ЮНЕСКО: Не на нови ски писти в Пирин!

В организацията има "тревожни сигнали" за намаляване на териториите
Обновена: 22 юни 2012 17:24 | 22 юни 2012 17:23, Бойчо Попов
90
ЮНЕСКО: Не на нови ски писти в Пирин!
Снимка: БТА

Световната организация за опазване на културното наследство ЮНЕСКО не подкрепя строителството на нови ски писти и лифтове в Пирин. Това е записано в доклада на Комитета по световното наследство към ЮНЕСКО.

"Изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка, които да улесняват развитието на ски съоръженията в буферните зони“, се посочва в доклада.

Експертите подчертават, че е важно с новия план за управление на природния парк да се гарантира, че ски зоните в буферните зони няма да бъдат разширявани.

В доклада се посочва още, че в ЮНЕСКО са получени "тревожни сигнали" за неофициално предложение за 12% намаляване на териториите, включени в природния парк, с цел да бъде увеличена площта за ски съоръженията в Пирин.

От организацията уточняват, че на 17 април т. г. са изпратили писмо до България, с което са поискали официално обяснение дали действително страната ни има такива намерения.

В края на февруари от партия „Зелените“ алармираха, че „нещо се мъти“ в посока за промяна на границите на национален парк „Пирин“.Тогава „Зелените“ предупредиха, че екоминистерството е подготвило доклад с предложение за прекрояването на границите на парка, който е внесен в Министерски съвет за обсъждане, но в последствие е върнат за доработка.

През март от Министерството на околната среда и водите отрекоха пред Investor.bg да е подготвян такъв доклад. Днес от пресцентъра на ведомството потвърдиха, че България няма намерение да предлага границите на национален парк „Пирин“ да бъдат променяни.

В доклада се отбелязва, че построените през 2010 г. лифтове в ски зона Банско са одобрени в нарушение на законодателството и на плана за управление на териториите, макар и да не са се отразили на изключителната ценност на парка.

Посочва се обаче, че следва да се осъществява внимателен мониториг на действията в буферните зони, както и че България е длъжна да уведомява Комитета по световното наследство за строителство в буферните зони, тъй като е нанесено максимално допустимото увреждане на природата.

По време на последната проверка в парк „Пирин“, която се състоя през 2011 г., инспекторите са установили, че общините Банско и Разлог имат ясни и конкретни планове за разширяване на ски зоните в рамките на парка, пише в доклада. Отбелязано е, че има планове и за повторно откриване и развитие на лифта Църна могила, което ще разшири строителните дейности извън буферните зони и ще увреди изключителната ценност на парка.

Комитетът по световното наследство призовава институциите и бизнеса да потърсят възможности за разнообразяване на туристическите услуги в района на национален парк „Пирин“, така че да се намали зависимостта на местните икономики от едностранното развитие на сезонния ски туризъм.

„Има очевиден дисбаланс между капацитета на местата за настаняване в Банско и на ски зоната, което обяснява натиска за разширяването на ски съоръженията, но това е за сметка на други по-устойчиви и по-малко сезонно зависими форми за икономическо развитие“, пише в доклада на комитета.

В доклада се посочва още, че такава възможност представлява оптималното използване на минералните водни ресурси, както и подобряването на състоянието на туристическите обекти в границите на парка. Това ще съответства и на стратегията за развитие устойчив туризъм в Пирин, която е разработена през 2010 г. с финансовата подкрепа на ЮНЕСКО и която акцентира върху развитието на летен планински туризъм.

Коалицията "За да остане природа в България" съобщи, че приветства новия доклад на Комитета по световното наследство към ЮНЕСКО за състоянието на парка „Пирин“.

От организацията очакват още правителството да обясни на обществото какво смята да направи с 650-те декара, които бяха застроени и се ползват незаконно от ски зона Банско извън територията на концесията в национален парк „Пирин“.

Самият екоминистър Нона Караджова също призна за това сериозно нарушение, но МОСВ все още не е предприело действия за прилагане на наказателните мерки, предвидени от Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, посочват от организацията. Не е задействана и процедурата за възстановяване на нанесените върху природата щети, допълват от коалицията.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: ПиринЮНЕСКО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
КухатаТиква преди 11 години
Кво да чекаме от мутро-рапоните ? Да асфалтират и бетонират наред.... *** !!!
65
1
 
3
 
! Отговори
Петър преди 11 години
ЮНЕСКО и те ли са "зелена мафия", а, журналисти продажни! Бтв, собственост на политици!
64
1
 
0
 
! Отговори
portos преди 11 години
irina jabokova da ne bi da ne e komunistka,pri tova potomstvena.ako tj ne si napaha nosa ,ta koi.sinite na koito otdolu im izbiva 4ervenata boj ta sa zamjzali na patladjani i te informirat briuksel 4e loshoto mom4e boiko se kani da prevarne balgaria v shveicaria,a na teh tova ne im haresva.po dolno bokluci ot komundetata nema.balgaria shte zatriat,ama te da sa otgore.Vsevishnia vi gleda seira,serGey4eta i skoro pak shte vi tegli edna maina ot imeto na bg naroda.
63
1
 
3
 
! Отговори
дядо преди 11 години
като изсекат горите и беторират морето вече и комунистите немогат се оправи със залесяване и почистване20 години едни комунисти им са в устата на тарикатитено се оказа че баламите са цял народвсичко построено с труда на дядовците и бабите им замина при смелите активни борци за демокрация независимо какви са били по-ранопредишните си мъцаха с по една пенсия - народна за активни борциднешните имат дворци яхти и мерцедесиликуй народе радвай се на собствената си глупост
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И още нещо - никой няма да "бетонира" планината. Хотел може да се строи в Банско, в планината просто се карат ски.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук щом се намесиха Столичани в повече.. значи ще позволи кмета да има нови писти ... !
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЮНЕСКО е световна организация за опазване на културата. Къде започна да се бърка в екологията. А и Пирин не е на Юнеско, а на България. Нови писти ще носят доходи на много хора, ще направят зимните спортове по-достъпни и хората ще прекарват повече време в планината със семействата си. В крайна сметка не е ли това целта? И не мога да разбера един скивлек на ток с какво пречи на природата?
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали в Австрия,Швейцария и Италия няма ски писти?Дали там като у нас има глутници бездомни кучета дето убиват хора по улиците?Едва ли!Тогава чии интереси защитават така наречените елколози-на хората или на кучетата.Може ли да имаме в София летище и планини,а да няма свестни ски куроорти.А кой ли такива кучезащитници би ги слушал в някоя друга държава?Истината е,че ако всичко бъде направено грамотно ще бъде по добре за всички ни.Под слънцето има място за всички.
58
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 11 години
В нормални държави природата се пази, тук се унищожава, за да могат "бизнесмените" да печелят. Черноморието вече е бетонирано, идва ред на това, което остана от планини и гори.
57
0
 
8
 
! Отговори
дядо преди 11 години
само в главите на изкуфелите от немотия и чалга българи може да се въдят идеи за ски туризъм в българия дето през 3 години има сняг по месец и половинапоради пълна неграмотност и постоянното облъчване по медиитеси въобразяват че се намират в алпите под носа им секат гора с бясна скорост който е взел нещо държавно или общинско не го е върналтака ще стане и с така наречените пистидруг е въпроса че лифтовете по високите части качват хора детопревърнаха кристално чисти места в тоалетни
56
0
 
1
 
! Отговори
77 , не се шегувай , преди 11 години
Културата на клептократите не е гората на Бузлуджа , а онова , което е построено там . Покажи едно нещо , което е спасено от природозащитниците , било то куче , дърво , птица или човек .
55
4
 
1
 
! Отговори
Мдаааа.... преди 11 години
Говорим за ЮНЕСКО , подразбираме Ирина Бокова , говорим за Ирина Бокова , подразбираме Бузлуджа ....
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=361204Защо Хаити рухна
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде бяха еколозите когато бетонирахме морето правейки заменки кон за кокошка?
52
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ограничени хора които се взимат на сериозно!!! Юнеско не иска България да е развита туристическа държава за тях и за пишешщите измислени еколози е по добре да го караме на заеми и да изнудваме бизнеса всякак.на този етап всичко е интереси но разберете че бизнеса не може да бъде спрян. По един или друг начин писти ще има както и туристи. Заради тъпите еколози ще почнат да палят горите и тогава всичко ще е писта чак до северна корея.
51
1
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
Аз също ще закрия и трите си сметки в ***.
50
2
 
27
 
! Отговори
Защо Гърция няма гор преди 11 години
Защо Гръцките планини са оголени? В древноста, при бума на корабостроенето, са изсечени кедровите гори. Природата не успява да възстанови пораженията, направени от човека. Не трябва да позволяваме това да се случи и с нашите гори, заради алчноста на шепа самозабравили се олигарси.
49
1
 
20
 
! Отговори
дядо преди 11 години
никой не ги бръсне световните организации щом са против властапреди 20 години холандците казаха че е лудост да се раздробява земята и ги обявиха за комунистически агенти - антидемократи и те си заминаха с подвити опашкисъщото ще е и с пистите ама дда сте чули че цената на петрола е надолу с 20 процентаама да сте видели бензина да е надолу с 20 процентавдигат петрола вдигат на часа бензинасвалят петрола и месеци ви продават бензин от скъпия ужким закупен патролза българи всичко става
48
1
 
17
 
! Отговори
Геле преди 11 години
Статия за Пирин - снимка от Рила. Класика ...
47
0
 
29
 
! Отговори
предатели преди 11 години
мръсни лобиСКИ ***, с 300 лева заплата ли ще ходим по курорти? или всичко се прави за кръвопийците от банките и вашите министерства... бял ден да не видите.