференцията ще се обсъдят различни политики, които да доведат до устойчиво развитие в региона. Българското правителство, заедно с други правителства ще обсъдят какви са работещите решения и какви добри практики могат да се приложат.

Аллана Армитаж коментира и отношенията на България със Северна Македония. На въпроса трябва ли да се даде светлина от страна на България за започването на началото на преговорите за членство в ЕС, тя отговори така:

"Аз съм тук за конференцията, знам, че тези въпроси ще се уредят между отделните държави. Като представител за Фонда на население на ООН, нашата цел е да подкрепяме държавите да приложат най-добрите политики, които се основават на човешките права и научни доказателства и съм сигурна, че те ще намерят най-добрия начин", каза Армитаж.

Според доклад на ООН от 2019 година България ще загуби четвърт от населението си до 2050г.

"Има общи проблеми, които не важат само за България. Те са валидни и за региона. В много държави намалява населението с 20-25 % и прогнозите са, че това ще се случи в следващите 15-20 г. Това е общ проблем за всички и точно затова провеждаме конференцията, за да видим какво може да се направи във връзка с демографските промени. Разбира се няма лесно и бързо решение. Трябва да има всеобхватни политики, които да бъдат насочени към стремежите на младите хора, за да могат те да просперират в своите страни, за да може да отговорим на въпроса защо жените, семействата нямат повече деца, защото много от тях биха искали да имат повече деца, но не могат поради различни причини. И с тази конференция искаме да могат да се формулират такива политики, за да може да настъпи промяната", обясни Аллана Армитаж.

Армитаж открои и следната положителна тенденция:

"Интересно е, че въпреки пандемията от COVID, има нови възможности. Наблюдаваме например обратна миграция. Много хора се връщат обратно в родните си страни и това се наблюдава в България, както и в Сърбия и затова е моментът да се разработят такива политики, които да позволят на хората да работят от вкъщи, да имат по-добра свързаност. Изобщо да измислим иновативни начини, за да можем да разрешим демографските предизвикателства. И тук основното послание е, че не е важен какъв е броят на хората. Това, което е важно е човешкият капацитет. Човешкият капитал, затова трябва да инвестираме в здравеопазване и в образование. И както казва един от водещите, че не е важен броят на мозъците, важно е какво има в тези мозъци, за да има просперитет", допълни Армитаж.

Според нея от части демографските промени са нещо положително, защото хората живеят по-дълго.

"Те са в по-добро здраве и виждаме, че в региона населението застарява, но това е така, защото има по-дълга продължителност на живота и по-добро здравослосно състояние. Трябва да сме благодарни за това. Същевременно обаче правителствата трябва да осигурят услуги за възрастното население. По отношение на намаляващата раждаемост, това е тенденция, която забелязваме през последните десетилетия. Не е нещо ново. Това, което забелязваме е, че в страните, където има повече равенство между половете има по-голяма раждаемост. Защото жените получават необходимата подкрепа и на работното място, и вкъщи и могат да раждат повече деца или поне толкова, колкото те биха искали. Нашата цел не е да променим демографията, а да гарантираме, че правителствата разработват необходимите политики за подкрепа на хората", каза още Армитаж.

Тя допълни, че раждаемостта е свързана с икономиката, със семейното отношение. По думите ѝ това са дългосрочни въпроси и нямат бързо решение - дали имат жилища и възможност, които могат да си позволят семействата.

На въпроса защо българите трябва да останат в България да живеят, Армитаж отговори така:

"България е много красива държава. България се развива добре. Посланието ми е, че не трябва хората да стоят постоянно, където са. Хората трябва да са свободни да пътуват, но това, което трябва да постигнем е да гарантираме, че в България както и в други държави има правилните политики, които дават възможност на хората да решат дали да се развиват и просперират в своята страна и това е крайната цел, да можем да дадем тези възможности да живеят в собствената си общност. За младите хора това означава достъп до заетост и образование. България е много красива страна, аз самата с радост бих живяла тук", каза Аллана Армитаж.


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези цифри са минимума, а от останалите 75 ще са конвертирани в 50% сигание и туркие - това е известно от много отдавна и в частта за мюслите е валидно за цяла Европа.
220
1
 
17
 
! Отговори
Джони преди 1 месец
Аз съм програмист и изкарвам доста добри доходи, на коити биха ми завидяли и е Германия. Възнамерявам да се оженя за азиатка, защото са симпатични, консервативни и скромни. От българките ми дойде до гуша, капризни, претенциозни, меркантилни, безотговорни и арогантни. Само ще се мъча и ще си блъскам главата с такава. А и азиатките се радват на нормални и интелигентни бели мъже, нашенките се радват на диви бесни балканци с кореми и бръснати глави. За какво да говорим повече.
219
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 222 преди 1 месец
"... не искат да си развалят охолния живот" ли?! Става въпрос за семейства, които с лишения и пестеливост успяват да отделят средства, за да осигурят що-годе нормален живот на едно-единствено дете, в краен случай - две деца! Това е съдбата на повечето български семейства през последните 75-77 години. Какъв е смисълът да нацвъкаш 10 и да чакаш държавата да ги храни със социални помощи или да ги прибере в соц.домове? Какво ще излезе от тези деца? 5% нормални хора и 95% безполезници и вредители.
218
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе само оправдания с ситуация и липса на пари за да нямаш деца е глупаво. Пример - бедните имат най-много деца. Повечето от нямащите деца или с по едно дете, просто не искат да си развалят охолния живот. Все реват,че са зле, а пушат по две кутии,жулят ракийка с салатка и мляскат кебапчета и т.н. и т.н.
217
2
 
3
 
! Отговори
Ahah преди 1 месец
"точно повечето мъже бягат от брака като дявол от тамян"А не би трябвало,така ли?
216
1
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 1 месец
До Якубов; Ти май си от онези, които режеха шалварите на бабите туркини, изпяваха съседа си на Държавна сигурност и кодошеха хората. Много ти липсва пъдарят от Правец, който унижи и унищожи твоя народ надири го без пукнат грош по четирите краища на света през 1989 г. Не те е срам ,че и Якубов се назоваваш пезевенгин такъв.Кръвопиец на собственния си народ , хранехте се от потта,кръвта и сълзите на народа си.Червени ***,безмилостни убийци. Как не можахме да ви довършим още на 10.11.1989 г.?
215
2
 
5
 
! Отговори
жоазиньо преди 1 месец
За сметка на това броя на русофилите и участващите на "Копринка прайд" се увеличава всяка година.
214
1
 
10
 
! Отговори
До 206 преди 1 месец
... Това с особена сила важи за жените. Но и за мъж на около 50 г. също е попреминало времето да става баща, пък и трудно ще намери свястна жена до 30-35 г., която би се омъжила за човек на възрастта на баща си. И така, ако се вярва на статистиката, всеки трети човек от моето поколение не е семеен, имам предвид етническите българи.Това се дължи на глезотия и егоизъм само при някои. При повечето мои връстници безбрачието е резултат от чувството им за отговорност спрямо децата, които биха създали
213
0
 
13
 
! Отговори
Пак до 206 преди 1 месец
..., а когато моето поколение достигна възраст да създава семейства, "другарите" фалираха 15 банки, спретнаха една изкуствено предизвикана суперинфлация и така унищожиха спестяванията на родителите ни, които можеха да ни помогнат да купим собствени жилища, вместо да се завираме в техните маломерни апартаментчета. И докато успеем да изплуваме в бъркотиите и хаоса докъм 2010 г. и да се стабилизираме финансово, повечето от нас навлязоха във възраст, когато е вече късно да създаваш деца. Това....
212
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 206, преди 1 месец
който е роден през 1980 г. - Аз съм от предишното поколение, което на Десети ноември беше на около 25-30 г. Мога да те уверя, че и с моето поколение се подиграха. Нашите родители са преживели квартирната криза в големите градове, заради която не е имало възможност да създадат повече от едно дете, ако не искат да живеят като с.к.отове. Достатъчно големи къщи са можели да построятсамо там,където работа има в ТКЗС или в мините.Повечето от тях със зор са се сдобили с двустайни апартаменти, а когато
211
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основно правило при планирането е: Ако искаш нещо да се случи, създаваш условия то да се случи. Тук няма условия за отглеждане на деца, за това и доста българи раждат в чужбина. Там работят и плащат данъци, а децата им не са българчета.
210
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бях емигрант от някъде, не бих дошъл в България, защото: първо за каквато и работа да върша, на запад ще взимам повече и второ, тук въобще не е за гледане на деца. ( Корупция, мръсен въздух, мизерия, лоша администрация, лошо образование, лошо здравеопазване. С две думи, българите, бягат от тук, та едва ли някой ще дойде.
209
0
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
Само под "диктатурата на простотията"..ше можете да се размножавате и развивате , като гъсениците и червеите....
208
0
 
4
 
! Отговори
КАТО ИЗМРАТ ВСИЧКИ.. преди 1 месец
...ШЕ НАСТАНЕ "ПЪЛЕН КОМУНИЗЪМ"....ХА,ХА,ХААААААААА...
207
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След установяването на режима на демократите след 1989 година, българите спряха да създават деца. Това се видя още през 1991-1992 години, но демократите бяха заети да грабят и така вече 32 години грабеж.
206
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е много красива страна, обаче е поразена от демокрацията! Там, където е имало демоктрати трева не никне!
205
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е много красива страна, обаче е поразена от комунизъм! Там, където е имало комунисти трева не никне!
204
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, нали ще борим въглеродния диоксид? Зашо тогава да се увеличава населението? Не е ли по-добре, че намалява? Защо не се дискутира тази проблематика?
203
2
 
2
 
! Отговори
революц преди 1 месец
Така е, но от изборите май наистина нищо не зависи.По добре да си направим един хубав български курбан за здраве да удариме желязото о кокал, да изцапаме с кръв дръвника, да разтегнем малко черва, да разплачем нечии майки!Да разберат жените ни, че до мъже лягат!Да разберат политиците, че не са безсмъртни!Да разберат и комшиите, че България така лесно не се затрива!Да разбере Европа, че българите така лесно не чезнат!
202
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Роден съм 1980-та в София. Политиците ни направо се подиграха с наши поколение. От бившите ми съученици 10% умряха от наркотици, 40% нямат деца. Тия които имат по 2 деца, голяма част са в чужбина.Не съм сигурен, че дължа нещо на тая държава.