"Завърналите се": Д-р Мария Баракова за големия бизнес и малките неща в живота

Българка е на върха в най-голямата офталмологична компания в света
9 дек 2022 19:00, Анисия Иванова
9

В "Завърналите се" днес Петя Кертикова разказва историята на д-р Мария Баракова - доскорошен вицепрезидент за Европа, Азия и Близкия Изток на най-голямата американска офталмологична компания.

Американската компания, която е лидер в грижата за очите, открива офис в България през 90-те години. А българката се захваща с нелеката задача да наложи марката на нашия пазар, както и в други европейски градове.

Преди да заеме втория в йерархията пост в компанията, Мария изминава дълъг път. Родена е в Стара Загора и завършва "Медицина" в София. Майка ѝ е офталмолог и Мария решава да не изневерява на семейната традиция. Специализира "Очни болести" и става асистент в Медицинската академия. След това придобива магистърска степен по "Международен здравен мениджмънт".

Бързо се издига в американската офталмологична компания, в която започва работа. През 2005 г. фирмата ѝ поверява пазарите в балканските държави.

"Фирмата реши, че България е тясна за мен и трябва да се фокусирам върху по-големи пазари. Тук започна моето митарстване по света", сподели д-р Баракова.

През 2009 г. се мести да живее в Швейцария, а през 2011 г. част от фирмата е купена от швейцарски фармацевтичен гигант.

"Първата ми задача беше да интегрирам в едно търговско дружество в Копенхаген всички скандинавски страни, включително Нова Зеландия и Финландия", разказва д-р Баракова.

За Дания тя заминава уж за година, но остава цели пет.

За високата цена на успеха и за живота на бързи обороти на повече от един континент – вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понякога и съвсем други неща те карат да се върнеш. Загубила е майка си, не е могла да присъства на погребението заради ковид, после ненадейно почива съпругът и. Има и т.нар. носталгия, човек има желание да се върне по родните места, възрастта, не се знае какво я е накарало да се върне тук. И е права, би могла да е полезна и у нас, няма лошо, че се е върнала.
6
0
 
1
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
То имаше един стар виц относно завръщането, който завършвате така: "...ама, той чичо ми е сляп, а не луд..."
5
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 1 година
Ако не бе New Zealand , Бога ми щях да повярвам на тези .................
4
3
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Напоследък много завърнали се, все с грандиозни успехи там - университети, компании, старъпи, финанси. Всякакви кирчовци, асенчовци лорелчета и др. Странно , а тук са пълни нули, при това смърдят лошо-
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да завършиш лекар и после да учиш здравен мениджмънт - значи че си негодник.. Неуспял лекар се захваща с бизнес..
2
4
 
5
 
! Отговори
и те така преди 1 година
бе то и киро се хвалеше че завършил Харвард , че бил мноо преуспял и въртял милиарди но се оказа че не е точно така :) а се оказа че си е обикновен мошенник шмекер . иначе нищо лично срещу баракова . но не мога да си обясня как някой преуспял в чужбина се връща в България , най малкото губи финансово и от там по добър живот .
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня. Добре.