Ползването на урна в София ще е срочно - за 20 г.

Столична община готви поправки в наредбата
26 юни 2019 08:10, Анисия Иванова
27
Ползването на урна в София ще е срочно - за 20 г.
Архив: Булфото

Правото на ползване на урнова ниша в гробищните паркове в София става срочно - за 20 години, вместо за вечни времена, както е в момента. Това предвиждат промени в наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на Столичната община, внесени за обществено обсъждане от зам.-кмета на София Тодор Чобанов и общинския съветник Мита Георгиева, съобщава "Монитор".

Месец след изтичане на срока ползващите урнова ниша ще бъдат уведомени с писмо с обратна разписка, а тези чиито адреси не са известни - с обявление, поставено на определено място в съответния гробищен парк и на интернет страницата на районната администрация по последното известно място за живеене.

Непотърсени урни в рамките на година пък ще бъдат заравяни на определени места в гробищата. В момента съхранението на урна за 15 години струва 78 лв., а завинаги 285 лв. В документа се предлага също по желание на близките прахът на починалия да може да бъде разпръснат на специално място на гробищата.

От общината ще се заемат и с неподдържаните надгробни плочи и знаци, застрашаващи минувачите през парка. Така в наредбата ще бъде създадена алинея, в която се посочва, че подобни знаци ще биват премахвани незабавно след получаване на становище от лицензиран оценител.

Стопаните пък ще бъдат уведомявани в тридневен срок от премахването. Друга промяна предвижда притежателите на специализирани хладилни камери задължително да поддържат регистър на починалите, чиито тленни останки съхраняват. В него да се посочват трите имена на покойника, номер на съобщение за смърт, смъртен акт, дата и час на постъпване и предаване на трупа, както и данни за лицето, предало починалия.

Промените в нормативния документ се аргументират с липсата на Закон за погребалната дейност, с който да се регулира управлението на гробищните паркове. С тях се цели постигане и поддържане на ред в гробищата, както и защитаване на интересите на гражданите и общината.

 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ясно като знам в България как се прави всичко като минат 20-те години, а може и преди това идва бай ма.нгал от чистачите вади урната и като се издрънчи в клозета пуска и нея и дърпа водата.Хем еко хем толерантно хем безплатно или просто я хваща и на където му погледнат очите я запраща.Ей това е България и като умреш тоя ш.ибан ши.тхол дето си имал отвратителния късмет да се родиш в него, не те оставя на мира и намира начин да се върне и пак да ти направи и задгробния живот гаден, като другият.
25
0
 
3
 
! Отговори
Т.ЧОБАНОВ, преди 10 месеца
Платихме за Вечни времена 285 лв.!Платихме и още 1500 лв., че нямаме гробно място.А Покойникът Искаше да бъде кремиран
КАК ТАКА ще разваляте договора?
На какво основание?
Трябва да се съберем и да ВИ СЪДИМ!!!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тодор Чобанов в контейнер за ***!
23
0
 
16
 
! Отговори
безобразие преди 10 месеца
Пълна групост. Гробното място е за винаги. Не закачайте покойниците! Да не коментираме,че в урни се полагат тези, които не са намерили връзки за гробно място-защото на Централни гробища места няма -поне така се твърди официално . Значи тези без връзки са прецакани и на оня свят. Оставете покойниците, и не им разнасяйте прахта.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама тия все руснаци на снимката бе?! Да си ги прибере Путин.
21
6
 
10
 
! Отговори
? преди 10 месеца
Ми то не само селяните, ами и умрелите от цяла БГ се довлекоха в София.
20
1
 
9
 
! Отговори
....... преди 10 месеца
До и напълно е покрил
Този храсталакът наистина е по-висок от човешки ръст
------------------
една бутилка сода каустик и догодина режеш сухи клони. Аз така се справих, иначе помощ отникъде.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И сега какво, дядо ще го местят ли?! Ей, в тая държава и към мъртвите няма вече уважение!!! Дано поне гробовете не пипат, че ако вземат и костите на роднините ми да копаят вече ще ги съдя!
18
0
 
9
 
! Отговори
Еииии преди 10 месеца
Аз кът ритна камбаната и да ми ревете файда йок!Пък кът искате ма местете насам натам.Ще съм първият дет са го преместили щот тъй им скимнало!Уникална държава,уникална простотия!
17
1
 
11
 
! Отговори
Простосмъртен преди 10 месеца
До Георги

Евалата Гоше, и аз като тебе, като умра искам тялото ми да отиде студентите да се учат на него. А останките просто да ги закопаят в земята. Те червеите си знаят работата. Цялото това суетене с гробища, плочи като апартаменти, резиденции вместо гробове ми се вижда в повече. За умрелите е по-важно да са ти в съзнанието а не къде ще лежат, и в каква ложа. А и тези гробищни паркове, за мене ми се струва че е бизнес за милиони на общината.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБ вече иска да краде и от умрелите.
15
3
 
8
 
! Отговори
Георги преди 10 месеца
Някой ден като умра искам карантията която става да се дари. Останалото за кадавър в някой университет, ако става. Ако не - да се третира като биологичен ***. За мен цялата идея за гробища и урни в хола над телевизора е ***.
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи, за 15 години 78 лева, но вместо за вечни времена, сумата от 280 лева не се променя съобразно срока от 20 години? Ей, умиране има, отърване от Фъндъчката - не!
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как ще е грижа на наследниците поддръжката на гроба — ами ако няма наследници или ако след време и те измрат ? Какво правим тогава ? Вижте какви гробищни паркове има в Италия, Франция ! С какви надгробни паметници — произведения на изкуството, поддържани векове наред: със сигурност не от покойника, който лежи в гроба нито от отдавна починалите му наследници.
12
0
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
категорично съм против аз съм платила за урна за вечни времена защо трябва да местя прахта на родителите ми стига с тези простотии писна ни всеки ден да четем
за безобразията на властта
11
0
 
12
 
! Отговори
и напълно е покрил преди 10 месеца
гробното място, в което е погребан баща ми. Опитах се да разговарям с работниците, поддържащи гробищния парк, отговарят ми, че това било все едно да се изкорени дърво и ще струва много пари. Освен това, ако по моя молба го изкоренят, това означавало да се разпореждат с чуждо гробно място без разрешение на наследниците му. Та да платя още, защото можело тях да ги санкционират.
Този храсталакът наистина е по-висок от човешки ръст. Не е ли редно управата да предприеме нещо?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На централните софийски гробища има много такива неподдържани гробове. Заради храсталаците, поникнали върху тях човек не може да се добере до гроба на близък покойник. Според гробищната управа, гробното място било частна собственост на първопогребания покойник и единствено наследниците му отговаряли за неговата поддръжка.
Не става ясно дали се предвиждат промени в тази насока?
Имам такъв проблем.Върху гроба, съседен с този на баща ми, расте огромен храсталак, който се е наклонил над нашия гроб и
9
0
 
17
 
! Отговори
неясноти преди 10 месеца
1. Наредбата важи ли за онези, които вече са купили урнови ниши за вечни времена? Ако близките живеят в чужбина, как ще разберат, че у нас едностранно е взето решение за такава промяна?

2. Разумно е да се вземат мерки при опасни надгробни паметници. Преди8 или 9 г. на Центр. гробища в София падна такъв паметник и затисна случайно минаваща край него жена. Кракът й беше счупен на 3 места. КАК ЩЕ СЕ ПОСТЪПВА, когато върху нечий гроб израснат храсталаци с височина над 2 метра, а близките нехаят?
8
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 10 месеца
Евала! Браво Другари! Вие мислите много..... 1<0
7
1
 
30
 
! Отговори
. преди 10 месеца
Значи, който си е платил 285лв, за да ползва "урна завинаги" изведнъж се оказва пре*бан, така ли?