Неграмотността в българското училище - система, оставена на автопилот

Разговор с преподавателя по БЕЛ Цецка Петрова и Дарин Маджаров от "Уча.се"
Обновена: 13 май 2019 11:02 | 13 май 2019 10:58, Анисия Иванова
114

Какво е качеството на образованието ни и адекватни ли са тестовете за четвъртокласниците? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха учителят по български език и литература Цецка Петрова и основателят на онлайн платформата с видео уроци за училище "Уча.се" Дарин Маджаров.

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obrazovanie/2019/05/10/ot-malkite-maturi-lyvyt-podyl-lisicata-hitra-kogo-izbirash-za-priiatel.409879
 

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Петрова коментира матурата по БЕЛ за 4 клас, в който на децата беше зададен текст и въпроси към него. "Ние, които подготвяме децата за изпитите, разбираме, че предложеният вариант не е четене с разбиране, а четене с неразбиране. Думите, че училището работи с иновативни методи и така, че децата да мислят, са само претенции. На практика виждаме едно жалко доктринерство, каквото българското образование е търпяло винаги, и продуктът неграмотност не изненадва никого. Той вече е безспорен факт", посочи Петрова относно "малките матури" за четвъртокласниците.

Има други два въпроса - първо, дали средата на неграмотност е предварително моделирана и от кого, и то с толкова пари на българския данъкоплатец, защото "в българското училище има оборот на страшно много пари".

И, второ, дали това е една среда без управление, оставена на автопилот. По думите й години наред никой няма желание да промени нещата.

Според нея да се констатира един факт, като този за неграмотността, е начало на промяна, но след това са нужни  много други стъпки. Тя допълни, че задължителните промени, които трябва да се направят в българското образование, са дисциплиниране на процеса и коректни изпити, включващи само изучения материал.

"Ако в семейството няма ценностите да се развиваш и да учиш, в училище каквото и да кажат, каквито и изпити да дадат, ефектът ще е минимален. В училище материалът трябва да се преподава с ентусиазъм, да се показват практични неща", допълни Маджаров.

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че видеата в онлайн платформата "Уча.се" са направени разбираемо, интересно и непретенциозно, което помага на учениците да разберат по-лесно материала.

Цецка Петрова е на мнение, че изучаването на родния език е общонационална отговорност и призова форматът на изпитите да бъде променен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На родителска среща класната диктува на ромска майка какво да пише в декларация, защото тя не може да чете, съответно и детето й е неграмотно въпреки, че ходи на училище.
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива префърцунени учителки по литература като тази от видеото най-много влияят на децата да намразят училището. Най-омразното ми нещо в училище беше да пиша съчинения-разсъждения върху някакви анахронични художествени творби, а философията и логиката ми бяха любими предмети, Литературата просто трябва да се ограничи и да стане лек предмет като рисуването или музиката.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73Физиката не е само двигатели с вътрешно горене.математиката не е само алгебра също! Тук не става въпрос какво обхваща физиката а как да се предизвика интереса към нея.
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече се изморих да обяснявам на детето ми, защо трябва да ходи на училище при положени, че там среща една враждебна среда.
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес детето ми казва на учителя по физическо, че кракът го боли и да го освободи от час по физическо, а учителят го кара насила да влиза да играе. "БРАВО!" на такива учители. "БРАВО!" и на тези, който пишат по милост 3 на неграмотните.
83
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Хейтъре,между другото училището няма никакъв механизъм да те спре да четеш! Можеш да четеш ВСИЧКО, това е най-големият плюс на новото време. Информацията е достъпна. Които искаш автори и колкото искаш. Десетината книжки в учебната програма можеш да ги прочетеш за месец - после си свободен да се образоваш. В днешно време можеш да четеш и по точния списък книги на Оксфорд например (има ги достъпни). И можеш да си сигурен, че госпожата ще грейне, ако има поне един такъв ученик!
82
0
 
10
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Решението срещу неграмотността е КРАЙ на толерастията. Край на делегираните бюджети и в училищата и в университетите, двойки за незнаещите, повтаряне на класове, отстраняване от училище на нетърпимите, намаляване на социалните помощи и привилиегии...и други УЖАСНИ методи :). Хейтъре, по СОЦ-а беше още по-скучно и черно-бяло всичко в училище. Цветни картинки - само в първи клас, черна дъска, никакво инерактивно образование, НО грамотността беше много висока!
81
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Хейтър,абсолютно всички нации учат собствените си автори. "Ограничените локално" те определят като индивид, защото първо си човек, после ти е пола и веднага след това ти е нацията (корена). Ако беше прочел достатъчно, независимо каква литература (или беше слушал в час по история), щеше сам да стигнеш до този *** факт. А в училище се учи и световна литература като списъкт е близък с този, който се изисква от световните университети. Вярно е, че е доста постничък...*** и това е мноооого трудно.
80
0
 
6
 
! Отговори
Ех преди 4 години
Най-голямата грешка в системата на образованието е.че самите учители попълват мату.и и важни изпити на роми.особено в училища по селата.на самият изпит се правят.че пишат.но не драскат нищо.после се попълват.докато такива неща има.ще се затрие тази нация.излизат неграмотни.минават в следващ клас.без да могат да четат.пишат.да смятат.а за историята...да не говорим.че нищо не се знае...трагедия е.Решението е никакъв друг клас.ако е неграмотен ученикът и никакъв компромис.защото загива нацията
79
2
 
9
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Хейтър,дори и бира да те карат да пиеш по задължение е НЕПРИЯТНО! Можеш да си сигурен в това...Не се ли научиш САМ да учиш, да намираш интересите си и да се развиваш, никой учител не може да ти помогне.
78
2
 
8
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Хейтър,:) виж ти...пак учителят е виновен. Аз да ти кажа под секрет. Ако учителката влезе и каже "Утре да сте прочели по 10 страници, абсолютно по желание - свободен текст, защото ще правим преразказ!" - Половината ПАК няма да са прочели нищо! Защото ще те изненада, ама наистина момичетата мислят основно за прически/грим/момчета, а момчетата за гъзария/коли/компове. Дори да каже - "Да гледате филма "Ромео и Жулиета"" пак поне половината НЯМА да го направят...защото ПАК е по задължение!
77
2
 
5
 
! Отговори
33 преди 4 години
МОН -министър икономист , заместнички *** глави , стари моми и парясници , бездетни!
76
3
 
3
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
За учениците това е равносилно на убийство, Убийство на желанието им да се развиват. Сега, 20 годйни след като съм завършил, съм забравил всичките си учители. Животът ме е оплел и не мисля за тях. Само за един човек си спомням, човек, който ни прожектира Амистад в часовете по история, кара ни да гледаме Да срещнеш Джо Блек и Ромео и Жулиета с Лео ди Каприо. Точно този учител ме е изградил като човек и винаги ще помня името му.
75
7
 
3
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Или "довечера всички искам да гледате Зеления път и да ми кажете книгата или филма ви харесаха повече. И не ми почвайте пак с това колко велики автори има в конспекта- като бях дребен и сега имаше точно двама, които си заслужава четенето - Димитър Димов с "Осъдени души" и лириката на Вапцаров. Всичко друго е тотал щета, като почнем от мъката Пенчо Славейков и продължим през Елин Пелин и т.н. Това се писатели, които са ограничени локално. Не казвам, че са лоши, просто не са модерни.
74
3
 
8
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Истината е много тежка и на никой не му изнася да я каже директно. Този метод на обучение е за коша. По всички предмети. Влиза учителката и декламира урока. Без чувство, по задължение.Приема учениците като празноглави ***, които мислят само за прически (момичетата) и комп. игри (момчетата). Оттам идва целия проблем. Това води до тъпеене в час. А как това може да се прекъсне? Примерно по литература госпожата на влизане казва: Утре да сте прочели Гняв на Стивън Кинг.
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69Физиката не е само двигатели с вътрешно горене.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умни работници в колонията не са необходими, важно е да са сръчни и готови на всичко. Освен това е важно да се обичат господарите като богове. За целта историята и патриотичното възпитание трябва да са излишни и да отпаднат или най-малкото да се направят удобни.
71
4
 
4
 
! Отговори
Випуск 2011 преди 4 години
Господинът от "уча се" го каза много правилно , не е ли информацията представена интересно, няма да се оправят нещата. Ето един пример.Най-омразният и скучен предмет в училище ми беше историята. Госпожата изнасяше факти, години абе суха материя. Учих, колкото като ме изпита да имам добра оценка и след това автоматично ми се изтриваше информацията. Обаче, във Фермата по бтв даваха епизоди с няколко минутни видеа по българска история, ама много хубави и интересно направени.Е как няма да го запомя!
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че в днешна костовистка България каузата на всички са само парите .Оттам пошлото лицемерие и погнусата на всички от всичко .Пример е вечния връзкар и предател ,подлеца Стефан Цанев ,търговеца със словото .
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пример: Синът ми не понасяше физика. Един ден се върна от училище и сподели че урока по физика се бил провел в двора на училището като учителя по физика докарал стар четиритактов мотопед който искал да го запали с помощта на учениците си. Децата не се усетили в началото че урока бил за двигатели с вътрешно горене. От този ден той е фен на физиката без усилия и му върви. За съжаление случката не е от пределите на България но на практика не би било проблем да се проведе и у нас.