От днес започва най-важният пост – Великият

Идеята е чрез лишаване на тялото, да се смири душата
27 фев 2017 08:00, Петя Славова
11
От днес започва най-важният пост – Великият
Снимка: архив, Булфото

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост.
Великият пост е най-важният от четирите постни периода през годината. През тази година Възкресение Христово или Великден ще е на 16 април, пише БТА.

Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни /най-вече на тези от животински произход/ не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък.

Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

През втората седмица от Великия пост се чества Св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата. Третата седмица е посветена на Светия Кръст, за да напомни на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя. Неделята от четвъртата седмица се посвещава на Св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол. В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята - Преподобната Мария Египетска - ярък пример за покаяние.

Съботата от шестата седмица /Лазаровден/ на Великия пост е посветена на възкресението на Лазар. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот.

Шестата неделя /Цветница или Връбница/ е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодаря , но съм атеист.
7
1
 
3
 
! Отговори
Петя преди 4 години
Притчи 20;9 Кой може да каже ;Очистих сърцето си;Чист съм от греховете си; Бог да Ви Благослови.
6
7
 
4
 
! Отговори
гербист-столичан преди 4 години
Не е за нас вярата, ние сме над тези неща. Ей сега ще взема да постя и да ям само салата, и кво ще гледам другите как маат пържоли ли? Я бегай, ние сме над тези неща, имаме да управляваме държавата.
5
4
 
9
 
! Отговори
Динко преди 4 години
Лерк пост и дано да поста да ни помогне с вярата. Да не забравяме, че поста не е само ограничаване на храната, а и укрепване на вярата ни. Младото поколение е далеко от тези неща, нека да им дадем пример.
4
4
 
12
 
! Отговори
монтьор преди 4 години
Лек и спасителен пост. Дано да укрепим вярата си и да станем по-добри. Добре е човек да има вяра и да се бори за нея.
3
4
 
13
 
! Отговори
Христина преди 4 години
Лек пост на всички, дано повече хора да проумеят нуждата от поста и да се спасят.
2
6
 
14
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Лек и спасителен пост на всички.
1
21
 
8
 
! Отговори
Девил преди 4 години
Не, от днес започва поредната тъпотия на тази измислица - религията.