Тази нощ местим стрелките с час напред, въвеждаме лятното часово време

В световен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 държави
Обновена: 25 мар 2023 11:55 | 25 мар 2023 10:10, Камелия Цветанова
74
Тази нощ местим стрелките с час напред, въвеждаме лятното часово време
Снимка: Pixabay

От 26 март в 03:00 ч. се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщават от Българския институт по метрология.

От 1997 г. лятното часово време в България се въвежда в 03:00 ч. в последната неделя на март, а връщането към астрономическото време става в 04:00 ч. през последната неделя на октомври. Това показват данните на отдел „Справочна“ на БТА.

Повечето страни в Европейския съюз (ЕС) приемат лятното часово време през 70-те години на 20-и век. Между 1980 г. и 1984 г. са приети поредица директиви, които определят, че лятното часово време започва през последната неделя на март и завършва през последната неделя на октомври. Причината е, че всяка страна в ЕС е имала различни дати, на които го е въвеждала.

Настоящите правила в ЕС са въведени  в изпълнение на директива на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на ЕС от 2001 г., която регулира лятното часово време в Съюза.

На 12 септември 2018 г. Европейската комисия (ЕК) публикува законодателно предложение за прекратяване на смяната на времето в ЕС. Според проучване на Комисията, проведено в периода от 4 юли до 16 август 2018 г. и в което участват 4,6 млн. души от страните членки, 84 процента от запитаните отговарят, че  искат да се прекрати смяната на часовото време заради  множеството негативни ефекти върху здравето и поведението на хората, вследствие нарушаването на биологичния им ритъм.

На 26 март 2019 г. Европейският парламент приема решение, според което страните членки трябва да информират Европейската комисия до 31 октомври 2020 г. кое часово време ще изберат, а до 1 април 2021 г. да приемат и публикуват промяна в националното си законодателство, която да отразява новия регламент за часовото време. Действащата директива за часовото време от 2001 г. се отменя от 1 април 2021 г., поради влизане в сила на новия регламент. За да стане факт решението на ЕП обаче, трябва да се произнесе Съветът на ЕС, което още не се е случило.

В световен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: часовник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
1
 
! Отговори
ЕС реши преди 1 година
преди години, всяка държава сама да си определя времето. На някой хора физически и психически се отразява много зле смяната на часа. Нали в България ни управляват ...., кой да мисли за хората? Важното е да си вдигат заплатите по няколко пъти в годината.
52
2
 
3
 
! Отговори
Стрес преди 1 година
Еврог ейовете - заплатаджии, така и не отмениха това без умно местене на стрелките всяка година.
51
2
 
3
 
! Отговори
Циркадата преди 1 година
Доц. Сотир Мирчев: "По-важно от избора летен-зимен часовник е как менажираш времето си." Видно е, че у нас фъкано с мениджъри, но само заплатите им са големи. Някои от коментиращите симплекси си мислят, че времето може да е само ракиено. Днес сутринта, като преместихте стрелките, преместихте ли Слънчето, Луната обърна ли си прашките наопаки. Разположени само на няколко Меридиана трябва за капризи да се местим като п.р+ъд-ливи.
50
4
 
3
 
! Отговори
делю хайдутин преди 1 година
ЕС си го каза ясно,че всеки сам си решава!И за това българина ще се посере от страх,че трябва да вземе решение!
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това местене разказва играта на хората, нищо друго.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
84% от хората искат отмяна , а на върхушката на ЕС не и пука за това ! ЗАЩО ВЪОБЩЕ ЧЛЕНУВАМЕ В ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ ЕС ???
47
7
 
4
 
! Отговори
номер2 преди 1 година
Смяната на времето е нещо чудесно, измислено от мъдри хора! Настоящите чалгаджии не могат да го разберат!
46
5
 
5
 
! Отговори
Ильо Минатов преди 1 година
До Анонимен1979 -абе курифей след като се работило денонощно 24ч. какъв е смисъла да се мести часа? Тази практика я въведоха човекомразците с цел да им развалят биологичния часовник и да се съкрати живота им. Европа каза от 2021 вече няма да местим часа нашите не могат да вземат решение кой час да оставят голям спор големо мъдрене -Свинари ни управляваха и свинари и управляват и сега ....
45
3
 
9
 
! Отговори
Джендъринапред преди 1 година
Спрете с тази безмислена и вредна практика,никаква полза от нея ,а само вреда.малоумницииииии
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до анонимен 38 ; Докато има ЕС и нашите чичкопаричковци в МС им лuжam седалищтните части за пари , тази npocmomuя няма да я махнат ! Кой се отказва от готово средство зо тормоз на народонаселението , щото колкото по-изтормозено е , толкова е по-послушно. Нещо като клонинг на пЛандемията или обратното ...
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога този изкуствен национален стрес с това местене на времето ? Кой е държавния орган, който може да го спре и кога ще се случи ?
42
3
 
4
 
! Отговори
Софи Маринова преди 1 година
Тази нощ съм пак сама, на тази зла земяяяя,тежи над мен студена тишинаааа
41
6
 
1
 
! Отговори
Циркадата преди 1 година
До Анонимен10. Цял живот работих с три времена:GMT, LT, BG time. За денонощие сменях половината меридиани. Шест месеца, ненормиран работен ден, най-малко по 12 часа и нямах проблеми. Чета, че ти си удачен, работлив, имаш приятели и си много доволен, НО всъщност имаш голям проблем-успокой си ЦИРКАДАТА, защото не ми изглеждаш нормален.От Дедо ти Морз-бивш ОК Риболов.
40
4
 
17
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
хайде спрете се с тая простотия! В тази жалка препиккана колония никой не може да вземе едно свястно решение!
39
4
 
25
 
! Отговори
SS преди 1 година
КОГА ЩЕ СЛОЖИТЕ КРАЙ НА ТАЯ ЕВРОПЕЙСКА ПРОСТОТИЯ ?
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от тази гл*упост... толкова години не могат да вземат решение да я махнат. А ние си мрънкаме по форумите и накрая се примиряваме, както с всичко.
37
3
 
26
 
! Отговори
Хейт преди 1 година
Смешната европейска комисия толкоз може. Дори един *** въпрос с часовите зони не могат да уредят, пък камо ли нещо по-сложно.
36
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година нали беше за последно, защо пак? Какво мощно производство работи в БГ за да се правят икономии? Кой ти работи на полето до късно бе? Глупости!
35
1
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
36, дрън дрън , дървен философ. Работодателите само се нагласят според служителите
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази нощ ушевите корумпета ще щавят и правят ескорти един час по-малко. Докато изпият кафето,олюпят семито,двама -трима на абонамент, няколко пияно-друсани ескорта и хоп то се съмнало.