София по калъп - от цвета на сградите до мястото на рекламите

Архитектурен проект предвижда пълна промяна на центъра на столицата
16 фев 2017 09:23,
44
София по калъп - от цвета на сградите до мястото на рекламите
Снимка: "24 часа"

Центърът на София ще смени имиджа си. Архитектурен проект, обсъждан в Столична община, предвижда пълна промяна на сградите.

Светли пастелни цветове в различни нюанси - както по-топли, така и по-студени. Така трябва да изглеждат фасадите на сградите по софийските улици “Граф Игнатиев” и “Солунска”, пише "24 часа".

Шестте цветови палитри с по десетина нюанса са разработени в пилотен проект, дело на екипа на арх. Иво Пантелеев от А. Д. А.

Идеята на Столичната община е да разработи специфични правила и норми за вида на сградите и всички елементи по тях, с които собствениците ще трябва да се съобразяват, когато правят ремонти.

Причината за избора на двете улици е, че това лято предстои да се ремонтира ул. “Граф Игнатиев”. А цялата зона с част от нея и улиците "Солунска", "Шишман" и "6 септември" е включена в мащабния ремонт на центъра на столицата, който също трябва да започне тази година.

Разработката беше показана за първи път в сряда пред Общинския експертен съвет по устройство на територията към направление “Архитектура и градоустройство”.

“Изследвали сме всяка една сграда - това са над 1200 линейни метра фасади. От 56 сгради 22 са наскоро обновени, останалите не са ремонтирани,  каза арх. Пантелеев.

Става дума за правила не само за цветовете на фасадите, но и за мястото на климатиците, рекламите, художественото осветление и всички елементи по сградите. По този начин ще се създаде хармонична градска среда, която съответства на центъра на европейска столица”, обясни още архитектът.

Екипът му е избрал консервативния подход - след анализ на цветовете на сградите в момента в 6-те варианта на палитри само са добавяни нюанси.

“Искаме да запазим вида им и само да засилим въздействието на сградите, а не да правим кардинални промени. Затова сме ползвали Natural Color System - единствената система, която възпроизвежда цветовете според човешкото възприятие”, каза арх. Пантелеев.

По думите му предложението е улиците “Солунска” и “Шишман” да са по-цветни, а към пл. “Славейков” тоновете да избледняват.

По-топли и светли пастелни цветове са избрани за северните сгради, където има по-малко слънце. По-студените нюанси са по южния фронт. В предложените палитри например има различни нюанси на бяло и охра.

Предлага се няколкото боядисани в зелено и яркочервено сгради по двете улици да сменят крещящите цветове с по-пастелните им нюанси.

Арх. Пантелеев подчерта, че наскоро обновените фасади няма да се променят, тъй като вече собствениците им са инвестирали немалко средства.

Създаването на наредба за градския дизайн не само за центъра, но и за кварталите беше заложено в промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. Те обаче стигнаха само до първо четене и не бяха одобрени от депутатите, тъй като парламентът беше разпуснат. Затова общината сега пробва да създаде специфични правила пилотно за няколко улици в центъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мене,за центъра трябва да се вкара закон,когато се строи да бъде в стария стил,за да отговаря на общия облик на квартала.Уникалните стари сгради придават красивия облик на центъра и показват че България е Европейска страна.Иначе гледах репортаж от Новосибирск-новите сгради изглеждаха досущ като новите в София!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберите да си гледат санирането че става все по- калпаво.
35
0
 
5
 
! Отговори
ППП преди 7 години
Оправете не само центъра на София! Извън центъра сме затънали в кал и прах. Оправете тротоари и градинки
34
2
 
1
 
! Отговори
До 36-ти преди 7 години
До Dimitrov Абе,готин! Как се уреди с мЕсто? Край нашият блок е пълно с кучешки мини и найлонови торбички пълни с благополучие.Няма де да стъпиш. Направо ти завиждам....
33
2
 
2
 
! Отговори
До 34-ти преди 7 години
До Един българин Защо ли? Ами защото ги е срам,че отвориха две световни войни,а сега пълнят Европа с друговерци......Да,ама световната памет не се изтрива така лесно.
32
1
 
8
 
! Отговори
пламен няголов преди 7 години
Като чета коментарите- то само мрънкане ,само кусури ,само поглед в миналото.... Няма други критици като нас българите .Веднага се сещам за един разказ на Чудомир - ,,Критик ,, - много хора ще се припознаят ; също така, ще се заредят с весело настроение - поне до вечерта !
31
6
 
21
 
! Отговори
Dimitrov преди 7 години
Пикая си аз зад блока най-културно и по някое време покрай мен прехвърча поредната торба с ***, хвърлена от горе.Е няма да се оправи тая държава!
30
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз живях определено време в чужбина и определено тук има подобрения (в центъра на града, в метрото, с рекламните пана, окабеляването, слагането на повече кошчета, санирането на сградите, различните им цветове и т.н.). За тези, които смятат, че не е така им пожелавам да бъдат по-отворени от коне с капаци...
29
3
 
19
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
Браво .Най- после нещо нормално и добро!
28
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Соц културата и соц архитектурата са култура и архитектура и са неизменна и важна част от нашата история, независимо на кого му харесва и на кого не! Разбира се, че трябва да се запазят и съхранят, както всички останали епохи оставили следи в нашата история! На когото не му харсва, намира си държава, в която не е имало социализъм! Визите за Канада падат, така че прав ви път!!!
27
4
 
7
 
! Отговори
До 28 много ясно преди 7 години
Бъркаш както много други. "Хубава работа, но мафиотска" е правилното, а другото е за прикриване на истината.
26
5
 
13
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Айде, дай твоите фирми, ще ги дам на тях поръчките. Понеже, видиш ли, нещата са зле, да си го кретаме така, и да цъкаме с език като идем на екскурзийка. Знам че сте анонимни, но тоталните глупости, винаги са глупости. Знам си аз, че във форума на днес влиза утайката на обществото, с кой акъл чета коментари ...
25
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То нещата се правят преди, а не след като нещо е направено, както в този случай ще прави общината на ГЕРБ. Искаш да строиш нова сграда - фасадата трябва да отговаря на околните сгради и чак тогава разрешение за строеж. Искаш да си ремонтираш фасадата - пак с разрешение само ако отговаря на съседните сгради и т.н. Сега е обратното - хората направили нещо, както сметнали че ще е добре, бо сега хайде да дадем милиони на едни фирми, които да пребоядисат фасадите за хиляда лева.
24
7
 
6
 
! Отговори
Няма лошо преди 7 години
Но...когато всичко е Мара втасала...,ама наша Мара още никаквата не я е свършила..
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кварталите ще си останат социалистически гета отвсякъде!!!
22
4
 
12
 
! Отговори
до 19 и 22 преди 7 години
Ти си ***. "Като подаряваш пари на мафията", баси слабия аргумент. Ако не искаш да подаряваш пари на мафията не купувай нищо, а си произвеждай на село, щото магазините са на мафията, умнико.
21
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Граф Игнатиев и Солунска.Примерно на Солунска имаше едно кино, бутнаха го и ако не бъркам там сега е един много грозен хотел, който изобщо не пасва на съседните сгради. Сега какво ще го правят този хотел, ще го събарят ли или ще съборят съседните сгради като неотговарящи на визията на хотела...С други думи след като 27 години е било хаос, сега какво правим? Кое събаряме и кое оставяме или просто нещата са вече непоправими.
20
10
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Ти като кипиш от желание да подаряваш пари на мафията, защо си мислиш, че и другите мислят като теб, макар че мисля май не ти е присъщо.
19
8
 
14
 
! Отговори
дядо Мраз преди 7 години
Те малко градче като Несебър, дето е беше българската перла в Юнеско не могат да оправят, такива големи неща тръгнали да правят !
18
6
 
20
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Нещо не ти схващам логиката - досега е било хаос и няма смисъл да се опитваме да вкараме нещата в ред !? Навсякъде е мизерия и дай да си живеем в нея, защото някой може да открадне едни пари...Мръсен съм и миршиа, ама няма да се къпя, защото пак ще се изцапам...По-тъпо изказване не мога да си представя...